Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2016, 16:08   #1
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Jak dobrze nawoskować auto?

Koledzy takie pytanko, bo w necie trafiam na takie poradniki że po kilkunastu (ah ten ciężki dzień w pracy) godzinach czytania jestem bardziej zakręcony niż słoiki u babci w garażu.

Ale o co chodzi. 2 lata temu jak kupiłem Focusa MK2FL HB, to do tego doszły środki czystości a że jestem pedantyczny strasznie - to wyszło tego taki karton gąbeczek, ściereczek, mikrofibra, chamois leather czyli jakaś tam irchowa ścierka do ściągania wody, puffki czyli takie jakby gąbki z mikrofibry do polerki i dziesiątki środków czystości.

Ale o co chodzi. Chodzi o to że mam butelkę Turtle Blue Ice Wax
O takie coś
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No i jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć jak się zabrać do tej polerki bo po dwóch latach mojego "woskowania" auta to wiem że wciąż popełniam gdzieś jakieś elementarne błędy bo oprócz tego że auto się błyszczy, to np. na masce przedniej widać dokładnie którędy jeździłem gąbeczką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cieszę się że właśnie znalazłem jakąś instrukcję ale macie jakiś własny sposób na kosmetykę?

P.S. Myjecie auto taką mikrofibrową łapą z frędzlami czy gąbką (podobno do gąbki lubi się przyklejać piach i stąd chyba kiedyś sobie ładnie zrobiłem porysowane kółeczka na dachu)?

Jest gdzieś jakiś taki temat gdzie jest o kosmetyce auta z zewnątrz i wewnątrz?

Cytat:
Napisał www.autochemia.pl
Właściwości :

może być nakładany w pełnym słońcu
doskonały do każdego rodzaju lakieru włącznie z metalicznymi
szybko się nakłada - czas woskowania i polerowania wynosi 10 min
nabłyszcza zewnętrzne plastikowe i gumowe wykończenia
nie pozostawia białego nalotu w miejscach łączenia karoserii
zapewnia ochronę i głęboki połysk do 10 kolejnych myć samochodu
bardzo wydajny – butelka 500ml wosku wystarcza na około 30 aplikacji
pozostawia nadzwyczajny efekt, głęboki i lustrzany połysk
Sposób użycia :

umyć samochód i dokładnie go osuszyć
wstrząsnąć butelką przed użyciem
niewielką ilość preparatu nałożyć na gąbkę
cienką warstwę wosku nanieść na cały samochód
pozostawić do wyschnięcia aby powstała "mgiełka"
nadmiar wosku usunąć używając dołączonej do zestawu ściereczki / mikrofibry
odwrócić ściereczkę na suchą stronę i polerować powierzchnię do momentu uzyskania lustrzanego połysku
Zalecenia producenta :

jeżeli lakier jest wyblakły lub wypłowiały to przed nałożeniem preparatu zaleca się zastosowanie środka do regeneracji lakieru
uważać aby preparat nie miał kontaktu ze szkłem, jeżeli jednak to nastąpi to warstwę środka należy natychmiast usunąć używając nierozcieńczonego szamponu samochodowego
jeżeli po nałożeniu wosku Ice wystąpią smugi należy szybko przetrzeć powierzchnie wilgotną ściereczką lub ponownie nanieść wosk Ice i natychmiast wypolerować mikrofibrą
ściereczkę prać z użyciem delikatnego mydła bez dodatków zmiękczających

edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 17:24   #2
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Jak dobrze nawoskować auto?

Tym woskiem ze zdjęcia nie zrobisz porządnie, bo on jest tylko do szybkiego oblecenia auta (mam też dokładnie taki - świetnie przyciąga i klei kurz). Porządny to jest twardy: pasta w puszcze. I takim minimalnie sensownym (collinite 476) to woskuję tylko dwa razy w roku, bo zajmuje to cały dzień, a często dzielę robotę na dwa dni.

