Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-06-2016, 17:30   #581
BrudnyHenryk
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: FORD FOCUS MKIII TREND SPORT KOMBI
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM -> 182KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

W direct config dla ACM (blok 727) nie ma różnic między działającymi i niedziałającymi TMC. Niektórzy mają inne ustawienia, ale znalazłem 2 identyczne co wskazuje na brak zależności.
Tutaj
1. Rothmans
2. Jacek-k-wawa
3. Cattani75

Są różnice w numerze sprzętowu i programu

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Załączam też poprawioną tabelkę:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez BrudnyHenryk ; 22-06-2016 o 17:52
BrudnyHenryk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 17:58   #582
jacek-k-wawa
ford::average

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
Rocznik: 2015

A wchodzi w rachubę podegranie softu DS7T-14D100-GF (czyli tego z działającego u Cattaniego ACM) do HW takiego jak u mnie albo Rothmansa (czyli DS7T-19C107-Fx)?

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - a nie masz może dostępu do takiego ACMa w którym nie działa TCM żeby zobaczyć jakie kości tam siedzą i czy ma obsadę obu tunerów?

Znalazłem taie dokument:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Wynika z niego, że dla opcji z jednym tunerem procesor sygnałowy powinien być SAF7746 czyli inny niz u Ciebie.

Tak w ogóle to tak kość tunera TEF7000 jest już dość mocno obsolete i dawno jest zastąpiona czymś nowym. Robi się coraz ciekawiej - nie Sony tylko Sanyo, stare kości...

Ostatnio edytowane przez jacek-k-wawa ; 22-06-2016 o 18:08
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 19:28   #583
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał BrudnyHenryk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W direct config dla ACM (blok 727) nie ma różnic między działającymi i niedziałającymi TMC.
AsBuilt Explorer jest chyba skopany. Źle liczy parzystość. Teraz zwróciłem uwagę że porównuje ACM do rejestru 727-04-01. Forscan mi pokazuje do 727-07-06! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Też tak macie?

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 22-06-2016 o 19:49
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 21:05   #584
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Ten mój ACM to jest ACM z Kugi MK2 - CV4T-19C107-AC
Czyli modelowo najstarszy z całej listy u @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .
Nie wykluczam, że nowsze mają/nie mają takiej kości NXP, która załatwia nasz problem - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jednak jest to kość (mowa o TEF7006/7007) nie będąca klasycznym tunerem, a - jak sama nazwa wskazuje - tunerem dedykowanym, "cyfrowym".
Tak więc musi występować w towarzystwie tunera AM/FM - np. jednego nowszego odpowiednika TEF7000 - aby całość działała.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 22-06-2016 o 21:09
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 21:34   #585
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten mój ACM to jest ACM z Kugi MK2 - CV4T-19C107-AC
Czyli modelowo najstarszy z całej listy u @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .
Nie wykluczam, że nowsze mają/nie mają takiej kości NXP, która załatwia nasz problem - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jednak jest to kość (mowa o TEF7006/7007) nie będąca klasycznym tunerem, a - jak sama nazwa wskazuje - tunerem dedykowanym, "cyfrowym".
Tak więc musi występować w towarzystwie tunera AM/FM - np. jednego nowszego odpowiednika TEF7000 - aby całość działała.
Czyli gdyby tej kości nie było to nie ma skanowania w tle i TCM. RDS wciąż może być realizowane przez główny tuner? Brakowałoby AF - ale tutaj może AF być realizowane we współpracy z DAB+. Zresztą AF można zrealizować w formie "ubogiej" tzn. pasmo przeszukiwane jest dopiero po zaniku sygnału odśłuchiwanej stacji

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 22-06-2016 o 21:38
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 21:41   #586
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Dziś przy okazji pobytu w zaprzyjaźnionym serwisie postanowiliśmy z kolegą "zepsuć" SYNC 2 = robiąc downgrade softu i przy okazji dezaktywując NAVi.

Jaki to miało cel zapewnie zapytacie.Ano miało taki = Aktywacja NAWI .
Operacja zakończyła się sukcesem . Ale jest mały haczyk trzeba mieć kogoś kto ma odpowiednie uprawnienia i ma "jaja" .

A w tym przypadku owych "jaj" nie trzeba było mieć ponieważ autko wyjechało z fabryki z NAVi która w magiczny sposób zniknęła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i można było "bezpiecznie" ją przywrócić bez konsekwencji powiedzmy "służbowych" .
Ale pracujemy nad rozwiązaniem tych niedogodności ... może się jakoś uda to wyśledzić
Stary 22-06-2016, 21:50   #587
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Zresztą AF można zrealizować w formie "ubogiej" ...
AF realizowane jest w oparciu o treść komunikatu RDS - stacja podaje info o sąsiednich częstotliwościach a nawet pojedynczy tuner potrafi w sposób niezauważalny w odsłuchu próbkować czy alternatywna częstotliwość ma lepszy poziom sygnału.

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..."zepsuć" SYNC 2 ...dezaktywując NAVi.
...
Już chciałem wyrazić swój podziw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale przypomniałem sobie, że pomysł jest tak stary jak Sync2... Wiadomo nie od dziś, że OASIS da się "podejść" bez najmniejszego problemu.
Wystarczy do samochodu z navi fabryczną założyć Sync2 bez navi i zrobić "instalację modułu programowalnego". OASIS "ucieszy" się, że ma zmieniony APIM, zainstaluje wszystko co trzeba - w tym uaktywni navi w tym "podłożonym" Sync2. Wystarczy teraz przełożyć oba Sync na "swoje miejsce", w "samochodzie dawcy" ponownie zrobić instalację modułu programowalnego APIM (tego oryginalnego) i oba samochody będą miały navi.
Pomysł znany i sprawdzony - ma tylko takie minusy, że wymaga "samochodu dawcy" oraz dostępu dealerskiego do AOSIS.
Tak więc - dalszych sukcesówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BTW - z pomysłu nie da się wycisnąć dokładnie nic więcej, bo przesyłany internetowo plik licencji jak był podpisywany cyfrowo VINem "samochodu dawcy" tak nadal jest i "pasuje" tylko do określonego APIM (po numerze) i określonego samochodu (po VIN)... Tak więc sprawdzaj dalej ogólnie znane dane... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 22-06-2016 o 22:05
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 22:01   #588
leszcz
FCP member

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dostępu dealerskiego do AOSIS.
no nie ma z tym najmniejszego problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-06-2016, 22:07   #589
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no nie ma z tym najmniejszego problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do czasu aż Ci "namierzą" kontakt za operacje niezgodne z procedurą. ONI mają z tym problem jeszcze mniejszy niż Ci się wydaje...
A "kontakt" będzie sobie szukał nowej pracy... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-06-2016, 22:22   #590
leszcz
FCP member

Cytat:
"namierzą"
a co ja napisałem wyżej ..... ja pierdu wyrywkowo czytasz Panie Tadeuszu
Odpowiedz

Zasady postowania