Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-07-2016, 11:12   #11
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
Domyślnie Odp: wentylator chłodnicy odmówił współpracy

Cytat:
Napisał Psilocke Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wbij się w niego koło wtyczki a masę weź z aku.
Lub na odłączonym akumulatorze dokonaj pomiaru rezystancji fioletowego kabelka na jego obu końcach. Ma być bliska zera. Jeśli rezystancja jest powyżej 1- 2Ω, to coś z nim jest nie tak.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2016, 11:13   #12
zwy
ford::average

Model: był S-max
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2009

Ja gdzieś czytałem, że kabel coś tam przewodzi, ale jest tak utleniony w środku, że jednak nie daje sygnału z komputera.
Ja bym go wymienił profilaktycznie.
zwy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2016, 12:32   #13
Maro83mw

Imię: Marek
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2008

Niedawno też walczyłem z wentylatorem i na fioletowym kabelku musi być min. 4,2V aby wentylator się włączył.
U mnie też na ostro ruszał wentylator a po podłączeniu do regulatora zero reakcji.
Okazało się że przetarte były przewody od silniczka na wejściu do obudowy.
Maro83mw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2016, 12:49   #14
PiotrekGr

Imię: Piotrek
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi

kabelek fioletowy na wyłączonej klimie miał &V, a po włączeniu klimy spadło do 3. Zrobiłem kolejny test. Podłączyłem wetylator na krótko i po 30 sekundach kable ktorych uzylem do podłączenia wtyczek przy modułach zaczęły się palić. Może w tym tkwi przyczyna? P.S. Wentylator chodzi bardzo lekko, przy poruszeniu go ręką nie czuć żeby stawiał jakikolwiek opór.
PiotrekGr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2016, 13:34   #15
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał PiotrekGr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podłączyłem wetylator na krótko i po 30 sekundach kable ktorych uzylem do podłączenia wtyczek przy modułach zaczęły się palić.
Jakiego przekroju kabli użyłeś? Czy były znacznie cieńsze od zamontowanych w aucie? Zwróć uwagę na przekrój miedzi w kabelku, a nie przekrój kabla wraz z jego izolacją.
Może do testu na krótko użyłeś zbyt cienkich.

Po drugie:

Cytat:
Napisał Maro83mw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niedawno też walczyłem z wentylatorem i na fioletowym kabelku musi być min. 4,2V aby wentylator się włączył.
a Ty masz:
Cytat:
Napisał PiotrekGr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kabelek fioletowy na wyłączonej klimie miał &V, a po włączeniu klimy spadło do 3.
tutaj zapewne tkwi problem, o czym wcześniej pisałem.

668855686

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 10-07-2016 o 13:38
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2016, 15:43   #16
PiotrekGr

Kabelek wymieniony i dalej ten sam błąd i klima się wyłącza. Już wyczerpałem wszystkie możliwości :/ Cały czas napięcie po włączeniu klimy spada z początkowych 4V do prawie 0 po włączeniu klimy, więc wentyltor nie ma prawa się włączyć. Teraz pytanie czemu spada?

Ostatnio edytowane przez PiotrekGr ; 10-07-2016 o 16:03
Stary 10-07-2016, 20:09   #17
PiotrekGr

Niestety kolejna diagnoza padła na moduł. Zamawiam i dam znać czy pomogło. Co do spadającego napięcia, dowiedziałem się, że napięcie daje sygnał PWM i jest to normalne, że spada.
Stary 11-07-2016, 07:21   #18
Maro83mw

Odepnij kostkę od modułu odpal samochód włącz klimę i zmierz napięcie na fioletowym kabelku w kostce ma być min.4,2V.
Jest to wprawdzie sygnał PWM ale zwykły miernik pokaże takie napięcie jeśli pokazuje 0 to problem leży przed modułem i szkoda na niego kasy.
Stary 11-07-2016, 07:46   #19
PiotrekGr

Jest takie napięcie nawet na kablu i po sekundzie zaczyna spadać, więc problem nie leży tutaj. Dodatkowo nie ukrywam, że bardzo ciężko podpiąć miernik pod odpowieni PIN. Komputer jest delikatnie schowany i PINy są bardzo małe, więc trafienie w odpowiedni jest niezwykle trudne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-07-2016, 08:00   #20
Maro83mw

Cytat:
Dodatkowo nie ukrywam, że bardzo ciężko podpiąć miernik pod odpowieni PIN. Komputer jest delikatnie schowany i PINy są bardzo małe, więc trafienie w odpowiedni jest niezwykle trudne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem po co tak kombinować, odepnij kostkę od regulatora i tam sprawdź czy masz napięcie 12V na zasilających kablach (powinno być cały czas) i napięcie na sygnałowym fioletowym (powinno być po odpaleniu klimy).
Odpowiedz

Zasady postowania