Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-06-2016, 11:53   #41
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Uruchomienie trybu ST - możliwość wyłączenia ESP

Cytat:
Napisał minciu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Musisz częściowo odpuścić, żeby trakcja wróciła. Jak będziesz dalej cisnął poza przyczepnością to polecisz prosto zamiast skręcić.
w podsterowności tak, ale w nadsterowności jest właśnie na odwrót.
Mówiąc inaczej. W aucie przednionapędowym, jeśli tył wyprzedza przód (przód idzie do wewnętrznej), to należy skontrować i liczyć że przód auta (napęd) wyciągnie auto z powrotem na prostą.

W podsterowności, przód auta nie leci po linii (leci na zewnątrz) co własnie powinno być rozwiązane poprzez puszczenie pedału gazu (aby koła odzyskały przyczepność).

edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 15:20   #42
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010

Ale właśnie dlatego wpadłeś w nadster bo puściłeś za dużo. minciu napisał ale wczesniej nie zrozumiał. Tak czy inaczej - prawidłowe opanowanie podsterownosci w FWD polega własnie na nie wprowadzeniu ponownie w nadsterownośc. Tu sie udało, możliwe, że tez dzięki ESP ale internet jest pelen obrazków na kórych FWD po podsterownosci przechodzi w nadsterownosc a potem kompletnie zmienia kierunek i juest juz poza kontrolą kierowcy, by wreszcie skonczyć w rowie lub na drzewie. kilka z takich filmików maiło swój tragiczny finał.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Sporo ciekawych przykładów. A od 2:20 ksiazkowy przykład dlaczego nadsterownośc w FWD jest znacznie gorsza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 17:55   #43
minciu
ford::advanced

Model: Focus + Focus
Silnik: 1.8 TDCI + 1.8TDCI
Rocznik: 2002 + 2008

A dzisiaj jadąc do domu z pracy na zakręcie było mokro w lesie i opel jakiś przed mną poleciał prosto w rów.. Pewnie ESP nie miał wcale, bo to jakis starszy grat byl..

Lepiej bujać się na co dzień z ESP tak czy siak. Bo jadąc bez ESP czy ABS jak nagle coś się dzieje na łuku to zanim się obudzimy może być już za późno.. Nikt normalny tego nie wyłącza na trasie bo i po co? Kto normalny jedzie drogą spinając dupę w oczekiwaniu na poślizg, żeby sobie polatać bokiem?

Na torze to inna historia, tam nie siedzi nikt rozleniwiony za kółkiem.

No i jeżeli się nie mylę, to rondo można przejechać szybciej z ESP niż bez. Pomijając ryzyko poślizguGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Druga sprawa, na fest oblodzonej drodze z ESP można jechać i przyspieszać jako tako, bez ESP gowno można.. szczególnie jak jedzie się np V6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Testowane wielokrotnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez minciu ; 29-06-2016 o 17:57
minciu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 19:21   #44
Thombike
Zablokowany

true, true...z rondem to nie wiem..nie porównywałem. A większosc aut miałem bez ESP jednak. Jedno nawet koło zgubiło na srodku ronda i wtedy (tylne) to jest dopiero zabawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-06-2016, 06:30   #45
minciu
ford::advanced

Model: Focus + Focus
Silnik: 1.8 TDCI + 1.8TDCI
Rocznik: 2002 + 2008

Ale niech ktoś spróbuje się zabawić na takim rondzie:

http://static.panoramio.com/photos/o...l/13673670.jpg

Tiry się potrafią na tym wywrócić. Do tego strona wewnętrzna jest z mini krawężnikiem i kostką a po zewnętrznej wszystko co chcecie, tylko nie asfalt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
minciu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2016, 08:40   #46
Thombike
Zablokowany

E tam, normalne rondo...
Stary 30-06-2016, 10:43   #47
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

trochę tylko pochylone w nie tą stronę co trzeba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2016, 14:36   #48
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sporo ciekawych przykładów. A od 2:20 ksiazkowy przykład dlaczego nadsterownośc w FWD jest znacznie gorsza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To wytłumacz mi oświecony dlaczego jest gorsza? Bo nie czaję.
BYĆ MOŻE dla osób doświadczonych to tak. Natomaist dla laików z jakich składa się w 90% nasze forum (wiadomo Ciebie nie zaliczam także luz), nie sądzę aby tak było.
Jak sam wcześniej napisałeś (i poniekąd powyższym wpisem zaprzeczyłeś temu), dla laika wpadnięcie w podsterowność kończy się GWAŁTOWNYM przejściem do nadsteru i rowem.
Ja widzę też inną możliwość: w ogóle nie udaje się wyprowadzić z podsteru i od razu kończy się rowem bez tej drugiej części. Tak czy siak znacznie gorzej.

