Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-04-2016, 08:26   #251
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

dla millersa pik dla fali o długości 750 cm-1, typowy dla VHVI ~0,9
podczas gdy gdyby rzeczywiście było tam sporo PAO, byłoby w okolicach 1,1 - 1,2estrów w bazach też nie ma, pik przy 1750 cm-1 jest zbyt niski

wykres widma spektralnego - 0,9 wskazuje albo na czystą bazę GTL albo VHVI z 20% PAO - niestety wszyscy tną koszty a prawda jest taka że GTL z Shella jest obecnie wyższą jakościowo bazą od PAO4 bo droższej PAO6 nikt już do cywilnych olei nie używa

olej na C. ma 0,7-0,8. jest to olej HC ale wykonany na bazie VHVI więc najsłabszy możliwy hydrokrak bliższy wysokorafinowanej bazie mineralnej grupy 2 i zdecydowanie poniżej możliwości HC+ czyli połączenia VHVI z GTL

to samo dla olejów przekładniowych i waszych starych GL4 i GL5, obecne porządne oleje GL5 mają jedynie więcej fosforu od GL4 przez co lepiej zabezpieczają przekładnie przy dużych naciskach miedzy-zębnych - Sintofluid w ogóle nie zawiera fosforu ponieważ nowszej generacji GL5 zamiast fosforu który trawił mosiężne synchronizatory zawierają dwusiarczek boru który ma wyższe zdolności smarne od fosforu a dodatkowo jest całkowicie chemicznie obojętny dla metali kolorowych

niestety, cena z czegoś wynika, a wy jezdzijcie sobie nawet na oleju kujawskim

Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2016, 09:09   #252
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

=> Fulara
Miałeś odnieść się do danych liczbowych zapodanych przez kolegę powyżej to po pierwsze, a co do onanizowania się ceną to ok. 50 zł różnicy na 5 litrach ma się nijak do farmazonów o podwójnej czy znaczącej różnicy w cenie, bo jest ona znikoma. Sama zaś cena wynika z szeregu czynników, a nie wyłącznie niby to z kosmicznej jakości jak sugerujesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niemniej są pelikany, które to łykają, co wykorzystało grono naganiaczy na jedynie słuszne oleje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 01-04-2016 o 09:11
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2016, 09:36   #253
Fulara
FORD|AUTHORIZED

ależ odniosłem się, to co piszą na etykiecie to jedno, a to co masz w silniku to drugie, przeczytaj jeszcze raz to co jest wyżej napisane a potem jeszcze raz i jeszcze raz

liczy się baza i to jest wyznacznik ceny, kiepska baza, niska cena
wy się podniecacie liczbami na etykiecie, lepkością, indeksem, temperaturą płynięcia... to podaje każdy producent

a czemu na etykiecie nie ma bazy ? a bo bazę trzeba wyszukać już znacznie głębiej, zazwyczaj na rosyjskich forach to można wyciągnąć, producentowi to nie na rękę

Ostatnio edytowane przez Fulara ; 01-04-2016 o 09:39
Stary 01-04-2016, 09:49   #254
zombie6

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a
liczy się baza i to jest wyznacznik ceny, kiepska baza, niska cena
wy się podniecacie liczbami na etykiecie, lepkością, indeksem, temperaturą płynięcia... to podaje każdy producent
Niczym się nie podniecamy - jedynie podajemy, że te wartości są lepsze dla "śmieciowego" produktu.
A tak poza wszystkim - nic nie mam do jakiejkolwiek marki oleju, jedynie dobijają mnie farmazony o znaczącej przewadze jakiegokolwiek, bo to bajki wyssane z palca. To jest dokładnie tak samo jakby ktoś naganiał wyłącznie na paliwa z Shella czy BP. Sorry, ale paliwa i oleje są zbliżone jakościowo czy się to komuś podoba czy nie, a te wszelkie eleboraty na forach to najczęściej nic innego jak reklama, której rzekomo nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tyle....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 01-04-2016 o 09:58
Stary 01-04-2016, 10:21   #255
Fulara
FORD|AUTHORIZED

ja nie mam żadnego interesu w oleju na M. równie dobre a nawet lepsze są Asmoil, Fuchs moim zdaniem. Są to oleje z górnej półki, gdzie WRC na takich jeżdżą.

po prostu olej, który wybrałem jest dla mnie odpowiedni i tyle, a ściemę, jaką uprawiają inne firmy mnie po prostu brzydzą

tyle ode mnie, bo mnie temat nudzi
to jak przekonywanie ludzi, że benzyna 95 jest mocniejsza od 98

99% społeczeństwa ( może i wy ) pukniecie mi w czoło, a to wam trzeba puknąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-04-2016, 10:54   #256
zombie6

No tak, na Castrolu w sporcie motorowym to nie jeżdżą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Faktycznie, nudne są już te bzdety o górnych półkach wybrańców olejowych, ale jak komuś to wtłoczono w mózgowie to i tak dalsza dyskusja nie ma sensu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-04-2016, 10:57   #257
Fulara
FORD|AUTHORIZED

nie, nie ma sensu. szerokości
Stary 01-04-2016, 10:59   #258
zombie6

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to jak przekonywanie ludzi, że benzyna 95 jest mocniejsza od 98
Zawsze ? jak można walić takim ogólnikiem ? A jak doładowany ma zrobioną mapę na 98 to też ma wyższą moc na 95 ? Skończmy z tą farsą faktycznie.....
Stary 01-04-2016, 11:02   #259
Fulara
FORD|AUTHORIZED

co mnie interesuje doładowanie, przyspieszenie i konie mechaniczne

weź 2 krople jednej 98 i 95

95 jest benzyną mocniejszą, ale jełopy społecznościowe zazwyczaj tankują 98 i czują "kopa"

chyba w D.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-04-2016, 11:07   #260
zombie6

95 jest mocniejsza - bardziej debilnego ogólnika nie słyszałem, ale ok kończymy.....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
diesel , dpf , olej silnikowy

Zasady postowania