Nie żebym się znał, bo sam popełniam mnóstwo błędów przy myciu (na przykład używam mokrych chusteczek do tyłków niemowlęcych), ale mam te swoje błędy przetestowane latami i dobrze mi z nimi. :-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 17:31   #3
edmun

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie żebym się znał, bo sam popełniam mnóstwo błędów przy myciu (na przykład używam mokrych chusteczek do tyłków niemowlęcych)
Chcesz mi powiedzieć że nie można ich używać?
Kurcze co ja teraz zrobię z trzema kartonami paczek z husteczkam nawilżanymi które zawsze mi w aucie robiły za podstawę czyszczenia śladów po kawie :/

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kurcze z tym woskiem to mnie zmartwiłeś, bo zawsze mi się podobała jego wydajność i to że nie zajmuje to tygodnia żeby mieć jakiś efekt, tylko że zawsze nie radzę sobie z "mazami" które zostają. Ale z drugiej strony nigdy nie zrobiłem tak jak właśnie jest w instrukcji u góry, aby zostawić to nasmarowane aż "pozostawić do wyschnięcia aby powstała "mgiełka"".
Coś czuję że może (jak będzie pogoda) w piątek spróbuję? weekend mam cały zawalony żeby się pobawić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-04-2016, 13:09   #4
jagmar
ford::average

Imię: Marek
Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2018

ten "wosk" jest nic nie wart w mojej opinii... kiedyś go też miałem ale jak zacząłem się wgłębiać w Detailing to gdzieś leży w którymś kartonie w piwnicy i czeka na wyrzucenie...

Chcesz dobry budżetowy wosk to tak jak kolega wyżej zaproponował np Collinite - dość długo siedzi na lakierze ale aplikacja średnia (śmierdzi chemią Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Można też pójśc w Soft99 - Fusso/King of Glos - też walich chemią ale lepsze efekty od Collinite. Albo jakiś wosk typowo letni, który daje lepsze efekty i miło się z nim pracuję ale niestety kosztem trwałości, np PB Nattys Red lud Nattys Blue...
jagmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2016, 13:25   #5
edmun

Cytat:
Napisał jagmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zaproponował np Collinite
jakiś konkretny egzemplarz czy nie ma to za bardzo znaczenia? Własnie przeglądam co jest na rynku i jak zwykle od przybytku głowa boli.
Nr 915, 845, 476S?

Oglądam też te Soft99 - masakra - człowiek nawet nie wiedział ile tego wszystkiego jest i jak szeroki jest zakres tych produktów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak, żeby się nie zajechać na śmierć przy tym woskowaniu, to lepiej Collinite czy Soft99 czy to to samo tylko kwestia ceny? (u mnie nie ma zbytnio różnicy w cenie pomiędzy produktami tych dwóch firm)
Stary 08-04-2016, 14:05   #6
jagmar
ford::average

Imię: Marek
Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakiś konkretny egzemplarz czy nie ma to za bardzo znaczenia? Własnie przeglądam co jest na rynku i jak zwykle od przybytku głowa boli.
Nr 915, 845, 476S?

Oglądam też te Soft99 - masakra - człowiek nawet nie wiedział ile tego wszystkiego jest i jak szeroki jest zakres tych produktów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak, żeby się nie zajechać na śmierć przy tym woskowaniu, to lepiej Collinite czy Soft99 czy to to samo tylko kwestia ceny? (u mnie nie ma zbytnio różnicy w cenie pomiędzy produktami tych dwóch firm)
Lepiej SOFT99 - praca z nimi jest bardzo porównywalna ale według mnie Soft troszkę lepiej wygląda na lakierze niż Colli... Weź albo Fusso albo King Of Gloss...
jagmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2016, 14:24   #7
edmun

Ok dziękuję Ci bardzo.
Pozostaję teraz (jak to zwykle bywa) wytłumaczyć małżonce że te dwie półki środków czystości do auta to wciąż nie wszystko i jednak trzeba coś jeszcze dokupić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-04-2016, 14:41   #8
weuek
Zablokowany

Ja mam 3 takie półki (po 80 cm każda, szczegółowienia nie praktykuję), ale małżonka nawet na nie nie spojrzy. Interesuje ją to mniej niż mnie, na przykład, zasłony i firanki na oknach.
Stary 08-04-2016, 14:50   #9
edmun

No ja na szczęście mieszczę się na dwóch. Wiaderka sztuk 2, szmatek niezliczona ilość, środek do kół, do felg, do opon, do tapicerki chyba 3 rodzaje itp itd. A żona u mnie nadzoruje domowy budżet więc nie mam nic do powiedzenia w kwestii rozrzutności. A w szczególności nie zaraz po zakupie auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-04-2016, 14:52   #10
weuek
Zablokowany

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A żona u mnie nadzoruje domowy budżet [...]
Niniejszym składam wyrazy współczucia. Chyba, że jest "breadwinnerem", to OK. :-(
Odpowiedz

Zasady postowania