Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2016, 01:33   #11
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Dziwne odgłosy z podwozia przy ruszaniu.

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tarcza sprzegłą, powtarzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a nie dzieje ci się tak po kilku ruszeniach, bo się tarcza nagrzewa i cisza

jezdzc a kiedyś i tak ja wymienisz
Podpisuje się

Bump:
Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tarcza sprzegłą, powtarzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a nie dzieje ci się tak po kilku ruszeniach, bo się tarcza nagrzewa i cisza

jezdzc a kiedyś i tak ja wymienisz
Podpisuje się

cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2016, 07:52   #12
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012

Zanim zaczniesz wyrywać sobie włosy z głosy i myśleć ile kasy pójdzie ci na naprawę która moim zdaniem nie jest konieczna (sprzęgło, przeguby) to sprawdź sam to co możesz. Moim zdaniem winę za te dziwne dźwięki ponosi układ hamulcowy a dokładniej coś co się nazywa 'osłoną tarczy hamulcowej'.

Cytat:
Co ciekawe... jak ruszam (po postoju) na wstecznym to jest cisza, wrzucę 1-kę "zahuczy", wrzucę wsteczny jest cicho, wrzucę znów 1-kę potrafi zahuczeć ale też i nie i już jest cisza do kolejnego postoju.
Jeżeli osłona uległa skrzywieniu (co bardzo często występuje po wymianie tarcz hamulcowych lub wjeździe w dziurę) najczęściej objawy charakteryzują się:
* huczeniem lub ocieraniem przy skręcaniu, jeździe po łuku drogi, rondzie (rzadziej na wprost)
* odgłosami tylko przy jednokierunkowej jeździe (np tylko w przód - nigdy w tył lub odwrotnie)
* odgłosy są bardziej słyszalne po postoju, po kilkuminutowej jeździe cichną lub ustają całkowicie (osłona łapie temperaturę, metal zmienia rozszerzalność)

Na 90% jestem przekonany że to jest Twój winowajca. Zdejmij koła i zobacz czy osłona jest w równym odstępie od tarczy hamulcowej po całym pół - obwodzie. Tylko rób to na nierozgrzanym aucie (w sensie po długim postoju) - będzie wtedy lepiej widać czy osłona jest odgięta bo jak już złapie temperaturę to możesz nic nie zobaczyć. W razie czego ją podegnij w stronę środka samochodu (do wewnątrz) tak aby nie stykała się z tarczą hamulcową.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 14-06-2016 o 10:30
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2016, 08:08   #13
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

mówie ci, nierównomiernie starta tarcza sprzęgłowa, nie wiem czemu, ale widzę, że wiele fok to ma

jezdzić
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2016, 08:23   #14
traper2000
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Kuga MK2
Silnik: 1.5 Ecoboost 176KM

Hej...
Wczoraj zrobiłem inaczej niż zawsze i zaparkowałem bez użycia hamulców. Auto tak sobie stało do rana. Jadąc do pracy poprosiłem juniora o nagranie filmiku jak będę ruszał i tu niespodzianka... piękna cisza. Pojeździłem w kółko na parkingu w lewo, w prawo, w przód i w tył i CISZA.
Dzisiaj wieczorem zaparkuję normalnie czyli dojazd z hamowaniem i ręczny i rano sprawdzę.
Co raz bardziej mi się wydaje, że to coś z hamulcami (oby) i bez mechanika się nie obejdzie.
Sprzęgła bym nie podejrzewał - tak ładnie bierze... normalnie jak w nowym aucie.
traper2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2016, 08:25   #15
Fulara
FORD|AUTHORIZED

ehh, ty dalej swoje.
odezwie się. są pewne momenty w których się odzywa a najwięcej jak jest wilgotno rano
po "przepaleniu" nie ma tego

tyle ode mnie, bo widzę, że wątek się niepotrzebnie przedłuża. branie nie ma nic do rzeczy. mi też ładnie bierze i palcem sprzęgło mogę wciskać.
Stary 14-06-2016, 08:35   #16
traper2000

Ja nie odrzucam wersji sprzęgła a tylko stwierdziłem, że (ja amator) bym nie podejrzewał bo tak ładnie bierze. W tym wszystkim chodzi o to, że na pewne naprawy mam gwarancję a na inne nie i tak np. na dwumasę, sprzęgło, skrzynia b., wtryski, turbina tak ale na tarcze, klocki, opony, wydech już nie.
Gdyby usterka była "jawna" to bym pojechał do odpowiedniego warsztatu i nie zawracałbym nikomu głowy a tu niestety, mam jakiś defekt, który ujawnia się lub nie i jak tu jechać do mechanika i mu wytłumaczyć o co chodzi... zaraz mi wymieni pół auta - a juz miałem podobne cyrki gdzie było uszkodzone coś drobnego a nawymieniali 5 części bo nie wiedzieli czego szukać.
Dlatego moje pytanie na forum Foczki bo "jak nie Wy to kto?"
Pozdr...
Stary 14-06-2016, 08:39   #17
Fulara
FORD|AUTHORIZED

jeśli tarcza sprzegła jest nierównomiernie zużyta, to te obszary, które są mniej zużyte rano zazwyczaj, trą o koło zamachowe swoją powierzchnią - MNIEJSZĄ powierzchnią. stąd ten dźwięk. po 2-3 ruszeniach, tarcza się nagrzewa, z koła zamachowego jak i tarczy znika poranny nalot, rdzy, kurzu ( bardziej z koła rdza czy nalot ) nagrzewa się i wszystko płynnie chodzi

to nie jest usterka, wiele focusów tak ma, bo słyszałem przy niejednym ruszaniu, nawet nie tylko focusów

zostaw to i jeździj
Stary 14-06-2016, 08:41   #18
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180

Fulara ma racje.
A ja mogę tylko potwierdzić bo mam 1.6 TDCI i podobny problem choć u mnie pojawia się mega rzadko. I to jest na 100 procent tarcza.
Nie jesteś pierwszy i nie ostatni z focusem mk3 1.6 tdci z tym problemem.
P. S całe to. Sprzęgło jest jakies niewydarzone a to kolejny dowód na to
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2016, 08:44   #19
Fulara
FORD|AUTHORIZED

u mnie się pojawia rano często zimą, jesienią, jak jest mega wilgotno. Rano przy ruszaniu do pracy jak wszystko wokół jest zaroszone. 2 ruszenia i tematu nie ma.

jak do auta wsiadam po pracy, gdzie jest upał nie ma tematu. tak jak mówie, jeździć.
a to pokazuje, że to kolejny bubel forda albo jakieś partie sprzęgieł które się wichrują ? wypaczają ? choć być może to za duże słowo. bo to nie przeszkadza w eksplatacji auta, a tarcze i tak się kiedyś wymieni.
Stary 14-06-2016, 08:54   #20
traper2000

No i co ja wcześniej napisałem... NO JAK NIE WY TO KTOGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tak malutkie OT :-)
Przesiadłem się z Mondka 2.0 TDCI 2004r i jestem mile zaskoczony choć autko mniejsze.
W focusie pozytywnie zaskoczyły mnie dwa tematy:
- port USB w schowku, który odtwarza pendriva z MP3 (wystarczy 2 razy wcisnąć AUX)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- automatyczne podświetlenie radia (jak się ściemni - a ja chciałem jechać do serwisu na wymianę żarówek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez traper2000 ; 14-06-2016 o 09:17
Odpowiedz

Zasady postowania