![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciej
Model: FOCUS MK4
Silnik: 1.5EB
Rocznik: 2019
|
Witajcie!
Od jakiegoś czasu po odpaleniu na zimnym czułem przez chwilę że telepie autem na 2-3 sek. chwilę dobrze chodził i ponownie, aż do rozgrzania. Moc wszystko ok Dzisiaj podłączyłem FORSCAN i kliknąłem opcje: RESET PILOTAŻOWEJ ILOŚĆI WTRYSKU NAUCZONEJ WARTOŚĆI, po tej procedurze serwisowej auto tak jakby straciło jeden gar. Telepie po odpaleniu na zimnym, klekocze, daje biały lekko niebieski dym. Rozgrzałem go w trasie 40km i się uspokoił, ale po odstawieniu na 3 h i odpaleniu objawy te same- nie da się jeździć. Stosował ktoś tą opcję i miał podobnie? Czy to tylko zbieg okoliczności i wtrysk siadł do końca? Dodam że korekty wtrysków ustawione i nie kasowane. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Wykonując reset skasowałeś z kompa wyuczone korekty. Operacja całkiem bez sensowna.
Moim zdaniem masz uszkodzony któryś wtrysk i z nauczonymi korektami silnik jako tako działał, a jak je skasowałeś to się wszystko przestało trzymać kupy. Prawdopodobnie po jakimś czasie auto wróci do stanu sprzed resetu. Ale ogólnie jak dla mnie któryś wtrysk do robienia. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
To, że bezsensowna to wiedziałem od samego początku , miałem zamiar sprawdzić zakodowane litery wtrysków i źle kliknąłem :/
Tak podejrzewałem, no nic pozostaje wymiana wtrysku na używkę 200zł lub nowy - 690 złGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Jak nie żałujesz kasy ( w sensie chcesz mieć pewnosć ze auto bedzie smigac dobrze) to polecam udać się do jakiegoś specjalistycznego warsztatu - sprawdzą co i jak i powiedzą co dokładnie do roboty.
Swoją drogą: jaki masz przebieg, że wtryski klękają? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
220 tys Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jutro jestem umówiony w serwisie "diesel serwis" na sprawdzenie wtrysków. Mam nadzieję że tylko jeden z nich padł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
![]() Zarejestrowany: 11-09-2015
Model: C-max titanium,fiesta mk7 ecoboost 100ps
Silnik: 1.8tdci,1.0 ecoboost
Rocznik: 2008,2014
|
Cytat:
Sprawdzales przed resetem jakie były korekty na biegu jałowym? |
|
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
ford::advanced
![]() Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
TO ma sens jedynie wtedy jak np wymieniasz/regenerujesz wtryski. |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Więc tak: sprawdzono wtryski, (najpierw na gazowaniu odcinaliśmy każdy z osobna, niby jedyna widoczna lekko zmiana była na 1 wtrysku, zamieniliśmy go na nowy wtrysk- nic nie pomogło, więc zrobiliśmy po kolei- każdy, mimo tego nic się nie zmieniło- dymi, brak mocy, "zacina się" aż do rozgrzania, a na rozgrzanym klekocze jak jelcz. Komputer nie wyświetla żadnego błędu. Forscanem cyl: 1- 1,23/ 2- 0,91/ 3- 0,94/ 4- 0,85/
Korekty wszystkie w normie ( w komputerze zapisane jak na wtryskach) Jutro próbujemy jeszcze raz zlokalizować usterkę, skasuję znów ustawienia zapamiętane wtrysku, dodatkowo nadpiszemy znów korekty. . I to wszystko, po skasowaniu ustawień zapamiętanych wtrysków..... Czy może mieć znaczenie że był robiony upload wcześniej z 95KM na 115KM u @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ? Może wtryski nie mogą się dostosować do mapy ze 115? Sam już nie wiem co myśleć :/ |
|
|
|
![]() |
|
|
|