Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-04-2016, 11:20   #261
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

oczywiście że jest mocniejsza,
fizyka i książki się kłaniają, im większa liczba oktanów tym spalanie równomierniejsze i słabsze lecz bardziej kontrolowane

tak samo w lesie jesteś z olejami, ale postów walisz co nie miara

Paliwo o wyższej liczbie oktanowej w tych samych warunkach spalania da mniej mocy bo jest trochę mniej kaloryczne.
Tyle że paliwo 98 pozwala na przyspieszenie kąta wyprzedzania zapłonu i w efekcie końcowym wyjście nawet na plus.

Ostatnio edytowane przez Fulara ; 01-04-2016 o 11:29
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2016, 11:31   #262
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

=> fulara
Do znafcy twojego pokroju nie tylko mnie daleko, bo chociażby o bogatszym nasyceniu tlenem niektórych benzyn wysokooktanowych nie słyszałeś, a walisz ogólnikami w zaparte znafco wszystkich zanafców.

Bump:
Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyle że paliwo 98 pozwala na przyspieszenie kąta wyprzedzania zapłonu i w efekcie końcowym wyjście nawet na plus.
Manipulacje to twój fetysz, kochasz to widocznie.....można tak sobie mielić do bólu....
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2016, 11:37   #263
Fulara
FORD|AUTHORIZED

można być w 98% społeczeństwa, którzy całe życie są oszukiwani i być zadowolonym

oktan zmniejsza kaloryczność, tak czy nie ? wali mnie to, w jakim są silniku, turbo super hiper plastikowo doładowanym. interesują mnie 2 krople benzyny, oraz ich kalorie i tyle
dziękuje do widzenia
Stary 01-04-2016, 11:39   #264
zombie6

Tylko ty jako jeden z tych 2% żyjesz w prawdzie i nie jesteś oszukiwany - wzruszyłeś mnie do łez Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-04-2016, 11:40   #265
Fulara
FORD|AUTHORIZED

dąż do tego, całym sercem, powiadam Ci
Stary 01-04-2016, 11:44   #266
zombie6

Wtedy musiałbym jeździć dwunastoletnim "nieplastikowym" wozidłem z 1.6 pod maską bez doładowania, więc dziękuję, nie wstępuję do tej sekty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-04-2016, 11:50   #267
ignas
ford::advanced

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013

Widzę, że temat oleju zamienił się w wątek o benzynie...

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ależ odniosłem się, to co piszą na etykiecie to jedno, a to co masz w silniku to drugie, przeczytaj jeszcze raz to co jest wyżej napisane a potem jeszcze raz i jeszcze raz
Kolego, nie odniosłeś się w żaden sposób. Piszesz ciągle o bazach, a mnie interesuje jakość i parametry produktu finalnego, czyli oleju silnikowego.

Cytat:
liczy się baza i to jest wyznacznik ceny, kiepska baza, niska cena
wy się podniecacie liczbami na etykiecie, lepkością, indeksem, temperaturą płynięcia... to podaje każdy producent

a czemu na etykiecie nie ma bazy ? a bo bazę trzeba wyszukać już znacznie głębiej, zazwyczaj na rosyjskich forach to można wyciągnąć, producentowi to nie na rękę
Liczby na etykiecie podaje każdy producent, bo to są parametry określające właściwości produktu finalnego - oleju silnikowego, a nie jego poszczególnych składników. Dane te są wypisane, aby można było porównywać produkty między sobą.

Ja skupiłem się na parametrach [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] przeznaczonych do mojego silnika. I wniosek jest jeden: Castrol ma lepsze parametry niż Millers - to mówią liczby podane przez samych producentów. Więc pytaniem otwartym pozostaje jedynie, czy jest to różnica, która ma znaczenie w praktyce. Koniec, kropka.
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2016, 11:50   #268
Fulara
FORD|AUTHORIZED

a mam i 18-letniego ! to jest dopiero czad, tam się nic nie chce zepsuć, bo nie jest z plastiku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ostatnio mi w bok uderzył gościu pod marketem plastikowym padłem, pół przodu rozwalił, ja mam wgięte drzwi tylko i 2200 zł z odszkodowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

żyć nie umierać

ps.
ignas
zrozum, że baza decyduje o tym, czy ten olej przez 12 000 km utrzyma jakość pudełkową czy po 3000 km nadaje się do zlewu

robiłeś takie testy ? a mam znajomego co robił. 80% marnych HC po 3-4 tys nie ma połowy parametrów rozumisz ? nadają się do zlewu. jak jest olej z dobrymi dodatkami i na odpowiedniej bazie ( najlepiej 80% PAO to jest miód malina ) to masz po 12 000 parametry pudełkowe utrzymane

ciągle tłumacze, że producenci piszą, co chcą pisać na pudełkach ale o bazie i sposobie wytwarzania już nie piszą - baaaaa trzeba do tego się na ruskich forach dokopywać bo to TOP Secret dla firmy

i teraz mając olej co trzyma parametry, chronisz silnik czy przy 5005 kilometrze czy przy 11005 kilometrze

przy marnym HC, twoje właściwości są marne a już przy 8-9 tys to jest breja nie olej

co za społeczeństwo, Boże...

i nie żebym się wymądrzał, gdyby nie kumpel maniak co rozwala na molekuły oleje bo na tym punkcie ma bzika, też bym był w czarnej D... jak np wy za przeproszeniem

CENA to JAKOŚĆ
nie ma JAKOŚCI bez ceny

Ostatnio edytowane przez Fulara ; 01-04-2016 o 11:56
Stary 01-04-2016, 12:00   #269
zombie6

Cytat:
CENA to JAKOŚĆ
nie ma JAKOŚCI bez ceny
Ta cena jest ZBLIŻONA, więc skończ tym sloganem.
Stary 01-04-2016, 12:01   #270
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

A tam, od razu plastikowo=źle. Mam turbo (nie jestem tegoż ustrojstwa wyznawcą/zapaleńcem/fanatykiem), a silnik akurat jest żeliwny. Duratec jest przeca bardziej plastikowy, na przykład kolektor ssący ma z tworzywa sztucznego. :-)

Ostatnio edytowane przez weuek ; 01-04-2016 o 12:03
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diesel , dpf , olej silnikowy

Zasady postowania