Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-07-2016, 09:51   #391
jarojaw
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: Mondeo MK IV Sedan , EcoSport-Titanium
Silnik: 1,6 PB ;-( , 1.0EB 125KM
Rocznik: 2014 , 2018
Domyślnie Odp: Wygłuszenie/wyciszenie auta wewnątrz

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście.
Ooo , teraz widze, że to Focus. No to powiem Ci, że nie jestem zdziwiony bo wygłuszałem i mojego Focusa "prawie" tak samo jak Mondeo i Foka niestety jest głośniejsza. Powalcze jeszcze z wygłuszeniem foki na urlopie i dorzucę porosa tam gdzie mogę i zobaczę efekty. Dlaczego poroso??? Bo wydaje mi się i moim uszom ,że lepiej tłumi szumy niż jakakolwiek pianka.
A co do plastików to ja mam je również poobklejane od wewnątrz.

Stary 15-07-2016, 15:42   #392
pedroski
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDCi 163 KM by mayak
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał savo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wciągnąłem 6 mm, teraz zbieram materiał na wciągnięcie 6 mm w uszczelkę drzwi.
Koledzy,
kupiłem 7mm wąż gumowy. Co się naszarpałem to moje - ponad godzinę zeszła mi jedna uszczelka karoserii (na początek od drzwi prawy tył - na próbę). Dawałem sporo wg mnie silikonu. Ktoś pisał o wykorzystaniu otworów w uszczelce - bez nich nie miałbym szans na "domknięcie" koła - przeciąganie i wspomaganie czymś ostrym do przepchnięcia gumy dalej. Musiałem przyciąć z jednego końca i wciskać z drugiego - jakoś się udało "spotkać".

Gdzie błąd??? Średnica? Coś do przepychania? A może wcześniej coś przewlec na wylot i przeciągnąć gumę?
Pls help
pedroski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2016, 17:23   #393
jarojaw

Imię: Jarek
Model: Mondeo MK IV Sedan , EcoSport-Titanium
Silnik: 1,6 PB ;-( , 1.0EB 125KM
Rocznik: 2014 , 2018

Błąd w grubości ścianki wężyka . Nie myl ze średnicą. Czym mniejsza grubość ścianki tym miększy wężyk i mniej problemów z wsunięciem. Najmiększe są wężyki akwarystyczne i mają najcieńszą ściankę, inne kupione w sklepach moto lub budowlanych pomimo tej samej średnicy mają grube ścianki.
A i teraz doczytałem. Nie gumowy. Przy takim tarciu guma- guma to i tak cud , że go wcisnąłeś .
Wężyk silikonowy tylko.

Wysłane z tapciocha

Ostatnio edytowane przez jarojaw ; 15-07-2016 o 18:03 Powód: Poprawa błędów. Wina telefonu ;)
jarojaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2016, 17:59   #394
pedroski
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDCi 163 KM by mayak
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał jarojaw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Błąd w grubości ścianki wężyka . Nie myl ze średnicą. Czym mniejsza grubość ścianki tym miększy wężyk i mniej problemów z wsunięciem. Najmiękksze są wężyki akwarystyczne i mają najcieńszą ściankę, inne kupione w sklepach moto lub budowlanych pomimo tej samej średnicy mają grube ścianki.
A i teraz doczytałem. Nie gumowy. Przy takim tarciu guma- guma to i tak cud , że go wcisnąłeś .
Wężyk silikonowy tylko.

Wysłane z tapciocha
Dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zaraz będzie nowy case jakim cudem wcisnąć wąż gumowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt - trzeba teraz drzwiami (z wyklejonymi uszczelkami) dobrze huknąć, żeby się zamknęły. Dobrze, że udało mi się tylko jedne zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś nie potrzebuje węża gumowego 7 mm do transita czy coś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez pedroski ; 15-07-2016 o 19:22
pedroski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2016, 22:56   #395
savo

Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK 4
Silnik: 2.0 PB 145KM
Rocznik: 2008