Natomiast przy nadsterowności nawet laik jest w stanie przynajmniej próbować walczyć. Prosty przykład: do niedawna mieszkałem w niewielkiej wiosce, od której odchodziło kilka dróg lokalnych. Z racji tego, że w zimę zawsze były lekko zaśnieżone i bardzo mało uczęszczane pozwalałem sobie na jazdę poza , jak to mówisz, granicą moich umiejętności. Jeździłem wtedy seatem ibizą 1.9 TDI bez ESP - małe auto, ciężki silnik, praktycznie cała masa z przodu więc dupa tańczyła jak chciała. I jazda taką lokalną, zaśnieżoną drogą z prędkością 70-80 km/h (a zawsze tyle jechałem jak było pusto), polegała na CIĄGŁYCH niewielkich kontrach. Nie mówię tu o obrocie w lewo kierownicą a potem w prawo, ale o ruchach typu 3-5 cm w każdą stronę. I jakoś nigdy w nic nie wjechałem, ani rowu nie zaliczyłem. Natomiast bez problemu mogę sobie wyobrazić zakręt ośnieżony i prędkość za dużą np o 30 km/h od prawidłowej - automatyczna podsterowność i rów gwarantowany. Ewentualnie jeśli dopisze "szczęście" i przednie koła załapią to walimy w nadsterowność i znowu kończymy w rowie.
Tak jak zaznaczyłem - jestem laikiem i taki mam punkt widzenia. Być może dla kierowcy zawodowego jest inaczej natomiast takich tu nie mamy.
No więc jak to jest panie ekspercie?

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panów zakompleksionych, którzy polegają głownie na elektronice swojego auta może poprosimy o nie udzielanie się? ja potrafie zrozumieć kogoś, kto czuje potrzebę jeżdzenia całe zycie vanem lub kombi nie przekraczając 60km/h wiec musicie też rozumieć, że niektózy lubią sobie pogadać o technice jazdy w zakresie szerszym niż "ledwo wyhamowałem"...OK?
Po prostu niektórzy z nas mają rozumy i jadąc drogą mocno uczęszczaną starają się dbać też o bezpieczeństwo innych na drodze. Co do kompleksów to póki co jesteś jedyną osobą, z której postów można spróbować wysnuć taki wniosek.

P.S Uff mam nadzieję, że i mi te parę cm przybędzie...

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 30-06-2016 o 14:39
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2016, 14:49   #49
Thombike
Zablokowany

Dlatego, że nie próbujesz nawet zrozumieć tego co czytasz. Mowa była o wprowadzeniu, czysto przypadkowym, porpzez zbyt duże ujęcie gazu auta z podsterownosci w nadsterownosć. W aucie przednionapędowym siłą rzeczy tył jest...wleczony. Nie mamy wielkiego wpływu tak naprawde jak jedzie i się zachowuje tylna oś. Stąd z rszta opracoawnie zawieszen wielowachaczowych, które sa bardziej precyzyjne. Kiedy przód nam sie slzga to poza możliwoscią hamowania i skęcania mamy możliwosc oddziaływania porzez właśnie odpuszczanie lub dodawanie gazu. jesli slizgac zaczyna sie tył... Opisujesz sytuacje wprowadzania świadomie auta w małe uślizgi (3-5cm kontry to naprawdę...z zewnątrz trudno nawet zauwazyć taki uślizg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Ale w przypadku zwyklej utraty kontroli i zachowaniu zupełnie nie zamierzonym w pewnym momencie taki uślizg tyłu moze się stać zbyt głęboki. Lądowanie w rowie to najdelikatniejsze rozwiazanie ale niestety najczesciej auto podąza wtedy w nie do końca wybranym przez nas kierunku bokiem lub tyłem. To przecież (może nie wiesz) najczestsza przyczyna wypadków smiertelnych. Trafienie w przeszkodę nie przodem i nie tyłem a bokiem pojazdu. Niezaleznie wtedy czy to bedzie drzewo, inny samochód....kończy sie zwykle tragicznie. Na tylna oś mozemy oddziaływac jedynie dodaniem gazu i próbą wyprostowania uslizgu. ESP ani TC wtedy nie tylko nie pomoga ale i mogą przeszkadzać (majac ESP w sumie o tak głeboki uślizg to juz trzeba sie bardzo postarać). Co gorsza, niemal naturalnym, a bardzo złym odruchem w takich sytuacjach jest...puszczenie gazu i wciskanie hamulca. Oczywiscie to sytuację moze tylko pogorszyc ale zapewniam - 8 na 10 zwyczajnych kierowców aut z przednim napędem tak się własnie zachowa, czesto niezależnie od tego jaki maja staż i ile kilometrów przejechane. podobnie jest z manewrem awaryjnego hamowania itp.itd.

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po prostu niektórzy z nas mają rozumy i jadąc drogą mocno uczęszczaną starają się dbać też o bezpieczeństwo innych na drodze. Co do kompleksów to póki co jesteś jedyną osobą, z której postów można spróbować wysnuć taki wniosek.
Napisz co to ma do rzeczy? I sorry, że zapominam, że przecież każdy dookoła jest prawie Kubicą...szczególnie gdy jedzie 150 konnym gratem siedzi mi na zderzaku i sadzi, że ja nie dam rady jechać szybciej, za to nie wpadnie na to, ze skoro jade ok. 10-15km/h szybciej niż pozwalaja przepisy to szybciej po prostu nie chce i nie mam ochoty... takim kierowca jesteś? Bo na takiego wyglądsz nawet piszac o rozsądku? i wiesz...możemy sobie tak dalej personalnie dopieprzać (sam zaczałeś) ale uwierz...mi koło ch... lata czy dostanę tu bana...ale jak chcesz personalnie to nie ma sprawy...mam wprawę.
Jak bedzie? Ty wybierasz.

