Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-06-2016, 16:57   #71
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Weryfikacja remontu generalnego silnika ecoboost 1.6 150 KM

Cytat:
Napisał skylla1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..., a kilku Niemców na pewno je ma i jeździ nimi szybko...
Drobna uwaga a propo Niemców. Takie auta z takimi silnikami oczywiscie, ze jeżdżą. kupuja i jeżdża. około 60% użytkowników to emeryci lub matki w srednim wieku wozace nimi dzieci do przedszkola i robiące zakupy w drodze powrotnej. Emeryt też wiele tym nie najeździ. W niewielu przypadkach te auto służy w rodzinie do wszystkiego, w tym wakacyjnych wypadów przez autobahny z prędkosciami bliskimi maksymalnym. I to jest to o czym pisałem wczęsniej. Polska czy nawet Rosja i jej po....ni użytkownicy dróg nie sa brani pod uwagę przy opracowaniu modelu eksploatayjnego pojazdu. Ktos tam napisał, że nie widzał RSa z przebiegiem 200tys.km. A jaki idiota kupuje RSa, zeby nim jeździć jak wołem roboczym? Niemiecki model garazu rodzinnego to najczescniej małe lub srednie auto na zakupy i dojazdy do pracy, wożenie dzieci do szkoły i na inne zajęcia. Drugie auto typu SUV, van lub coś w tym guście, bynajjmniej większy i pojemniejszy, na wypady poza miasto, na wakacje, wycieczki itp. I tym co sie wiedzie lepiej to sie jeszcze zamani kupić sobie wymarzoną zabaweczkę typu Focus RS czy Audi RS, które wyciagają przy ładnej pogodzie w weekendy by kulnąć sie góra 100km dookoła komina. Więc...pewnie 1,6 EB jak to juz wczesniej pisałem - majac takie a nie inne osiagi nadaje sie i do jazdy na zakupy i do dalszej podróży...ale nie nadaje sie na pewno do wykorzystania auta jako wyścigówki autostradowej, lecąc non stop przedkoscią maxymalną i na odcięciu...nie wiem ile wspólczesnych silników by to na dłuższa mete wytrzymało.
Znam z resztą tez ludzi, którzy aut delikatnie nie traktują i jedne z nich właśnie takim Focusem machnął ok. 240tys.km w zalediwe 4 lata. i auto sprzedał, bo uznał za wyeksploatowane...co nie znaczy że tak było. Wiec...można i pewnie da się...

Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2016, 17:00   #72
bestia150
ford::advanced

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Pisanie, że Lanos 1.4 jest dynamiczniejszy od Focusa 1.0EB to już jawne herezje albo celowe trollowanie...

Do 60km/h może zbierze się szybciej jak kierownik dobry ze względu na mniejszą masę, ale dalej już tylko się toczy, a nie jedzie.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2016, 17:03   #73
Thombike
Zablokowany

Cytat:
Napisał skylla1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem, czym ty jechałeś, ale nawet 1-litrowy ecoboost przy 50-60 km/h na 3 biegu odjeżdża jak rakieta i nie ma żadnego porównania z wolnymssakiem o zbliżonej mocy. Wiem, bo się z takiego przesiadłem.
Chyba jednak operujemy w dwóch równoległych światach jesli chodzi o odczucia tego czy i jak auto sie zbiera. Wiesz...zanim kupiłem mojego ST wziełem sobie na sprawdzian Octavie RS. Niby 200KM, niby jakieś 7s. do 100...wszystko lipa. Ale cóż...znam wiele osób, dla kórych 70km/h to pędzenie na złamanie karku a też takich, którzy jadąc powyzej 100km/h jako pasażerowie zaczynają gorączkowo przeszukiwać kieszenie sprawdzajac, czy mają różaniec...przy 140 jak znajda to odmawiają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiec ok...niech będzie z ta rakietą..choc nie moge sie powstrzymać - U make My Day Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał bestia150 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pisanie, że Lanos 1.4 jest dynamiczniejszy od Focusa 1.0EB to już jawne herezje albo celowe trollowanie...

Do 60km/h może zbierze się szybciej jak kierownik dobry ze względu na mniejszą masę, ale dalej już tylko się toczy, a nie jedzie.
Dobrze utryzmany Lansowóz 100 osiaga na 2 biegu...czego prawdopodobnie Twoje auto nie potrafi, bo...ma 6 biegów i króciutkie przełozenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tego nie potrafi nawet Seat Leon Cupra a.d.2016 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A zmiana biegu to czas...na 3 Lansowóz jedzie już 140, na 4 dociagnie do ok.180 i tyle...5 bieg to raczej przełozenie podróżne...tyle z trollowania. Oczywiscie nie znaczy to, że te wartosci osiągał szybciej niż Cupra czy kilka innych aut. Co ciekawe...akurat nasz Lansowóz mijał sie z danymi fabrycznymi bo 100 osiagał w niecałe 12sek. Mówię..szkoda, ale czesto tak troloowałem ludzi na ulicach...auto i paliwo słuzbowe, nie żal było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Thombike ; 09-06-2016 o 17:10
Stary 09-06-2016, 17:11   #74
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

Panowie odbiegacie od tematu więc wyhamować. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2016, 17:13   #75
Thombike
Zablokowany

Jestem za, bo to w końcu nie dyskusja o wyższości 2,5litrowego V6 nad litrowym ecoboostem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co nie mzienia faktyu, że kolega ten silnik po remoncie to i tak ma w stanie - kupa złomu.
Stary 09-06-2016, 17:34   #76
bestia150
ford::advanced

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobrze utryzmany Lansowóz 100 osiaga na 2 biegu...czego prawdopodobnie Twoje auto nie potrafi, bo...ma 6 biegów i króciutkie przełozenia
Przed chipem licznikowe bodajże 102km/h, a po 109km/h na 17". Tylko co to ma do tego? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Maksymalna prędkość osiągana na danym biegu nie jest żadnym wyznacznikiem. Ścigasz się spod każdych świateł? Istotna jest elastyczność, gdzie Foka na każdym biegu zostawi w tyle twojego Lanosa. To ona jest wyznacznikiem tego czy auto jedzie czy się toczy...

