Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-07-2016, 23:29   #561
piotrfocustdci
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Cytat:
Napisał jaworq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cackacie się z tym DPFem jak z dzieckiem. Po co kontrolka wypalania? padnie DPF to padnie - wytniecie sobie i problem z głowy =)
Wycięcie dpf to koszt i ryzyko ewentualnych problemów - przegląd, inne niż w założeniu producenta opory w układzie wydechowym (chyba Heko o tym pisał) i dziwna praca silnika itp. Pewnie jest tego więcej.

Jak widać po wątku dużo osób się tym interesuje.

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 13-07-2016 o 06:51 Powód: nie cytujemy całych postów
piotrfocustdci jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 23:33   #562
jaworq
ford::average

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Nie chodziło mi o wyśmiewanie problemów tylko podejście i stwarzanie sztucznych.
Przecież jak działa i wypala to dobrze, więc mi by się nie chciało bawić i kombinować coś z jakąś kontrolką.

Przy 170km/h samoistnie się oczyszcza - oczywiście że to prawda. Pod warunkiem że filtr jest sprawny a nie jakiś mega przytkany/zapchany.
Myślisz że dlaczego raz się wypala co 400km a w innym przypadku co 1200? Bo komputer przetwarza to jak jeździsz i wie że jak jedziesz szybko na trasie to aż tak bardzo się filtr nie zanieczyszcza i nie potrzebne jest wypalanie go co 400km na trasie. W mieście już jest potrzebne.
jaworq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 23:35   #563
piotrfocustdci

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał jaworq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie chodziło mi o wyśmiewanie problemów tylko podejście i stwarzanie sztucznych.
Przecież jak działa i wypala to dobrze, więc mi by się nie chciało bawić i kombinować coś z jakąś kontrolką.

Przy 170km/h samoistnie się oczyszcza - oczywiście że to prawda. Pod warunkiem że filtr jest sprawny a nie jakiś mega przytkany/zapchany.
Myślisz że dlaczego raz się wypala co 400km a w innym przypadku co 1200? Bo komputer przetwarza to jak jeździsz i wie że jak jedziesz szybko na trasie to aż tak bardzo się filtr nie zanieczyszcza i nie potrzebne jest wypalanie go co 400km na trasie. W mieście już jest potrzebne.
Ale chcielibyśmy wiedzieć kiedy się wypala, żeby np. nie zgasic auta w trakcie procesu.

Inna sprawa: wytłumacz żonie/dziewczynie objawy wypalania i licz, że nie pojawią się z czasem problemy 😆.
piotrfocustdci jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 23:36   #564
jaworq

Cytat:
Napisał piotrfocustdci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wycięcie dpf to koszt i ryzyko ewentualnych problemów - przegląd, inne niż w założeniu producenta opory w układzie wydechowym (chyba Heko o tym pisał) i dziwna praca silnika itp. Pewnie jest tego więcej.

Jak widać po wątku dużo osób się tym interesuje.
Co chwile są jakieś koszty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza tym wszystko ma swoje plusy i minusy. Robisz takie coś tylko raz i koniec.
Ja oczywiście jestem za tym aby jeździc jak najdłużej z filtrem jeśli jest sprawny. Napisałem tylko żeby się aż tak nie przejmować nim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Są przecież rzeczy eksploatacyjne których naprawa/wymiana są o wiele droższe.

Bump:
Cytat:
Napisał piotrfocustdci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale chcielibyśmy wiedzieć kiedy się wypala, żeby np. nie zgasic auta w trakcie procesu.

Inna sprawa: wytłumacz żonie/dziewczynie objawy wypalania i licz, że nie pojawią się z czasem problemy 😆.
Oj, ok, nie przewidziałem takiej opcji xD Hahah. To wtedy macie rację - kontrolka się przyda ;D
Stary 12-07-2016, 23:37   #565
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Mój filtr jest sprawny i wypalał mi się o 400 km na szybkiej trasie . Jak to wytłumaczysz? Czyli jak jadę szybko i spalanie jest duże to mniej sadzy zostaje w filtrze? A to ciekawe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 23:40   #566
radekrogo

Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004

Słabe paliwo w Polsce to i sadzy więcej.

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 13-07-2016 o 06:53 Powód: wykropkowany wulgaryzm - regulamin!
radekrogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 23:41   #567
jaworq

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój filtr jest sprawny i wypalał mi się o 400 km . Jak to wytłumaczysz? Czyli jak jadę szybko i spalanie jest duże to mniej sadzy zostaje w filtrze? A to ciekawe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak jedziesz szybko i z obrotami 4500 tys to tak - spalanie jest duże xD
Ja na trasie przy 140km/h mam chyba z 6,4 litra spalanie - o 3 razy mniejsze niż przy częstym przyspieszaniu w mieście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tak całkiem normalnie jak jedziesz to przy większych prędkościach temperatura spalin jest większa i dzięki temu filtr mniej się zapycha. Przy wypalaniu jest też wyższa temperatura dzięki której filtr się oczyszcza. Czaisz? Widzisz analogię?

Bump:
Cytat:
Napisał radekrogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Słabe paliwo w Polsce to i sadzy więcej.
Też w tym coś jest...

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 13-07-2016 o 06:55 Powód: cytat z wulgaryzmen wykropkowanym
Stary 12-07-2016, 23:43   #568
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Nie widzę, nie czaję bo czy jadę szybko czy wolno to wypala sięco 300 , 400 , 500 beż zadnej reguły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale mam to gdzieś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

obroty 4500? W którym dieslu tak można? Przy 220 jest sporo mniej obrotów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 23:54   #569
jaworq

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie widzę, nie czaję bo czy jadę szybko czy wolno to wypala sięco 300 , 400 , 500 beż zadnej reguły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale mam to gdzieś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

obroty 4500? W którym dieslu tak można? Przy 220 jest sporo mniej obrotów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oj, no tak tylko palnąłem 4500. Nie czepiaj się =) Chodziło mi o max.
No to jeśli chodzi o Twój przypadek to nie wiem o co biega. Może na trasie jeździsz z prędkością 100km na 6 biegu czy coś? Czyli wydaje Ci się że jedziesz "trasą" a tak na prawdę nie dajesz silnikowi tego czego potrzebuje i traktuje Twoją trasę jako trasę mieszaną (czyli coś pomiędzy miastem a trasą)? Ewentualnie jeszcze masz przytkany ten DPF jakiś albo uszkodzony. No nie wiem. Ciężko stwierdzić =) A znasz warunki jakie sprzyjają wypalaniu? Np obroty silnika?

Masz to gdzieś - no i słusznie. Wypala się to dobrze =)
Stary 12-07-2016, 23:55   #570
radekrogo

Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004

Cytat:

Znaczy kończy się, bo powinien się wypalać raz na tankowanie , względem stylu jazdy. Potem jak jeździsz tylko po mieście to normalne ze zdechnie szybciej.
radekrogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania