![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#901 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Mi z ręki tez nie chciały wogóle pójść na ściśnięcie ale po założeniu poszły . Widzę, że też masz taki dziwny "ton" ... Miłego wieczoru
|
|
|
|
#902 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
|
Juz byly na samochodzie. Ciagnalem w dol i wygladalo ze predzej sie maska zlamie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A sprawdzalem tez z pojedynczym silownikiem.
Jak ktos ma je pod reka to moze sprawdzic czy da sie je "recznie" scisnac, np opierajac o ziemie czy innym recznym sposobem? Mam je teraz w domu i moge sie z nimi mocowac ale balem sie, ze jest tam jakas blokada o ktorej nie wiem albo cos takiego Edit: jesli sie ma skladac tak lekko jak na wideo na tym [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], to mam jakos zblokowane oba silowniki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 13-07-2016 o 03:21 |
|
|
|
|
|
#903 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Siłowniki o tej sile spokojnie powinny dać się "zwinąć" ręcznie,oczywiście pojedynczo .
Może któryś się przyblokował. |
|
|
|
|
|
#904 |
|
|
Oba sie zablokowaly (???)
Jeszcze zauwazylem ze dostalem 2 silowniki 280N do Fiata Pandy (nr FA 21689). Wydawalo mi sie ze mialy byc 235N do Fiata Stillo. Ale 40N nie powinno robic roznicy
|
|
|
#905 |
|
FCP member
![]() Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
Maja byc od Pandy. Siłownik można wcisnąć opierając sie o niego. Nie ma blokad. A czy da sie obracać tloczysko względem cylindra? (w osi)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#906 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 17-05-2007
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
|
|
|
|
|
|
|
#907 | |
|
|
Cytat:
Z silownika wykrecilem te plastikowe glowki (aby nie polamac) i opieralem sie na nich z calej sily - ani drgnely. Potraktuje je jeszcze "fizyka" ale nie na aucie - tam sie maska krzywila juz. Bump: dobra, udalo mi sie je ruszyc poza autem. Byly oba jakby zapieczone. W koncowej fazie rozciagania czuc jakby chropowatosc i znowu chwytaja. Trzeba duzej sily aby ruszyc z miejsca, potem juz idzie. Moze sie rozruszaja/naoliwia. Zobacze jak teraz to dziala na aucie
|
|
|
|
#908 |
|
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Pierwsze ściśnięcie jest trudne - też tego doświadczyłem u siebie po montażu. Opuszczałem powoli i po paru cm podnosiłem do góry. Potem jeszcze niżej i znowu do góry. I tak aż do zamknięcia
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#909 |
|
|
Rozruszalem to, zainstalowalem na auto...
Jak dla mnie zbyt silne te silowniki (zakladajac ze moje nie sa uszkodzone). Co wiecej dojezdzajac do konca jest jakby wrazenie ze cos je tam na koncu blokuje, jakby dochodzili na koniec zakresu. Ponadto IMO sumaryczna sila rowna jednemu silowniku by wystarczyla i moze by odpowiadala z grubsza efektowi jaki jest na wideo powyzej (lekkie zamykanie jedna reka) W chwili obecnej jak maska jest na gorze to musze obydwoma rekami ja sciagac w dol. No dobra - jedna reka tez sie ta ale maska sie "gnie"/przechyla bo silowniki mocno trzymaja i niesymetrycznie puszczaja. Zastanawia mnie czy stalo sie to tylko mnie czy wszyscy maja duzo silniejsze silowniki niz na wideo powyzej. W ciagu najblizszych miesiecy bede w Krakowie to mozemy sie spotkac i porownac. Natomiast gratsy za jakosc mocowan. Za bardzo sie nie znam na technicznych sprwach ale gwint perfekcyjne wykonany. Lekko sie wkreca (nie trzeba trafiac w gwint). Latwo dociaga nakretke nie powodujac jej obracania sie. Moze bym skleil/zgrzal nakretke z ta srodkowa podkladka aby bylo latwiej ja osadzic i zablokowac w otworze.
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 13-07-2016 o 12:57 |
|
|
|
|
|
#910 |
|
FCP member
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
|
Pamiętajcie, że w zimie sprężyny gazowe pracują inaczej. Ich siła maleje. Nikt z nas chyba nie użytkował tych sprężyn zimą i nie wiemy jaki zapas siły powinien być. Co do konstrukcji, to oczywiście można było zrobić bardziej finezyjną konstrukcje. Natomiast zależało mi, aby całość była możliwie najtańsza. Zgrzewanie to dodatkowa operacja, która podwyższyła by koszty. Zdaje sobie też sprawę, że montaż nie jest najprostszy, ale z założenia miał sie odbyć tylko raz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|