Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-03-2016, 23:04   #11
mefONE
ford::amateur

Imię: Majki
Model: S-max / Fiesta / Focus / Mondeo
Silnik: najlepszy
Rocznik: 2001-2013
Domyślnie Odp: Pomoc w doborze oleju

Cytat:
Napisał damianisko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
8100 ECO-NERGY ze specyfikacją Forda, Millersa też polecam.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Jutro zamawiam.

Co do ekstremalnych warunkow uwazam ze nie tylko wysokoobrotowe japonce maja prawo w nich sie znalezc. A evo od wymiany do wymiany nawet jak nie katujesz to conajmniej litra oleju wciagnie...Ogolnie rzecz ujmujac autem przemieszcza sie moja dziewczyna, wiec tu sie zgodze jezdzi oszczednie i do ekstremalnych warunkow przy niej nie dojdzie. Czasem jednak za kolko wsiadam ja i spalanie rzedu 10-11l/100 wcale mnie przy tej fiescie nie zaskakuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jezdze na codzien autami majacymi 2 - 3 razy wiecej mocy wiec Fiestarosa nie ma ze mna lekko, a szkoda silnika z tak malym przebiegiem zeby zaczal brac olej litrami. Oczywiscie wszystko z glowa. Jest w stakim stanie ze zal by mi bylo ja skatowac. Stoi na 13 calowych felgach gdyby nie to, że ktoras powyzej 140 zaczyna lekko bic to bym zrobil jej test predkosci. Poki co bezpiecznie szlo wykrecic 170 na autostradzie. nie dosc ze w miare sprawnie rozwinela taka predkosc to jeszcze mialem spory zapas. Bede mial wolny dzien to zdejme kola i dam na wywazenie aby sprawdzic jej maxa z ciekawosci. Nowa Fiesta eco boostem 1.0 100 udalo mi sie 175wykrecic inna jakies 10km wiecej. Te 125 konne to grubo ponad 200 ida, jak na 3 garnki i 998cm pojemnosci rewelacja. Jeszcze Fiesta ST nie bylem w trasie a czeka na mnie 140km red edition i jakas jeszcze mocniejsza 180 konna wersja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sadze ze ta moja powinna okolo 190km/h sie bujnac. Zwazywszy ze jest na malych kolach.
Swoja droga czy robil z was ktos juz taki test? Mam na mysli tej staruszki z silnikiem 1.25 oczywiscie bo w nowej ten silnik to totalny mul.

Ostatnio edytowane przez mefONE ; 13-03-2016 o 23:24
mefONE jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 16:00   #12
marko52
ford::advanced

Imię: marek
Model: FIESTA
Silnik: 1250 ZETEC S
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Wymiana oleju - ale na jaki ?

Testowałem swoja fieścinkę 10 lat temu - doszedłem tylko do 160km na zwykłej drodze, dostała jakis wibracij kierownicy - nie wywazone koła, a zapasu na pedale jeszcze było, jechałem sam,przy mijaniu z innym pojazdem troche nią szarpneło i zrezygnowałem, przy pełnym obciazeniu - 5 osób , bez problemu rozwijam 140km z zapasem na pedale, w instrukcij ktorą posiadam jest max. 175km na godz- tylko nie wiem czy z pełnym obciążeniem, tego nie wyszczególnili. Przy emeryckiej jezdzie latem spala co ciekawe na trasie 50km około 5litr. na 100km - według mnie to udane silniki, mały zwinny samochodzik.Mimo lat chodzi jak zegarek.
marko52 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 20:05   #13
mefONE

Tez tak uwazam. Poza ta rdzą, ktora wiekszosc tych aut niestety ostro zjada jesli chodzi o silniki to sa udane i w porownaniu do Corsy, Peugeota czy innych konkurencyjnych niskolitrazowek bije je na glowe. Zawieszenie, silnik wyciszenie wszystko na korzysc poczciwej starej poczciwej fiesciny. Szkoda, ze sam nie mam zadnego zadaszenia dla tej mojej, ale do tej pory wiekszosc swego zycia stala w podziemnym suchym garazu wiec dopiero teraz jest narazona na korozje. Mysle ze pare lat wytrzyma.
Jak bedzie troche ladniej zrobie zdjecia i pochwale sie jej niespotykanym juz stanem. Olej zamowiony lecz dopiero pod koniec miesiaca przyjdzie, kolega do serwisu motocrossowego zamawia raz na jakis czas z francji i sie tylko podlaczylem do wiekszego zamowienia.
Pozdrawiam
Stary 14-03-2016, 21:39   #14
marko52

Moja stoi pod chmurką, choć mam blaszaka,gdy kupiłem uzywaną to zaraz zabezpieczyłem ja samemu, starym sposobem,posciagałem nadkola i gdzie rdza chwyciła to corina a w progach , powierciłem otwory i leje co 2 lata olej zwykły aż cieknie , - latem gdy blacha parzy, mimo że ma 17 lat progi jak dzwon,podłoga pod spodem to samo, jedynie końcówki błotnika karoserii z tyłu troszke rdzewieją a i z tym sie też rozprawię, miałem maluszka to samo robiłem,na złom poszedł z nietknietymi progami i reszta karoserii a miał 23 lata, i jak teraz widze to fiescina wytrzyma to samo lub wiecej.pozdrawiam.
Stary 16-03-2016, 23:10   #15
mefONE

Bede musial pomyslec nad konserwacja. Z tym odprowadzeniem wody dobry pomysl. Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-03-2016, 16:01   #16
marko52

Cytat:
Napisał mefONE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bede musial pomyslec nad konserwacja. Z tym odprowadzeniem wody dobry pomysl. Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To stary sposób, robiło się to w latach 70 - 80- tych, fiaty,polonezy,skody,maluchy itd. a pracowałem wtedy na konserwacii,walczyłem z korozją nie tylko w samochodach i to nie mój pomysł.pozdrawiam.
Odpowiedz

Zasady postowania