Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-07-2016, 06:30   #81
fordfocus2
ford::advanced

Imię: marek
Model: focus
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Nowy samochód ściąga na prawo

mówicie cały czas o wymianach z przodu a może warto sprawdzić tyleje przednie tylnych wachaczy rozwulkanizują się i samochód dziwnie się zachowuje

fordfocus2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 12:26   #82
Novalis
ford::beginner

Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał dariusz435 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, wszystkich kolegów dotkniętych tą przykrością.Mam podobny problem co w temacie.Samochód kupiłem z przebiegiem 19000 tys km w salonie forda. Po upływie kilku dni gdy zacząłem się przyzwyczajac do nowego auta zauważyłem ściąganie w prawą stronę przyczym kierownica też delikatnie ucieka w prawo.Udałem się na ustawienie zbieźności i geometrii kół i oczywiście nic nie pomogło.Czynność ta powtórzyłem 2 krotnie aby wykluczyć błąd.Nie pomogła zamiana kół lewe na prawe i odwrotnie, opony tez zamienione na nowe i bez zmian rozmiar 215/60r16.Zauważyłem jeszcze przy tym ze mam delikatne drgania kierownicy przy mocniejszym hamowaniu.Do tego wydaje mi się ze ciężko chodzi wspomaganie układu kierowniczego.Czy ktoś z kolegów forumowiczów miał lub ma podobny problem? bardzo proszę o jakieś podpowiedzi gdzie szukać usterki. A ha gwarancja kończy się za trzy miesiące.
Miałem identyczne objawy, usunięcie luzu na maglownicy nieznacznie pomogło ale wspomaganie teraz bardzo słabo chodzi. Zrób prosty ten pompy wspomagania, sprawdź jak kreci kierownica na normalnych obrotach silnika oraz na podwyższonych. Jeśli na wyższych obrotach wspomaganie działa lepiej to pompa do wymiany.

Bump:
Cytat:
Napisał fordfocus2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mówicie cały czas o wymianach z przodu a może warto sprawdzić tyleje przednie tylnych wachaczy rozwulkanizują się i samochód dziwnie się zachowuje
Może jest tym sens, u mnie tuleje tylich wahaczy kwalifikują sie do wymiany, wstrzymuję się z tym bo koszt jest dosyć duży.
Novalis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 13:25   #83
dariusz435
ford::amateur

Imię: Darek
Model: FORD S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2012

Witam, właśnie jestem w ASO i samochód jest badany.Temat zaczął się oczywiście od kół i przeprowadzona została jazda testowa w mojej obecności. Mistrz serwisu potwierdził moje usterki i samochód wjechał na serwis w celu przełożenia całych kół w tym samym rozmiarze. Po wyjechaniu z serwisu samochód dalej zachowuje się tak samo.Wiec znowu wja zd na serwis i będzie ustawiana geometria i zbieźność mimo tego że już to robiłem powiadamiajac o tym serwis.
Zobaczymy co dalej, narazie sobie grzecznie czekam.
dariusz435 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 19:38   #84
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Znam podobny przypadek - przy przyspieszaniu ściągał w prawo, przy hamowaniu lekko w lewo. Po roku walki z materią okazało się, że uszkodzone było prawe łożysko kolumny McPhersona (amortyzatora).
Stary 14-07-2016, 12:37   #85
Novalis

Cytat:
Napisał dariusz435 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, właśnie jestem w ASO i samochód jest badany.Temat zaczął się oczywiście od kół i przeprowadzona została jazda testowa w mojej obecności. Mistrz serwisu potwierdził moje usterki i samochód wjechał na serwis w celu przełożenia całych kół w tym samym rozmiarze. Po wyjechaniu z serwisu samochód dalej zachowuje się tak samo.Wiec znowu wja zd na serwis i będzie ustawiana geometria i zbieźność mimo tego że już to robiłem powiadamiajac o tym serwis.
Zobaczymy co dalej, narazie sobie grzecznie czekam.
Co stwierdził serwis ?
Stary 26-07-2016, 18:27   #86
dariusz435

Narazie nic, chcą samochód na dłużej do dalszej expertyzy. Po urlopie wstawiam auto do ASO i niech dalej z tym walczą.
Stary 31-07-2016, 18:49   #87
dariusz435

W końcu jakiś przełom w sprawie, znajomy powiedział żebym sprawdził w najprostszy sposób miarką roztaw osi i tu jest haczyk.lewa strona samochodu ma 285cm a prawa 285,5cm.Czyli coś dzieje się z prawym tylnim kołem bo jest przesunięte o 0,5cm w stronę tylnego zderzaka.Jutro jadę to sprawdzić
Stary 02-08-2016, 16:57   #88
dariusz435

Witam, kolegów w końcu problem rozwiązany! problem był w źle ustawionej geometrii samochodu.Dziwne bo po trzech niezaleznych od siebie serwisach w tym ASO problem był cały czas.Do piero dostałem namiary na osobę która zna się na żeczy i odrazu dopatrzyl się błędu w źle ustawionej geometrii tylnych kół szczególnie prawy tył.Teraz samochód jeździ tak jak powinien, różnica jest odczuwalna w 100% do tego kierownica jest ustawiona idealnie prosto��
Stary 02-08-2016, 20:12   #89
Maco26
ford::average

Imię: Maciek
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008

Cytat:
Teraz samochód jeździ tak jak powinien, różnica jest odczuwalna w 100% do tego kierownica jest ustawiona idealnie prosto��

Pochwal sie gdzie, podrzuć namiar, też sie chetnie do niego wybioreGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Maco26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2016, 10:03   #90
Novalis

Cytat:
Napisał Maco26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pochwal sie gdzie, podrzuć namiar, też sie chetnie do niego wybioreGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Również czekam na namiary Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy rozwiązałeś problem ze wspomaganiem ?
Odpowiedz

Zasady postowania