![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-07-2008
Model: Ford Focus Kombi Mk4 Titanium X
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM MHev
Rocznik: 2024
|
Witam, ja chcę wyrazić moją opinię na ten temat, mam focusa diesla 1,5 TDCI i są takie same oznaki podczas zmiany z 1 na 2, dodam, że to mój 7 diesel i dopiero w Mk3 z takim czymś się spotkałem a dodam, iż do maja tego roku przez 7 lat posiadałem focusa Mk2 1.6 TDCI i tam takich problemów nie było. Moim zdaniem Ford odpierdzielił maniane z tą skrzynią, do tego dochodzi za duży luz na pedale. U mnie dochodzi jeszcze metaliczny stuk jak puszczam pedał sprzęgła, w serwisie po walce uznali, ze trzeba wymienić skrzynie i sprzęgło, reasumując gdybym wcześniej wiedział o takim dyskomforcie to kupiłbym inne auto ewentualnie z silnikiem 1.6 wolnossacego benzyniaka i po kłopocie.
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dariusz
Model: C-Max
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2014
|
Mam c-maxa 1.6EB i też szarpie przy zmianie z 1 na 2 . I ciekawostka w czasie jazdy z zapiętą przyczepą ten problem nie występuje w ogóle.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-07-2015
Model: Focus mk3
Silnik: 1,5 ecoboost 150
Rocznik: 2015
|
Powiem tak. Te FF 1.5 150KM po prostu tak mają niestety. Coś w nich jest schrzanione, że trzeba się tak pieścić. Jeździłem (auta na własność) zawsze benzynami. Sporadycznie co najmniej 20stoma różnymi markami od Fiata po Hondę, a na BMW kończąc o różnych mocach czy diesle czy benzyny. W każdym aucie nie odnotowywałem szarpnięć. Oczywiście chwila wyczucia sprzęgła i po 2-3 km było OK. A z tym Fordem nie mogę dojść do ładu (fakt to pierwszy mój ford). Ten problem właśnie występuje z 1 na 2 na pozostałych biegach jest OK - oczywiście jak bardzo szybko się puści to może jeszcze delikatnie szarpnąć, ale nie trzeba się pieścić. A tylko w zakresie 1-2 jest to uciążliwe.
Niezależnie czy wkręci się na wyższe obroty czy niskie. Nie ma szarpnięcia, gdy baaardzo powoli puści się sprzęgło, ale takie ruszanie jest irytujące bo na dupsku siedzą już inni kierowcy. A ruszanie na jedynce bardzo dynamicznie mija się z celem, aby im odejść. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Sytuacja poprawia się gdy jest załączona klima. Więc to by wskazywało na duży moment obrotowy może za słabe jest sprzęgło do tego momentu? Można jeszcze spróbować zmienić bieg na 2 tak, aby po zmianie mieć 1500obr/min. Od 1600obr/min jest już maksymalny moment obrotowy więc wydaje się, że to optymalna zmiana. Na pewno można zrobić płynną zmianę biegu dodając delikatnie gazu przy zmianie (pod koniec odpuszczania sprzęgła), ale ta metoda nie jest właściwa dla żywotności sprzęgła. Z tego co się orientuję technika dodawania gazu (aby dopasować obroty do tych już po zmianie jakie wystąpią na niższym biegu) zalecana jest tylko przy zbijaniu biegów, a nie wrzucaniu na wyższe. Przy wbijaniu na wyższy bieg powinno odpuszczać się całkowicie sprzęgło bez dodawania gazu, a nawet co poniektórzy twierdzą, że nawet powinno się wcisnąć sprzęgło-wybić bieg np. z 1 na neutralną pozycję-wcisnąć sprzęgło i wbić 2. I ta metoda się sprawdza i można dowolnie szybko operować sprzęgłem i nie będzie szarpnięcia. Ale metoda jest równie wolna jak powolne puszczanie sprzęgła i taka dziadkowa (może jeszcze przy okazji pomachać dzwignią - strasznie mnie to irytuje jak co poniektórzy kierowcy robią) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. A przy normalnej zmianie zawsze jest szarpnięcie. W innych autach z taką samą mocą czy wyższą to nie występuje. W subaru 1 generacji 218KM czy STI 2 gen. wrzucałem i nigdy nie było szarpnięcia, a momentu jest tam bardzo dużo. Więc wydaje mi się, że w tych Forach coś skopali w tej materii. Ciekawe jak sprawa wygląda po wirusie, gdy moment jest w okolicach 300Nm? Tak silniczek jest bardzo fajny jak trzeba ładnie ciągnie, a jak potrzeba jest oszczędny. Ale ta zmiana biegów jest irytująca. W przyszłym tygodniu podłączę się pod OBD i sprawdzę przy jakich obrotach (momęcie) wychodzą najmniejsze szarpnięcia. Może musi się jeszcze auto ułożyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w sumie ma tylko 10tys. km. Miałem dziwne stukanie (metaliczne grzechotanie) od nowości na postoju na luzie po np. 30sek. od ostatniego wciśnięcia gazu (nawet gdzieś mam film dla zainteresowanych mogę wrzucić, ciekawe czy też ktoś miał podobne efekty). Zgłosiłem w ASO i powiedzieli, że za mały przebieg, aby coś z tym robić. Więc jeździłem i faktycznie przeszło i teraz tego nie ma (albo coś się urwało i przestało grzechotać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zresztą parę razy przy włączonym silniku, gdy już tego nie słyszałem, klapiąc klapą bagażnika czy drzwiami znowu grzechotka się odzywała po czym po chwili przestawała. Ale teraz zupełnie nic, nawet bujając autem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Więc może gdy trochę jeszcze tysięcy dojdzie przestanie szarpać przy zmianie z 1 na 2, albo się zwiększy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dla mnie ten efekt przypomina trochę, jakby sprzęgło "słabo brało". Miałem tak przy corolli, ale nalatane było 300tyś i sprzęgło właśnie się kończyło. Dodawanie gazu pomagało, ale było wrażene uciekania auta. A tu nowe auto i tak od nowości. