![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Waldi
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2015
|
Witam serdeczenie,
Pierwszy mój wpis i to zaraz awaria. Dzisiaj uległa awarii skrzynia Powershift w Mondeo / 2015 / przebieg 26tkm Objawy: - metaliczny dźwięk przy redukcji prędkości do "zera" - szarpnięcie przy próbie startu - brak wstecznego - przejście na "łopatki" - tylko biegi 2 - 4 - 6; pozostałych brak - na pulpicie komunikat: SKRZYNIA BIEGÓW OGRANICZONE DZIAŁANIE / PATRZ INSTRUKCJA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - restart silnika / udało się ruszyć - żółta kontrolka silniczka / awarii świeci "na stałe" - KONTAKT Z SERWISEM / WYMIANA UWAG UDAŁO SIĘ ZJECHAĆ do ASO . . . o postępach będę informował. PS. Ktoś już zaliczył taką awarię? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Moja zabawa z nawigacjami Moje mody we własnym aucie - C+/Tempomat/ACC/BLISS/CTA/CHIP/SYNC2>SYNC3 LOGA stacji Radiowych w SYNC3 bez wymiany ACMa Ostatnio edytowane przez leszcz ; 26-07-2016 o 21:56 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
całkowicie inne objawy . . .
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
W teście zegarów to TCM przypadkiem nie pokazuje grubych błędów? Możesz spróbować jak nie masz kabla od tego. Jak masz kabel to się podepnij i zczytaj błędy albo znajdź w strefie kogoś kto ma i się podepnij. Przyczyn takiej awarii Powershifta może być mnóstwo, jak odczytasz błędy to będzie można coś powiedzieć, bez tego to wróżenie z fusów - śladem starego suchara: Zepsuł się autobus, kierowca "przeszczęśliwy", a za nim biega dzieciak upierdliwy - Prose pana, prose pana - ja wiem co się zepsuło? - Idź sobie chłopcze. - Ale ja wiem co się zepsuło. - No to co się zepsuło? - Autobus się zepsuł.
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
Kolega ma auto z 2015 roku i 26 000 km. Jeśli nie był składany z trzech aut, to ma gwarancję. Wiec nie ma co tu debatować. Wymiana skrzyni na nową. Ktoś pewnie zaliczył taką wpadkę, tylko nie wszyscy użytkownicy fordow siedzą na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#6 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Jeżeli będą widzieli jakąkolwiek szansę na naprawę, to będą to próbowali naprawiać.
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
Tyle, że ASO wymienia co najwyżej czujnik, sprzęgła i.... Skrzynie. Jakkolwiek to gdybanie. Tylko mieć nadzieję, że kolega ma gwarancję. A czy naprawa czy wymiana to i tak za darmo, chyba że udowodnią że kolega jeździł tylko na jedynceGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-02-2009
Model: Mondeo Kombi ST Line
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2016
|
Dokładnie jak Kolega powyżej pisze.
Skrzyni PowerShift Ford nie naprawia. Tam są dwie części zamienne: 1/ czujnik prędkości wałka wejściowego - jeśli się nie mylę 2/ komplet sprzęgieł. Każda inna awaria to wymiana skrzyni na nową. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Szanowni forumowicze. . . z ostatniej chwili.
Skrzynia podlega wymianie (w ramach gwarancji) - czas realizacji ok 10 dni. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
|
no gitara jedna muszę przyznać że Ford nie robi takich cyrkow jak VW że pokleją żeby jeździła a potem po gwarancji martw się Pan
|
|
|
|