![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Ford Focus MK III
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2011
|
edmun i tedi_k, dziękuje bardzo za Wasze odpowiedzi. Bardzo pomocne.
Żona jeżdzi Mini Cooperem S 1.6 170KM z kompresorem, w Mini jak chce dynamiczniej ruszyć to biegi zmieniam miedzy 2,5-3,5 tys obrotów i jest już frajda. Zacząłem jej zazdrościć, będąc zadowolony z Focusa pomyśłałem o zmianie na nowego z tym 1.5 eb 182KM. Pozostaje mi przejechać się tym 150KM (tylko taki bywa dostępny w salonach) i zdecydować czy ten silnik będzie mi pasował swoim sposobem jazdy, a nad tymi 182KM będę musiał pomyśleć. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018
|
Wiem Radku że wiesz wszystko o moich przebojach z poszukiwaniem ,,tego egzemplarza" :-) ,,Trochę" to trwało :-) Także masz w tym temacie 100% racji :-) Jakby nie było to jakieś pancerne benzynowe silniki z turbo robi ford :-) Bardzo lubię tę markę.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
Ja powiem tak - jeżdżę fabrycznym 182 KM od prawie 3,5 roku i nadal mam frajdę z jazdy, co nie zdarzało mi się w poprzednich autkach z silnikami wolnossącymi np. z 1.8 140 KM w Hondzie Civic UFO już po paru miesiącach pojawiał się spory niedosyt i braki mocy, a Foką po prostu zapitalam i nadal jest fun, następnym autem będzie chyba nowy ST w 2018r., bo polubiłem Fordy za lekkość prowadzenia i dobry silnik Ecoboost. Różnica pomiędzy wersją 150 a 182 jest bardzo odczuwalna szczególnie jak ktoś szybko jeździ na autostradach, po chipie jest na pewno jeszcze lepiej, ale wtedy ja obawiałbym się już o trwałość z uwagi na to, że ja moc wykorzystuję na co dzień, w zasadzie cały czas.
Co do spalania to nie mam pojęcia, ale wątpię by wersja 182 mogła palić mniej od 150 KM, osobiście spalaniem w ogóle się nie przejmuję stawiając wyżej przyjemność z jazdy. Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 02-06-2016 o 07:46 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-10-2015
Model: Ford Focus
Silnik: 150KM
Rocznik: 2015
|
Lepiej te 4.5k PLN wydać na bajery typu, czujniki parkowania, podgrzewana kierownica, siedzenia lub biksenony niż na 182hps u dealera.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
|
Absolutnie się nie zgadzam, choć oczywiście można zrobić przejście 150-182 czy chip taniej, ale jak ktoś chce mieć święty spokój to 100 razy wolałbym wersję 182 od sterty bajerów....
Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 02-06-2016 o 09:19 |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Jeśli miałbym wybierać 150 a 182 u dealera - koszt to 4.5k - to wybrałbym wersję 150km a za te cenę wziąłbym dodatki i pojechalbym do magika na zmianę która kosztuje zdecydowanie mniej. Podwójna radość w jednym.
Ostatnio edytowane przez elucidate ; 02-06-2016 o 09:50 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
To tak, ale jeszcze jest kwestia świętego spokoju, bo zawsze istnieje cień szansy, że ASO jednak wykryje "nielegalną" zmianę softu.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Tak samo, jest cień szansy że usterke nie uznają ci na gwarancję w ASO. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak to woli - bez ryzyka nie ma zabawy.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Odnośnie gwarancji - Dzięki koledze Tedi_K z 150KM, mam 180KM - auto na gwarancji (wtedy było) - ponieważ miałem problem z BT, to podjechałem do ASO - auto było podpinane pod komputer, testowane i nie zauważyli, że jest "podrasowane" Tak jak pisał kolega Tedi_K => ew. moglibyśmy utracić moc, jeśli ASO wgrało by ponownie oprogramowanie pobrane z serwerów Forda, po nr VIN naszego auta pozdrawiam Arturek
|
|
|
#20 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
|
Cytat:
a) ST - niestety w wyposażeniu które chciałem jest droższe niż jednak 1.6EB b) 1.6EB ma mniejsze spalanie c) 1.6EB ma mniejsze opłaty za ubezpieczenie i podatek drogowy ze względu na mniejszą emisję CO2 d) Żona jak mnie zna, tak powiedziała że ST'ka nie dostanę bo będę "szalał". Co dziwne przy 182 konikach jakoś na mnie nie krzyczy... Wiem... nie zrozumiesz e) miałem przyjemność być na fotelu pasażera i odnoszę wrażenie że ST jest "głośniejszy" oraz bardziej sztywny, co też nie jest dziwne i tego po ST się spodziewałem - przy moich długich trasach nie wiem czy jednak w swoim autku nie jest mi "wygodniej" i bardziej komfortowo f) mimo że jestem wielkim fanem STków, to mam ich taki wysyp w Anglii na drogach, że trochę mi spowszedniały Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tym bardziej że są tutaj wyjątkowo tanie (biorąc pod uwagę w ogóle zakup samochodu) - i mimo że bardzo je lubię, to odnoszę wrażenie że MK3 ST czy MK3 RS nie przyciągają mojego wzroku aż tak bardzo jak te same wersje MK2. Jedyne MK3 ST które mi się podobają to: żółte przed faceliftem i szare po facelificie. |
|
|
|
|