![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-03-2015
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Cytat:
Błądzisz z tą zmianą biegów, polecam: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dodawaj gazu pod koniec puszczania pedału sprzęgła z wyczuciem, a oszczędzisz dwumasę i sprzęgło. Dzięki temu nie będzie Ci nic szarpało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-07-2015
Model: Focus mk3
Silnik: 1,5 ecoboost 150
Rocznik: 2015
|
Nie, stołeczna W-wa jest płaska jak stół.
Nie wiem gdzie błądzę ten film przedstawia dokładnie delikatne muskanie o gaz, ale o to właśnie chodzi - albo bez gazu, albo z takim bardzo delikatnym. Tak naprawdę kluczem jest tak naprawdę technika puszczania sprzęgła z wyczuciem, a gazem tylko "ułatwiamy" bądź sobie "utrudniamy". Uwierz, biegi potrafię zmieniać tylko w focusie trzeba się bardziej ceregielić (powtarzam w 1.5 mk3 z 1.6 już wiem, że tego problemu nie ma chyba, że przebieg zrobił swoje), a miałem z wieloma autami do czynienia i tego nie zaobserwowałem, a tu jednak. Zresztą za dużo jest podobnych opinii więc coś musi być na rzeczy. Zaczyna mi to przypominać wątek z subaru gdzie podobno klienci też nie potrafili używać sprzęgła, a był babol od strony producenta. Ale w focusie da się żyć tyle, że trzeba dostosować styl na bardziej "grzeczniejszy", a w subaraku robiło się drogo. A pod górę na światłach stosuję ręczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. o taki żarcik bez urazy. Oczywiście gaz dodaje się, ale gdy ruszasz pod górkę i jest to wymuszone tą górką, ale gdy jesteś rozpędzony to czy z gazem czy bez to nie ma znaczenia jeżeli już faktycznie trzeba wbić wyższy bieg. Liczą się obroty przy których nastąpi ta zmiana, bo jak za nisko to się zadławi i tyle więc gazem na pół sprzęgle tylko można się już wtedy ratować. Ale robi się już OT więc myślę, że tej górki nie ma co ciągnąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak czy siak w normalnych warunkach wbijając na wyższy bieg czy dodasz gaz czy nie - jest to ryba. Liczy się sprzęgło jak jest puszczane bo ten gaz poza lepszym wyjściem auta niczego nie daje,a dużo można zepsuć, gdy się przeholuje, a plus jest w redukcji, gdzie inne elementy są lepiej dopasowane i zalecana jest taka technika. A tu artykuł gdzie można sobie poczytać: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] A gdy ktoś miał by dalej wątpliwości i było by większe zainteresowanie co do prawidłowego wrzucania biegów to mogę zrobić skany paru książek, gdzie znani rajdowcy czy mechanicy wypowiadają się jak to należy robić (w zależności na osiągi czy trwałość elementów). Na tym opieram moją technikę jazdy, którą tu przytaczam i stosuję od wielu lat z powodzeniem i na koncie nie mam ani jednak upalonego sprzęgła czy rozwalonej skrzyni, ale z reguły jeździłem japońcami więc i trwałość robiła też swoje. Zobaczymy jak będzie z fordem z którym obcuję po raz pierwszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-03-2015
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
W porządku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale sprzęgło oraz dwumasa są takie same w 1.5 i 1.6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj z ciekawości sprawdziłem jak to jest u mnie i zmieniając z 1. na 2. tak jak opisałeś też jest wyczuwalne szarpnięcie. Więc może to być kwestia przebiegu i stopnia zużycia samego sprzęgła. Na początku działa bardziej 0/1, a potem z czasem zaczyna się coraz bardziej ślizgać stąd wrażenie, że płynniej zmienia się biegi. |
|
|
|
|
|
#54 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: FF3
Silnik: 1.6EB 182
Rocznik: 2011
|
Pozwolę się podpiąć pod temat , posiadam 1.6EB 120kkm i mam podobny 'problem', strasznie duzo uwagi trzeba poświęcić przy zmianie z 1 na 2 bieg, kolejne wchodzą juz jak w masło. Zrobilem juz 1kkm i troche sie przyzwyczailem/obyłem jednak porownujac to do poprzedniego auta ( 1.9 cdti 150km ) jest to strasznie slabe ... pomimo tego ze silnik utrzymuje obroty przy przerzucaniu nadal potrafie szarpnąć .
Swoja droga auto ma tez juz troche przebiegu i byc moze 2masa jest przy koncu choc nie wyczuwam/slysze żadnych objawow wskazujacych na koniecznosc wymiany juz w tym momencie . Dodatkowo zadam pytanie niezwiazane troche z tematem : Czy przyspieszając a następnie puszczając pedał gazu ( hamowanie silnikiem, na biegach 1/2/3 ) posiadacie objawy, które mogę opisać jako ' poszarpywanie' ? Nie jest to typowe szarpanie a raczej 'samoczynne' nierówne hamowanie silnikiem , jakby hamował czasami mocniej a czasami lżej ( na tym samym biegu ) . Spotkaliście się z czymś takim może ? Moze dodam ze podobne zachowanie mialem chyba od nowosci w FFI 1.6 z 2002roku ( salonowy ) Ostatnio edytowane przez valhalem ; 06-05-2016 o 11:47 |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
![]() Imię: Tomasz
Silnik: 1.6 ecoboost 150 hp.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
![]() Imię: piotr
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 ti-vti 125
Rocznik: 2013
|
W moim wolnossącym 1,6 tez tak miałem na początku. Już się nauczyłem i nie szarpie. Zdaje mi się że to właśnie podtrzymywanie obrotów tak działa. W moim poprzednim aucie obroty spadały a tutaj są podtrzymywane.
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
![]() Imię: Tomasz
Silnik: 1.6 ecoboost 150 hp.
|
raczej dwumasa jeszcze nie powinna paść przy takim przebiegu. Poza tym u mnie również szarpie przy zmianie z 1 na 2. Za to w nowym mondeo 1.5 ecoboost zmiana biegów jest idealnie płynna.
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
|
Cytat:
Bardziej denerwuje mnie to nierówne hamowaniem silnikiem , jakbym super delikatnie muskał i odpuszczał pedał hamulca ( czego ofc nie robie ) - jakies pomysly ? To mam jeszcze jedno pytanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy startując z 1 biegu z samego sprzegła bez gazu samochod powinien przygasac lekko i odbijac obroty ? W dizlu jak pisalem powyzej moglem praktycznie strzelic ze sprzegla i samochod nie gasl ( ok 400Nm bylo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) |
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Zależy jak ruszasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja jak ruszam na 1 bez gazu to auto robi to płynnie, nie przygasa. Po sekundzie zwiększa obroty o 100 do 850obr/min i tak się może toczyć 7km/h. Tak samo na 2 i 3.
A jeśli chodzi o zmianę biegów na wyższe, to przecież w każdym MK3 silnik wtedy redukuje obroty do takich jakie powinny być na wyższym biegu i utrzymuje je kilka sekund, dopiero potem spadają do ok 750. U mnie też zmiana z 1 na 2 była podobna, a wynikać to może ze specyficznego zestopniowania skrzyni. |
|
|
|