Weź wężyk silikonowy 6 mm i będzie ok. No i pilota jakiegos.
Miałem mieć już zrobione, ale brak czasu. Dzisiaj udalo mi się przeciągnąć pilota w uszczelkę drzwi. Mam nadzieje jutro podłączyć wężyk i będę mieć w każdwj uszczelce wciągniety wężyk. Za pilota kupiłem:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
savo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2016, 19:38   #396
savo

Wężyk silikonowy wciągnięty w uszczelki drzwi - przednie (drzwi + karoseria), tylne tylko w drzwi.
Drzwi się bardziej głucho zamykają, mniej trzaskają.
Efekt - w środku ciszej

30 metrów wężyka silikonowego wystarczy w zupełności na wciągnięcie w uszczelki drzwi na karoserii i na drzwiach (zostanie około 2m).

Mała fotorelacja (uszczelka drzwi) można się wspomóc otworami w uszczelce, aby przeciągać dale.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-07-2016, 00:04   #397
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , czy mógłbyś ostatecznie wyspecyfikować co wciągnąłeś (rozmiar i rodzaj), gdzie i ile kupiłeś. Będę wdzięczny, ponieważ czytając Twoje wcześniejsze posty nie jestem do końca pewny. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fotorelacja fajna i pomysł z pilotem z żyłki do podkaszarki niezły. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Napisz także, w którym momentach były największe problemy aby nie popełnić jakiś błędów. Czy stosowałeś jakiś "preparat" poślizgowy?
THX
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2016, 22:38   #398
savo

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@savo , czy mógłbyś ostatecznie wyspecyfikować co wciągnąłeś (rozmiar i rodzaj), gdzie i ile kupiłeś...
Fotorelacja fajna i pomysł z pilotem z żyłki do podkaszarki niezły.
Witam,
A więc tak:
- użyłem wężyka silikonowego 6mm śr. zewn., ale sądzę że 7mm również będzie pasował bez problemu,
- zakupiłem 22 metry z [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], na jedne drzwi wychodzi około 7 metrów wężyka, na 4 drzwi (uszczelka na karoserii i na drzwiach) radze zakupić minimum 28 metrów, a najlepiej 30 m,
- żadnego preparatu poślizgowego nie stosowałem, nie był konieczny:
- uszczelki z karoserii ściągnąłem, rozłożyłem możliwie płasko i przeciągałem kabel 1,5 mm,
- w uszczelki na drzwiach wciągałem już żyłkę do podkaszarek 2,4 mm długość 15 metrów (zdjęcie powyżej, zakupiona w supermarkecie) – moja jest okrągła, a nie kształtu żadnej gwiazdy czy kwadrata jak są na aledrogo, kabel nie jest już tak giętki - lepsza jest żyłka, jeżeli ktoś zaczyna to lepiej odrazu użyć żyłki,
- wciąganie zaczynałem od zgrzewu w kierunku góry drzwi, ciężko się zaczynało po „zakręcie w dół”, wtedy pomogły otwory co są w uszczelce, i przed końcem 30-40 cm musiałem raz jeszcze przez otwór się ratować,
- na jedną uszczelkę wypadło średnio od 20 do 30 minut zabawy.

To by było na tyle – powodzenia w wyciszaniuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez savo ; 24-07-2016 o 22:40
Stary 24-07-2016, 23:04   #399
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , dzięki za wyczerpujący opis.
Mam jeszcze pytanka, czy po zdjęciu uszczelki z karoserii i ponownym założeniu, trzyma się na miejscu (nie wypada)? Tego się najbardziej obawiam.
Czy te 30 metrów wystarczy na wszystkie uszczelki, tj. czworo drzwi i cztery uszczelki w karoserii? Wcześniej coś wspominałeś, że w tylne otwory drzwiowe nie wciągałeś? Chyba, że coś pokręciłem.
A ten zgrzew w uszczelce drzwi to w którym mniej więcej jest miejscu?

Sorry za tyle pytań, ale nie chciałbym robiąc moda czegoś spiep...ć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2016, 23:15   #400
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018

jak tak czytam o efektach Waszej pracy to chyba w s-maxie zapodam wężyki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
totek2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania