Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-06-2016, 18:42   #1
maxm21
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1,8
Rocznik: 1999
Domyślnie Przy przyspieszaniu zwiekszajace sie obroty (rura intercoolera?, sprzeglo? )

Witam
Przy przyspieszaniu, rosna mi obroty ( nie tylko na liczniku). Ogolnie coezko sie jezdzi i zbiera przez to, kiedy chcesz przyspieszyc a jedynie obroty ida do gory i po woli przyspiesza. Podejrzewalem sprzeglo, ale ktos tu pisal o podobnym problemie i napisal, ze byla uszkodzona rura od intercoolera i jej wymiana pomogla. To sprawia, ze podejrzewam cos z tej strony. Patrzac od przodu auta prawa rura od intercoolera byla u mnie kiedys peknieta przez co byla mniejsza moc. Nie mialem mozliwosci kupienia nowej, szwagier dal mi waz hydrauliczny, sztywny. Moc wrocila, ale wydaje mi sie, ze wlasnie po tym zabiegu zaczelo sie tak dziac, z tym ze teraz chyba jest bardziej (moze mi sie wydaje). Wymienilem na oryginalny, ale niestety raczej brak zauwazalnej poprawy. Ale jak odepne ta rure i przejade sie, to auto jedzie normalnie(nie mowiac o braku mocy) ale pedal gazu moge wcisnac niemal do konca a obo swoim tempem przyspiesza a obroty nie ida do gory, co bylo w poprzednim przypadku. Wiec teraz pytanie, czy to jednak srzeglo, przy moze cos innego ?
Pozdrawiam

maxm21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 19:07   #2
minciu
ford::advanced

Model: Focus + Focus
Silnik: 1.8 TDCI + 1.8TDCI
Rocznik: 2002 + 2008
Domyślnie Odp: Przy przyspieszaniu zwiekszajace sie obroty (rura intercoolera?, sprzeglo? )

obroty rosną a auto nie jedzie to znaczy ze sprzęgło padło.

Wymiana lub regeneracja Cie czeka. Najlepiej połączyć to z dwu-masą wówczas najtaniej jest regenerować.
minciu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 19:08   #3
mtl
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Przy przyspieszaniu zwiekszajace sie obroty (rura intercoolera?, sprzeglo? )

Kolego, prosta fizyka podpowiada: zwiększają się obroty + sprzęgło załączone = auto przyspiesza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jeżeli obroty rosną a auto przyspiesza niewspółmiernie to znaczy, że sprzęgło się ślizga.

Pęknięta rura od intercoolera sprawia, że auto ma dużo mniej mocy - silnik działa bez turbiny, bo turbina dmucha sobie radośnie dziurą w atmosferę. Po odpięciu rury symulujesz ten stan, zatem silnik nie wytwarza dość momentu, żeby zerwać przyczepność nadwyrężonej tarczy sprzęgła. Z turbiną moc wraca a moment zrywa sprzęgło prawie natychmiast. Tak czy siak, wymiana się kłania.

Ostatnio edytowane przez mtl ; 29-06-2016 o 19:11
mtl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 20:08   #4
maxm21
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1,8
Rocznik: 1999

O to mi chodzilo. Dzisiaj wrocilem od mechanika i sie zastanawialismy czy jest dwumas, zeby to wlasnie razem wymienic. W takim razie sprawa jasna. Dzieki
maxm21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2016, 21:21   #5
J@colo
ford::professional

Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006

Jeżeli masz auto z 1999r to masz tddi bez dwumasy, kupujesz komplet sprzegła, czyli, tarcza, docisk i wysprzęglik.
J@colo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania