![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Max
Model: Fiesta MK7
Silnik: EcoBoost 100
Rocznik: 2015
|
Powoli zaczynam rozglądać się za kwestią zimowych kapciów do mojego autka i natrafiłem na kwestię, której do końca nie ogarniam, a mianowicie czujniki ciśnienia. Wiadomo, że wszystkie nowe auta już są wyposażone w te urządzonka, lecz mnie interesuje kwestia co zrobić w sytuacji kiedy będę kupował nowy zestaw kółek zimowych.
Chcę kupić zestaw opony + felgi + czujniki na zimę. I teraz tak, z tego co się dowiedziałem to po zamontowaniu tego zestawu muszę go zaprogramować, czy potem każdorazowo należy programować czujniki gdy zmieniam z zimowych na letnie i z letnich na zimowe? Każdorazowo łykają za to 50-100zł więc trochę to wątpliwe... Po drugie, w jednym z zakładów zaproponowali mi klonowanie czujników, które mam w aucie w tym momencie, rozwiązanie tańsze, ale nie do końca rozumiem czy sensowne? Z góry dzięki maxon Ostatnio edytowane przez maxon007 ; 15-07-2016 o 15:23 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Ja bym poszedł w innym kierunku Zapytać kolegów czy da się wyłączyć obsługę czujników w menu komputera i to zrobić Ja niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie pozdrawiam Arturek
|
|
|
#3 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Gdybym nabył auto z tym upierdliwym gadżetem, to jestem pewien, że pierwszą zmianą byłoby pozbycie się go. |
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
ford::beginner
![]() Imię: Max
Model: Fiesta MK7
Silnik: EcoBoost 100
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Cytat:
Czujniki tpms dzielą się na bezpośrednie i pośrednie, bezpośrednie to takie, kiedy czujka zamontowana jest bezpośrednio w kole tak jak to robi Ford, czujka działa bezprzewodowo i znajduje się przy wentylu. Drugi rodzaj to pośrednie, które znajdują się w czujnikach np ABS lub ESP, działają trochę inaczej i montowane były kiedyś jak się nie mylę, a obecnie stosuje je VW. Jak usuniesz czujki to komputer będzie zgłaszał błąd non stop, przynajmniej tak słyszałem i jeszcze nie spotkałem się, że ktoś się ich pozbył. No cóż XXI wiek idzie wielkimi krokami, wszechobecne czujki i komputeryzacja ;-) |
||
|
|
|