Ostatnio edytowane przez Thombike ; 30-06-2016 o 14:56
Stary 30-06-2016, 19:13   #50
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Dlatego, że nie próbujesz nawet zrozumieć tego co czytasz.
Próbuję.

Cytat:
Mowa była o wprowadzeniu, czysto przypadkowym, porpzez zbyt duże ujęcie gazu auta z podsterownosci w nadsterownosć.
Faktycznie mówiłem o nieco innej sytuacji.

Cytat:
W aucie przednionapędowym siłą rzeczy tył jest...wleczony. Nie mamy wielkiego wpływu tak naprawde jak jedzie i się zachowuje tylna oś. Stąd z rszta opracoawnie zawieszen wielowachaczowych, które sa bardziej precyzyjne. Kiedy przód nam sie slzga to poza możliwoscią hamowania i skęcania mamy możliwosc oddziaływania porzez właśnie odpuszczanie lub dodawanie gazu. jesli slizgac zaczyna sie tył...
Cytat:
Opisujesz sytuacje wprowadzania świadomie auta w małe uślizgi (3-5cm kontry to naprawdę...z zewnątrz trudno nawet zauwazyć taki uślizg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Nie mówię o wielkości uślizgu, ale o wielkości kontry kierownicą. Chyba się zgodzisz, że jak jeździsz danym autem bardzo dużo to jesteś w stanie zauważyć moment uślizgu niemal w chwili jego wystąpienia?

Cytat:
Ale w przypadku zwyklej utraty kontroli i zachowaniu zupełnie nie zamierzonym w pewnym momencie taki uślizg tyłu moze się stać zbyt głęboki. Lądowanie w rowie to najdelikatniejsze rozwiazanie ale niestety najczesciej auto podąza wtedy w nie do końca wybranym przez nas kierunku bokiem lub tyłem.
Racja
Cytat:
To przecież (może nie wiesz) najczestsza przyczyna wypadków smiertelnych. Trafienie w przeszkodę nie przodem i nie tyłem a bokiem pojazdu. Niezaleznie wtedy czy to bedzie drzewo, inny samochód....kończy sie zwykle tragicznie. Na tylna oś mozemy oddziaływac jedynie dodaniem gazu i próbą wyprostowania uslizgu. ESP ani TC wtedy nie tylko nie pomoga ale i mogą przeszkadzać (majac ESP w sumie o tak głeboki uślizg to juz trzeba sie bardzo postarać). Co gorsza, niemal naturalnym, a bardzo złym odruchem w takich sytuacjach jest...puszczenie gazu i wciskanie hamulca.
Kolejny raz masz rację.
Cytat:
Oczywiscie to sytuację moze tylko pogorszyc ale zapewniam - 8 na 10 zwyczajnych kierowców aut z przednim napędem tak się własnie zachowa, czesto niezależnie od tego jaki maja staż i ile kilometrów przejechane. podobnie jest z manewrem awaryjnego hamowania itp.itd.
Niestety nie każdy z nas jest kierowcą rajdowym i właśnie do tego zmierza cała ta dyskusja - ESP jest często zbawienne.

Cytat:
Napisz co to ma do rzeczy? I sorry, że zapominam, że przecież każdy dookoła jest prawie Kubicą...szczególnie gdy jedzie 150 konnym gratem siedzi mi na zderzaku i sadzi, że ja nie dam rady jechać szybciej, za to nie wpadnie na to, ze skoro jade ok. 10-15km/h szybciej niż pozwalaja przepisy to szybciej po prostu nie chce i nie mam ochoty... takim kierowca jesteś? Bo na takiego wyglądsz nawet piszac o rozsądku? i wiesz...możemy sobie tak dalej personalnie dopieprzać (sam zaczałeś) ale uwierz...mi koło ch... lata czy dostanę tu bana...ale jak chcesz personalnie to nie ma sprawy...mam wprawę.
Jak bedzie? Ty wybierasz.
Okej być może moje personalne przytyki były zbyt mocne. Po prostu odniosłem wrażenie po tych tekstach o jeździe 60 km/h, że uważasz się za nie wiadomo kogo i próbujesz nas wszystkich dookoła uświadamiać.
Cytat:
takim kierowca jesteś? Bo na takiego wyglądsz nawet piszac o rozsądku?
W poprzednim poście dałem wyrażnie do zrozumienia, że nie cierpię ludzi którzy uważają się za królów szos i przejechany bez uślizgu zakręt to dla nich porażka. Także nie - nie jestem.

PEACE
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania