Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-05-2016, 10:11   #1
adnim
ford::average

Imię: piotr
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 ti-vti 125
Rocznik: 2013
Domyślnie Park asist zmiana na opcję parkowania prostopadłego

Czy jest opcja aby w moim park asist ( parkowanie równoległe ) włączyć opcję parkowania prostopadłego, tak jak jest po liftingu ? Zmiana oprogramowania, czy zmiana modułu czy to i to ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

adnim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2016, 10:23   #2
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Park asist zmiana na opcję parkowania prostopadłego

Nie ma (chyba) na razie takiej opcji.
Chyba że ruscy coś już wymyślili.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2016, 16:02   #3
boncio

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Moduł dwa boczne czujniki z tyłu to minimum. Po lifcie jest ich 6 też z tyłu. Nie wiem co odpowiada za kręcenie kierownicą, ale też do aktualizacji.
Ale czy to zadziała?
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2016, 19:39   #4
dziubek123
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2009

Do całości można dodać że pojazdem może też czasem kierować szanowna małżonka. ;-)
dziubek123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2016, 11:43   #5
adnim

Cytat:
Napisał dziubek123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do całości można dodać że pojazdem może też czasem kierować szanowna małżonka. ;-)
Dokładnie z tego też powodu podpytywałem.
Ostatnio swoim pugiem 207 tak zaparkowała, że wyjeżdzając wgniotła prawy próg i dwie pary drzwi. Zrobiła to w sposób niewytłumaczalny dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jak przyjechał gość z ubezpieczalni to nie mógł dojść do tego jak to się stało, myślałem że bedzie problem z wypłatą z AC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście była to moja wina Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo uczyłem ją kiedyś parkować tyłem no i zaparkowała, a jak bym jej nie nauczył to by się tak nie stało..
Ach te kobietki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-05-2016, 12:16   #6
dziubek123
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2009

Jak to nie potrzebne? Przy odsprzedaży pewnie nie będzie miało żadnego znaczenia.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
dziubek123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2016, 13:05   #7
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Słuchajcie. Fajnie byłoby to mieć. Sam np. mimo że potrafię parkować na milimetry i jedyne wgniecenie w aucie to zrobiłem tak chyba z miesiąc po tym jak zdałem prawo jazdy bo zaparkowałem na 2 minuty i jak wskoczyłem z powrotem do samochodu to nie zdawałem sobie sprawy że ktoś może zaparkować za mną (w niedozwolonym miejscu), to jednak zauważyłem, że z parkowania równoległego lubię korzystać bo
a) jak wchodze na centrymetry to zajmuje mniej więcej tyle samo czasu
b) w nocy po dłuższej trasie nie muszę się wpatrywać w lusterka i kamerę a pykanie czasami mnie denerwuje bo już zmęczony jestem
c) jak wracam z parku który jest oddalony jakieś 20 minut na piechotę a 2 minuty samochodem, to mam czasami psiaka na kolanach i wygodniej jest podjechać, wcisnąć przycisk i poczekać aż autko samo wjedzie w miejsce przed domem
d) parkowanie automatyczne nie ma tendencji do rysowania felgi - a ja czasami się uprę że chcę zaraz przy krawężniku co wiadomo jak się kończy

Więc gdybym miał możliwość parkować również prostopadle automatycznie - to z chęcią bym od czasu do czasu z tego korzystał. Więc dywagacje - a po co to komu to takie trochę nie na miejscu. Te same komentarze podejrzewam były w czasach jak dodawali w autach pierwsze tempomaty i podejrzewam że podobne negatywne opinie były jak dodawali pierwsze aktywne tempomaty czy rozpoznawanie znaków.

Nie jest to kwestią ogłupiania samego siebie i że dochodzimy do sytuacji że człowiek nie potrafi sam zaparkować lub jak to jest u niektórych co automatami jeżdżą że nie potrafią operować (tak nagle.. jak grom z jasnego nieba) sprzęgłem i manualną skrzynią - ale jak jest technologia którą możemy używać - to póki co nie widzę przeciwskazań. No może (jako informatyk) wciąż mam opory żeby jeździć Teslą S na full automacie (szef kupił.... parkowanie naszych Focusów to przy jeździe taką Teslą to nic strasznego)...
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2016, 13:11   #8
adnim

Kolego pankrakus, spytałem na forum po to aby uzyskać odpowiedź, a nie po to abyś to Ty stwierdzał czy tego potrzebuje czy też nie. No po prostu tragedia...
Na końcu napisałeś coś o dorastaniu i niepotrzebnej dyskusji, którą to sam sprowokowałes pisząc nie na temat i wytykając niczym niepoparte tezy. Proszę Cię to Ty dorośnij
Nie rozumię takiego dokładania do pieca ...

Ostatnio edytowane przez adnim ; 25-05-2016 o 13:13
Odpowiedz

Zasady postowania