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziwna sprawa. Więc byli dieslowcy na pewno nie jest to wasza wina w innych autach na pewno było by dobrze po prostu taki urok tych aut - chyba? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A czyli pomaga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. : 1) włączenie klimy 2) podłączenie przyczepy 3) odpuszczanie bardzo powolne sprzęgła 4) dodanie gazu 5) odpuszczane sprzęgłą na 2 razy Ostatnio edytowane przez zygert ; 30-04-2016 o 01:57 |
|
|
|
|
|
#44 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost
|
Faktycznie wyjechałem z salonu i też miałem wrażenie że jest jakiś problem ze zmianą 1-2, aktualnie po przejechaniu 10k zupełnie tego nie odczuwam nauczyłem się puszczać sprzęgło odpowiednio i zapomniałem o przypadłości, także moim zdaniem kwestia przyzwyczajenia.
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
![]() Zarejestrowany: 10-11-2015
Model: Focus Titanium
Silnik: 1.5 EB 203KM@308Nm
|
Cytat:
Faktycznie w Focusie ta zmiana z 1-2 wymagała troszkę przyzwyczajenia z początku. Albo się przyzwyczaiłem albo też sprzęgło wymagało troszkę dotarcia. |
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2009
|
Witam
Dwa tygodnie temu byłem na jeździe próbnej przed zakupem FF. Jeżdżąc focusem i c-maksem z tym samym silnikiem miałem w Focusie ten sam problem ze sprzęgłem, brało nagle przy przełączaniu między 1 i 2 biegiem. Dało się to zniwelować ale trzeba sporo uwagi temu poświęcić. Według mnie to może być kwestia montażu sprzęgła i współpracujących elementów. |
|
|
|
|
|
#47 |
|
FCP member
![]() Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016
|
W C-Max mam podobne odczucia co do przejścia z biegu 1 na 2.
Dodatkowo nie za bardzo mogę wyczuć system ułatwiający ruszanie pod górę. Zawsze jakoś za mało gazu daję i samochód "się dusi". Nie wiem, czy w tym systemie trzeba depnąć gaz dość mocno po puszczeniu hamulca? |
|
|
|
|
|
#48 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-03-2015
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Co to za technika zmiany biegów bez gazu? Pod górę też tak robisz? W ten sposób za każdym razem hamujesz silnikiem, stąd czujesz szarpanie, zamiast płynnie przyspieszać. Świetny sposób na załatwienie dwumasy i pewnie nie tylko jej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawsze dodaje gazu w końcowej fazie puszczania sprzęgła i nic mi nie szarpie, a momentu mam sporo - prawie 350Nm. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
Czytam ten wątek i nie wiem o co chodzi - nigdy żadnych problemów nie miałem, w każdym aucie nieco inaczej chodzi sprzęgło - po prostu trzeba wyczuć wóz i zapitalać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-07-2015
Model: Focus mk3
Silnik: 1,5 ecoboost 150
|
Powiem tak.
Osoby jeżdżące Ecoboostem 1.6 przed liftem nie mają tego problemu. Dzisiaj przejechałem się pożyczonym z silnikiem 1.6 182KM i tego efektu nie ma. Więc w tych 1.5 coś tak szarpie - odpuszczanie 1,5 s sprzęgła to przegięcie. Co do bez gazu pod górę. Chyba pod górkę nie wbijasz wyższego biegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A czy górka czy zakręt przed rozpoczęciem podjazdu właściwy bieg powinien być zapięty. Nigdy w zakręcie czy na górce nie zmieniałem biegów bo tak po prostu się nie robi. A dodawanie gazu jest wskazane przy redukcji nie na wyższy bieg (mam na myśli uderzenie w gaz jak przy technice Heel to Toe, aby obroty przed zmianą zrównały się z tymi, które są na silniku). A przy wbijaniu na wyższy bieg to w zasadzie muskanie o gaz przy większym gazie mamy gwarancję, że po pewnym czasie sprzęgło się upali bo jak słusznie zauważyłeś jest to już chwilowa bo chwilowa, ale jazda na pół sprzęgle. Zresztą co do spalenia sprzęgła to wszystko zależy od marki - niektóre naprawdę duzo potrafią wytrzymać. A właśnie co do heel to toe czy ktoś w focusie mk3 daje radę,bo kurde tak są te pedały ustawione, że jest to prawie niewykonalne (ewentualnie można je podregulować) - chyba, że moje stopy są za małe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez zygert ; 05-05-2016 o 22:31 |
|
|
|
![]() |
|
|
|