Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-07-2016, 08:24   #3541
Malenstwo8
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Po kolejnej trasie, mogę tylko potwierdzić, że tempomat w moim aucie wręcz rwie do przodu. mając porównanie z poprzednimi autami ( w tym z poprzednim Mondkiem 2,5T), to przyspieszając tempomatem mam wrażenie, że jadę poprzednim autem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zmieniając prędkość dość szybko na tempomacie, auto rwie do przodu jak szalone. Faktycznie trochę przy tym poszarpuje, ale przyspiesza bardzo ładnie.

Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 10:29   #3542
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał lemon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potwierdzam - ja też tak mam. Widać tempomat w 2.0 EB działa inaczej.
Ja mam diesla i na tempomacie nie rwie jak szalony tylko normalnie przyspiesza. Czasem nawet mu pomagam gazem, żeby szybciej przyspieszył.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 11:30   #3543
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Ja mam wprawdzie MK4 ale tez potwierdzam ze np. RESUME wciska w fotel. Zastanawiam sie czy tempomat nie uzywa overboosta. Mozliwe ze wcisnieciem pedalu uzyskalbym takie samo przyspieszenie jednak reakcja na pedal zawsze jest ze spoznieniem. Przycisk RES reaguje prawie momentalnie.

Co wiecej adaptacyjny tempomat tez reaguje jak dla mnie zbyt gwaltownie. Gdybym ja takim sposobem dodawal/puszczal gaz to na pewno pasazerowie nie nazwali by mojej jazdy plynna.
Stary 11-07-2016, 17:04   #3544
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

3 tygodnie temu pokazywałem podejrzanie niskie średnie spalanie po aktualizacji softu. W międzyczasie zaliczyłem wakacje, także trochę mi zeszło z nabiciem kilometrów do tankowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ogólnie średnie spalanie skoczyło trochę do góry (z 4.7 do 4.9), a przy dystrybutorze wyszło 5.2l/100km (średnia prędkość: 55km/h, autostrada/trasa/miasto: 15%/60%/25%)
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20160711_063815.jpg (54.6 KB, 70 wyświetleń)
Stary 11-07-2016, 19:00   #3545
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Potestowalem swój tempomat (zwykły) na trasie wawa koszalin i tempomat i pedal gazu przyspieszają identycznie. Czas od 100 do 140 jest ten sam. Jesli podczas przyspieszania tempomatem wcisne gaz i wylacze tempomat to auto utrzymuje to samo tempo przyspieszania, tak samo jak podczas przyspieszania gazem klikne RES i puszcze gaz... to samo.

Koledzy sprawdzcie jakims stoperem... temat bardzo ciekawy!!

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 19:27   #3546
JARO7007

Imię: Jarek
Model: Modeo Mk5 USA
Silnik: 1,6
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...

Koledzy sprawdzcie jakims stoperem... temat bardzo ciekawy!!
Ja również jestem tego zdania, sprawdzcie stoperem , natomiast nie uważam, by temat był bardzo ciekawy. Ja w życiu nie zauważyłem, by samochód tak różnie miał się zachowywać i mówię to na przykładzie Mondeo i A6. To pedał przyśpieszenia daje odczuwalne rwanie i wciskanie w fotel. Zresztą jaki miała by sens odwrotna sytuacja? Zastanówcie się!
JARO7007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 20:52   #3547
antrobius

Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5
Rocznik: 2016

Nie wiem, jaki sens.
Jednak dochodzenie do zadanej prędkości w tempomacie jest przerażające. Po prostu auto rwie, jakby w sekundzie miało dojść do ustalonej szybkości. No a do tego przy tak raptownym przyspieszaniu to paliwo idzie w powietrze.
Dla mnie to jest bezsensowny "program".
Zaczynam wyłączać tempomat, albo zmniejszać ustaloną prędkość, aby tak nie rwało do przodu, kiedy zmniejszy się ona na wskutek powolniejszej jazdy jakiegoś pojazdu przede mną.
Prędkość ze 100 (przykładowo) spadnie na 40; przeszkoda zjedzie na bok, a tu nagle samochód "rwie kapcia".
Powiedziałbym, że to zły program w komputerze.
Na przeglądzie zwrócę na to uwagę.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Stary 11-07-2016, 23:43   #3548
jaceks
ford::professional

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014

Pojeździłem dzisiaj Mondeo Vignale:
- wnetrze lepiej wyciszone
- zawieszenie twardsze od zwykłego mk5, na autostrady w sam raz. Mega koła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- kilka minut trwało, zanim poustawiałem sobie fotele i nawiewy pod siebie, dotykalski ekran nie jest najszybszą opcją.
- regulacja twardości fotela w chyba 8 miejscach - fajnie, ale i tak docelowo wrociłem do minimum wszystkiego a i tak cisneło w lędzwiowej. Nie miałem czasu aby poustawiać wszystkiego pod siebie.
- masaż fajny, poprzez pompowanie poszczególnych sfer. za bardzo rozluźnia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- chłodzone fotele, must have w nastepnym aucie.
- nadal brak oddzielnej klimatyzacji na tył, tylko nawiewy.
- PS spokojny jak w każdym EB, dopiero włączenie S daje radość z jazdy i niedowierzanie przy dystrybutorze.
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 07:49   #3549
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał antrobius Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem, jaki sens.
Jednak dochodzenie do zadanej prędkości w tempomacie jest przerażające. Po prostu auto rwie, jakby w sekundzie miało dojść do ustalonej szybkości.

zwykły tempomat i adaptacyjny to w sensie technologicznym mocno różne systemy, czy komuś to rwanie dzieje się w zwykłym tempomacie? Może ten problem to cecha adaptacyjnych.. Z tego co @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] opisujesz to faktycznie nie zachowuje sie to normalnie. Jechałem prezentacyjnym mk5 ale w tdci z manualem i adaptacyjny dość miękko przyspieszał, akurat. Oczywiście jesli starczyło zakresu obrotów i nie musiałem redukować.

auto z 40 rwie po zwolnieniu ze 100... U Ciebie jest automat? Bo bez redukcji z jazdy 100km/h to na którym biegu ma taki szarpiący moment przy przyspieszaniu z 40km/h?

W sumie to swój zwykły tempomat używam 90% czasu na 6 biegu na trasach, jak w kolumnie przy 60 na 4 biegu jadę przez zabudowany to tez czuć mocniejsze szarpnięcia przy przywołaniu zapamiętanej prędkości, ale nie aż tak zeby to było jakoś bardzo niekomfortowo.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 08:46   #3550
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

[QUOTE=jaceks; .
- PS spokojny jak w każdym EB, dopiero włączenie S daje radość z jazdy i niedowierzanie przy dystrybutorze.[/QUOTE]

EB nie ma PS. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania