Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-05-2016, 16:07   #11
Panderman
ford::beginner

Model: Grand C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Ford mondeo MK IV 2.2 - ocena

Jezeli chodzi o auta z Holandii, to ... jest taka mozliwosc zrobienia z niego Niemca. Duze firmy zrobia Ci niemiecki brief na miejscu i jest to calkowicie legalne.
Dlaczego sie to robi? Dlatego, ze w momencie kupna nowego samochodu w Holandii placi sie specjalny podatek BPM, tzw. od luksusu. Przy eksporcie danego auta mozna czesc tego podatku odzyskac, pod warunkiem ze do wniosku do Holenderskiej skarbowki dolaczy sie skan dowodu rejestracyjnego z Polski, jako dowod ze auto zostalo wyeksportowane i zarejestrowane w innym kraju UE. Oczywiscie holenderski handlarz nie uwierzy Polakowi na ''piekne oczy'', dlatego czesto wymagaja zostawienia kaucji, ktora jest zwracana po przedstawieniu dowodu rejestracji w innym kraju unijnym. Jest to niestety klopotliwe dla Polskich handlarzy, gdyz jezeli sprzedaja auto komus innemu nie rejestrujac na siebie, to skad wezma ten dowod rejestracyjny?
Dlatego holendrzy wymyslili sposob z wyrobieniem niemieckiego briefu dla auta (maja wtedy dowod ze auto jest wyeksportowane). Sama zasada tego dzialania jest dla mnie dziwna, ale wiem ze jest to 100% legalne.
Aby uzmyslowic, jak to wyglada, pokaze na swoim przykladzie.
W zeszlym roku kupowalem Audi A6. Cena tego auta bez odciagniecia podatku BPM, czyli ta na Holandie byla 10 000 EUR. Cena tego samego samochodu na eksport wyniosla natomiast 8100 EUR. Przy czym mialem do wyboru 2 opcje:

1) Zostawiam handlarzowi kaucje w wysokosci 2000,00 EUR, a w momencie gdy doniose mu skan dowodu rejestracyjnego, dostane pieniadze z powrotem

2) Zaplace 400,00 EUR i wyrobia mi niemiecki brief, nie bede musial zostawiac zadnej kaucji.

Wybralem opcje 1, bo mieszkam w Holandii, ale dla handlarza z polski na pewno opcja 2 jest wygodniejsza.

Nie wiem, jak to sie ma do pozniejszej rejestracji w Polsce i czy nastrecza jakichs problemow (mysle ze chyba nie).

Widze, ze co jakis czas ten sam problem pojawia sie na tym forum, dlatego w koncu postanowilem nakreslic spraweGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Jeszcze co do samochodu, to mialo w Holandii oficjalnie 2 wlascicieli (nie liczac handlarzy). 1 prywatnego i 1 firmowego. Mialo rejestrowany przebieg przy przegladach i jest logiczny, co oznacza ze za dodatkowa oplata mozna sprawdzic, czy ten przebieg z ogloszenia moze byc wiarygodny.
Samochod ma tez status wyeksportowany:

https://ovi.rdw.nl/default.aspx?kenteken=93JTD8

Wedlug mojej oceny watpliwy jest ten podany przebieg, bo takie auta kreca tutaj multum kilometrow, ale ... wszystko mozliwe.

Panderman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2016, 16:37   #12
Waldek2508
ford::amateur

Model: MK IV
Silnik: 2.0 pb
Rocznik: 2009

Tylko chyba kogoś trzeba wpisać do tego niemieckiego bryfu, kogo?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Waldek2508 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2016, 16:40   #13
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał Waldek2508 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich, Panowie może ktoś się wypowie jak w temacie
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6205691505
VIN WF0EXXGBBE9A34763
dziękuję bardzo i pozdrawiam

Śmierdzi przebieg i to mocno bo już maju 2013 miał na liczniku ok 216 tys. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2016, 20:33   #14
Panderman
ford::beginner

Model: Grand C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał Waldek2508 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko chyba kogoś trzeba wpisać do tego niemieckiego bryfu, kogo?

Tego akurat nie wiem - nie wnikałem.
Panderman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2016, 21:56   #15
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008

Cytat:
Napisał wojtekn Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bo już maju 2013 miał na liczniku ok 216 tys.
Wojtek na wstecznym też trzeba trochę pojeździć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo się skrzynia zastoji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ford Fokus Mk4 HB 2,0 EcoBlue 150 KM 2020
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2016, 15:38   #16
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Cytat:
Napisał wojtekn Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Śmierdzi przebieg i to mocno bo już maju 2013 miał na liczniku ok 216 tys.
Hahaha... 361kkm 02/2016 no i bol d... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak sie komu chce moze wrzucic do cofanych..
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2016, 15:46   #17
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

@slawek-kali to go wstawiaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2016, 15:47   #18
Waldek2508
ford::amateur

Model: MK IV
Silnik: 2.0 pb
Rocznik: 2009

No i zapadła jasność, obstawiałem ok 400 tys. Dzięki za zainteresowanie

Waldek2508 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz