![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#2361 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo MKII,III,IV, obecnie mkV:) Fiesta mk6, mk7
Silnik: 1,8 Pb,2.0 Pb, obecnie 2.0ecoboost, Fiesta 1.0ecoboost
Rocznik: 2018,2016
|
Ethernal cyt.Nie zakładaj 225/50 R17, tylko 215/5 R17 - homologowany do Mondeo mk4, śmigasz na legalu. ok kapuję ale chciałem 225/50 r17 ponieważ alu mam 7.5 '' więc czy 215 /50 nie za wąska ????
|
|
|
|
|
|
#2362 |
|
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2.0 TDCI PowerShift
Rocznik: 2011
|
opisane spory jak powinien być mierzony hałas (i na jakiej nawierzchni) to tylko dyskusja na forum i nie ma nic do testów, znalazłem gdzieś w necie jak jest to mierzone:
"Pomiar taki powinien odbywać się w strefie badawczej w kształcie kwadratu o wymiarach 20m na 20m, na której środku, w odległości 7,5 m od osi ruchu pojazdu umiejscowione są mikrofony. Maksymalna wielkość kruszywa z jakiego powinien być wykonany tor wynosi 8mm. Niestety ten typ nawierzchni nie odpowiada wszystkim typom dróg jakie występują w Europie. Dlatego testy przeprowadzane zgodnie z tą procedurą nie oddają całego obrazu sytuacji. Zdarza się też, że producenci optymalizują swoje opony pod kątem tych warunków i na innych nawierzchniach mogą one być trochę głośniejsze. W praktyce spotykane są drogi gładsze (głównie w obrębie aglomeracji miejskich), ale też często bardziej chropowate, które mają znacznie większe kruszywa rzędu 14-15 mm, typowe dla autostrad" Ponadto: w kwestii oznaczeń głośności na oponach: wzrost o 3 dB oznacza dwukrotnie większy hałas zewnętrzny, nie warto patrzeć na fale (oznaczenie rysunkowe) a na decybele. Zdarza się że są opony mające 72 decybele mają jedną, dwie bądź trzy fale.Dwie fale bywają czasami dla opon mających 69 decybeli, podobnie jak dla tych, co mają ich 75. Z reguły dwufalowa opona mieści się w przedziale 70-72 dB. Dzieję się tak dlatego że Unia daje dowolność w oznaczeniu graficznym, wymaga wyłącznie podania konkretnej wartości w dB. |
|
|
|
|
|
#2363 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
#2364 |
|
|
Ethernal no to teraz mam dylemat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. te 215/50 do 17 to już dolna granica , i na plus jeszcze 215 dużo tańsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc chyba się zdecyduje na te 215
|
|
|
|
|
|
#2365 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#2366 | |
|
|
Cytat:
Bump: Aaaaa i do tego mam dziwne uczucie na tych oponkach 235 że tył auta czasami mi nosi Bump: na dziurach tak jak by każde koło chciało gdzie indziej jechać |
|
|
|
|
|
|
#2367 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
|
Podjechałbym na szarpaki i sprawdził geometrię.
|
|
|
#2368 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Tak jak @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sugeruje, pojechałbym na sprawdzenie luzów i geometrii zawieszenia. Drugą opcją, ktora przychodzi mi do głowy jest zużycie opon, szczególnie tylnych. Miałem ślizganie się tyłu przy 2-3mm bieżnika w oponach GY F1 w poprzednim mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#2369 |
|
|
Panowie bieżnika jest jeszcze sporo a geometrię miałem w grudniu robioną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i powinno być spoko . Co innego że chciałem geometrię z kątami ale u mnie Ford takiej nie robi , zastanawia mnie jeszcze tylko te tzw. cukierki z tyłu ? gdzieś coś słyszałem że to może byc to
Bump: bo luzów w zawieszeniu brak i nic nie stuka , więc chciałem zacząć od węższych oponek |
|
|
|
|
|
#2370 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
wezszymi oponami schowasz tylko objaw jakiejs usterki. rownie dobrze mozesz przestac jezdzic autem i twierdzic ze tyl juz nie plywa.
Na szerszych kapciach powinna byc lepsza stabilnosc (pod warunkiem ze te szerokie to nie chinszczyzna). no i zakladam ze na obu osiach masz gumy tej samej mniej wiecej klasy
|
![]() |
| Tagi |
| felgi , koła , mk4 , mondeo mk4 , opony , rozmiar , zima |
|
|