![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#261 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
oczywiście że jest mocniejsza,
fizyka i książki się kłaniają, im większa liczba oktanów tym spalanie równomierniejsze i słabsze lecz bardziej kontrolowane tak samo w lesie jesteś z olejami, ale postów walisz co nie miara Paliwo o wyższej liczbie oktanowej w tych samych warunkach spalania da mniej mocy bo jest trochę mniej kaloryczne. Tyle że paliwo 98 pozwala na przyspieszenie kąta wyprzedzania zapłonu i w efekcie końcowym wyjście nawet na plus. Ostatnio edytowane przez Fulara ; 01-04-2016 o 11:29 |
|
|
|
|
|
#262 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
=> fulara
Do znafcy twojego pokroju nie tylko mnie daleko, bo chociażby o bogatszym nasyceniu tlenem niektórych benzyn wysokooktanowych nie słyszałeś, a walisz ogólnikami w zaparte znafco wszystkich zanafców. Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#263 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
można być w 98% społeczeństwa, którzy całe życie są oszukiwani i być zadowolonym
oktan zmniejsza kaloryczność, tak czy nie ? wali mnie to, w jakim są silniku, turbo super hiper plastikowo doładowanym. interesują mnie 2 krople benzyny, oraz ich kalorie i tyle dziękuje do widzenia |
|
|
|
|
|
#264 |
|
|
Tylko ty jako jeden z tych 2% żyjesz w prawdzie i nie jesteś oszukiwany - wzruszyłeś mnie do łez Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#265 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
dąż do tego, całym sercem, powiadam Ci
|
|
|
|
|
|
#266 |
|
|
Wtedy musiałbym jeździć dwunastoletnim "nieplastikowym" wozidłem z 1.6 pod maską bez doładowania, więc dziękuję, nie wstępuję do tej sekty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#267 | ||
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 23-02-2013
Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013
|
Widzę, że temat oleju zamienił się w wątek o benzynie...
Cytat:
Cytat:
Ja skupiłem się na parametrach [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] przeznaczonych do mojego silnika. I wniosek jest jeden: Castrol ma lepsze parametry niż Millers - to mówią liczby podane przez samych producentów. Więc pytaniem otwartym pozostaje jedynie, czy jest to różnica, która ma znaczenie w praktyce. Koniec, kropka. |
||
|
|
|
|
|
#268 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
a mam i 18-letniego ! to jest dopiero czad, tam się nic nie chce zepsuć, bo nie jest z plastiku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ostatnio mi w bok uderzył gościu pod marketem plastikowym padłem, pół przodu rozwalił, ja mam wgięte drzwi tylko i 2200 zł z odszkodowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
żyć nie umierać ps. ignas zrozum, że baza decyduje o tym, czy ten olej przez 12 000 km utrzyma jakość pudełkową czy po 3000 km nadaje się do zlewu robiłeś takie testy ? a mam znajomego co robił. 80% marnych HC po 3-4 tys nie ma połowy parametrów rozumisz ? nadają się do zlewu. jak jest olej z dobrymi dodatkami i na odpowiedniej bazie ( najlepiej 80% PAO to jest miód malina ) to masz po 12 000 parametry pudełkowe utrzymane ciągle tłumacze, że producenci piszą, co chcą pisać na pudełkach ale o bazie i sposobie wytwarzania już nie piszą - baaaaa trzeba do tego się na ruskich forach dokopywać bo to TOP Secret dla firmy i teraz mając olej co trzyma parametry, chronisz silnik czy przy 5005 kilometrze czy przy 11005 kilometrze przy marnym HC, twoje właściwości są marne a już przy 8-9 tys to jest breja nie olej co za społeczeństwo, Boże... i nie żebym się wymądrzał, gdyby nie kumpel maniak co rozwala na molekuły oleje bo na tym punkcie ma bzika, też bym był w czarnej D... jak np wy za przeproszeniem CENA to JAKOŚĆ nie ma JAKOŚCI bez ceny Ostatnio edytowane przez Fulara ; 01-04-2016 o 11:56 |
|
|
|
|
|
#269 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
A tam, od razu plastikowo=źle. Mam turbo (nie jestem tegoż ustrojstwa wyznawcą/zapaleńcem/fanatykiem), a silnik akurat jest żeliwny. Duratec jest przeca bardziej plastikowy, na przykład kolektor ssący ma z tworzywa sztucznego. :-)
Ostatnio edytowane przez weuek ; 01-04-2016 o 12:03 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| diesel , dpf , olej silnikowy |
|
|