Koniec OT.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2016, 17:51   #77
Keradyan
ford::average

Model: Focus Titanium
Silnik: 1.5 EB 203KM@308Nm
Rocznik: 2015

Kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wspomniał o masie. Chodzi mu pewnie o to, że jest taki efekt, jeśli ktoś np. zaczyna przygodę z motocyklem. Rusza, rozpędza się, wydaje mu się, że leci już dobrze ponad 100 km/h, patrzy na licznik, a tam 35 km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie w mniejszym stopniu na takiej zasadzie Lanos wydaje się żwawszy, bo jest lekki, bez wygłuszeń, z poprzedniej epoki. I wrażenie przy 50km/h robi jakby pędził na złamanie karku. W Focusie jest na odwrót.
Keradyan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2016, 18:14   #78
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jaki idiota kupuje RSa, zeby nim jeździć jak wołem roboczym?
Sąsiad obok ma zieloniutkiego RS'a który wygląda jakby stał przed salonem Forda. Ba!... chyba nawet w salonie nie są tak czyste i zadbane jak ten co widzę codziennie u siebie. Sąsiad w tym aucie ma pod maską czyściej niż ja w bagażniku a sam jestem maniakiem utrzymywania auta w staniem "czystym".
Plus nie wiem jak on to robi, albo ile "nabłyszczacza" zużywa ale jego opony są czarne jak smoła i czasami martwię się że one nie są z gumy tylko w magiczny sposób zbudowane z czarnych dziur.

P.S. Ja wiem o środkach do kół, żeby ładnie były czarne, ale kurcze bez przesady. Ja przyjeżdżam z myjni i po zastosowaniu środka mam opony już delikatnie szare (nie mówiąc o punkcie stykowym z jezdnią bo tam są oczywiście szare), a on wyjeżdża rano odwieźć żonę, wraca, jedzie do pracy, wraca i wciąż ma całe czarne niczym prosto po wymianie, założeniu/montażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Muszę dzisiaj cyknąć fotkę żeby nie było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2016, 19:36   #79
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Dobrze utryzmany Lansowóz 100 osiaga na 2 biegu...czego prawdopodobnie Twoje auto nie potrafi, bo...ma 6 biegów i króciutkie przełozenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tego nie potrafi nawet Seat Leon Cupra a.d.2016 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A zmiana biegu to czas...na 3 Lansowóz jedzie już 140, na 4 dociagnie do ok.180 i tyle...5 bieg to raczej przełozenie podróżne...tyle z trollowania. Oczywiscie nie znaczy to, że te wartosci osiągał szybciej niż Cupra czy kilka innych aut. Co ciekawe...akurat nasz Lansowóz mijał sie z danymi fabrycznymi bo 100 osiagał w niecałe 12sek. Mówię..szkoda, ale czesto tak troloowałem ludzi na ulicach...auto i paliwo słuzbowe, nie żal było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sorry, ale to chyba jednak jawne trolowanie, trolowałeś chyba tych którzy się nie ścigali, takie farmazony, że na IV-ce pójdzie 180... i co z tego ???, jak 1.0 EB zrobi z Lanosa wiatrak w sprincie 0-180 km/h, też się kiedyś jarałem, że na IV-ce Honda Civic 1.4 idzie nawet 200 licznikowe z górki, tyle tylko że ile trzeba się było namęczyć by dojść choćby do 180, podobnie w Punto I 1.2 75 KM, który tego Lanosika też by objechał z łatwością, bo był lżejszy, podobnie jak Cif VI generacji 3D, których robił po liftingu w 1999r. setkę w 10,3 s, ale żadne z tych aut nie może nawet stanąć przy 1.0EB, co Cię zapewne mierzi, bo wszystkie one się toczyły, a nie jechały, a by mieć namiastkę jazdy trzeba było je katować przy 6-7 tys. obr/min non-stop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tyle durnowatych trolowań nie na temat....

Bump:
Cytat:
Napisał bestia150 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Istotna jest elastyczność, gdzie Foka na każdym biegu zostawi w tyle twojego Lanosa. To ona jest wyznacznikiem tego czy auto jedzie czy się toczy...
A to wężykiem na koniec....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 09-06-2016 o 19:50
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2016, 21:05   #80
Thombike
Zablokowany

Ty widze za to znasz sie na wszystkich samochodach niesamowicie, choc chyba większosc znasz z tabelek i zdjęc w folderach. niestety po drodze nie doczytałeś kilku istotnych informacji i ...cóż...była prośba moda o zakonczenie ot ale jakos nie mogłeś sobie darowac by napisac jeszcze trochę tego co już przeczytałeś...kiedys też dużo czytałem katalogów i prospektów ale potem wsiadłem za kierownicę...
Odpowiedz

Tagi
ecoboost , remont silnika , silnik

Zasady postowania