Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-04-2016, 08:08   #101
krzysiek_g
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Termostat 1,8tdci po jakim czasie silnik osiąga temperaturę

Cytat:
Napisał richi102 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja po wymianie termostatu ( nie wiem co mi tam wsadzili, podobno dobry zamiennik) mam podczas jazdy wahania temperatury. Wcześniej gdy wskazówka doszła do prawie 90 stopni to już tam zostawała. Dzisiaj byłem w ASO Forda i rozmawiałem z gościem z serwisu. Powiedział że w żadnym wypadku tak nie powinno być że samochód na liczniku nie osiąga 90 stopni. Z salonu one takie nie wyjeżdżały. Dzisiaj kupiłem za 81zł oryginalny termostat, a jutro odbieram oryginalny czujnik temperatury - 84zł po weekendzie to wymienię i zobaczymy czy będzie jakaś poprawa.
Mam podejrzenia że coś jest z jakimś czujnikiem, nie wiem czy ma to coś wspólnego z osiągnięciem przez auto 90 stopni. Np. dzisiaj po pracy, godzina 15:00, około 13 stopni w cieniu a mi się świece grzeją około 6-7 sekund. Czy to normalne? Chyba nie! W innych autach na ropę nigdy świece przy takiej temperaturze się nie grzały.
Wracając do termostatu to jak go wyciągnę to napiszę co mi tam włożyli. Swoją drogą motorcraft kosztuje 80zł to chyba nie warto kupować tanich zamienników.

Jeśli po wymianie ww części nie będzie zamierzonego efektu to oddaję auto do aso i niech szukają przyczyny.
Jesteś w stanie sprawdzić jaka temperatura silnika wyświetla się w test mode przed odpaleniem silnika? U mnie jest 10 stopni mniej niż temp otoczenia- może stąd te świece?

krzysiek_g jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2016, 18:27   #102
richi102
ford::average

Imię: Rychu
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał krzysiek_g Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jesteś w stanie sprawdzić jaka temperatura silnika wyświetla się w test mode przed odpaleniem silnika? U mnie jest 10 stopni mniej niż temp otoczenia- może stąd te świece?
Jak mi napiszesz jak to sprawdzić, to zobaczę jutro z rana.

Poczytałem parę postów o czujniku temp zew i możliwe że grzanie tych świec to uwalony ww czujnik.
richi102 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2016, 22:22   #103
krzysiek_g

Wciskasz OK na kierownicy, trzymasz, przekręcasz kluczyk na poz. II, trzymasz OK aż na wyświetlaczu pojawi się test, puszczasz.
Pojedyncze naciśnięcie OK przechodzi do następnego parametru. Gdzieś tam po drodze znajdziesz "engine temp.".
Stary 21-04-2016, 13:11   #104
richi102

Na zegarach było 5,5 a na teście pokazało -5,5.
Na dniach wymieniam czujnik.
Dzieki za rozwiązanie jednego problemu

Ostatnio edytowane przez richi102 ; 21-04-2016 o 14:23
Stary 21-04-2016, 14:52   #105
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Nie wiem jak w 1.8TDCi ale zakladajac ze bez wzgledu na silnik Convers jest taki sam to... Kto ma modyfikacje Conversa, ktora pokazuje cyfrowa temp ten wie, ze w normalnych warunkach pracy zmierzona temp waha sie w okolicy 80*C. To chyba wystarczajacy argument aby nie uzywac slowa niedorobka (@weuek)

Poza tym wskazanie wskazowkowe, zreszta podobnie jak slupek graficzny na C+ sa czysto orientacyjne i maja wskazywac 3 stany: "niedogrzany", "OK" i "przegrzany". Wskazowka nie ma plywac z kazda zmiana temp o pare st. Mogloby wtedy byc debrane jako niestabilna prace silnika i wierze ze czytali bysmy posty w stylu "moja wskazowka sie kiwa o 2mm w lewo i 3mm w prawo; czy to poprawne dzialanie?"

A swoja droga postow i odchylonej od pionu wskazowce bylo juz tyle ze az dziwi ze kolejny kolega pyta o to samo.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 21-04-2016 o 14:54
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2016, 16:39   #106
krzysiek_g

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak w 1.8TDCi ale zakladajac ze bez wzgledu na silnik Convers jest taki sam to... Kto ma modyfikacje Conversa, ktora pokazuje cyfrowa temp ten wie, ze w normalnych warunkach pracy zmierzona temp waha sie w okolicy 80*C. To chyba wystarczajacy argument aby nie uzywac slowa niedorobka (@weuek)

Poza tym wskazanie wskazowkowe, zreszta podobnie jak slupek graficzny na C+ sa czysto orientacyjne i maja wskazywac 3 stany: "niedogrzany", "OK" i "przegrzany". Wskazowka nie ma plywac z kazda zmiana temp o pare st. Mogloby wtedy byc debrane jako niestabilna prace silnika i wierze ze czytali bysmy posty w stylu "moja wskazowka sie kiwa o 2mm w lewo i 3mm w prawo; czy to poprawne dzialanie?"

A swoja droga postow i odchylonej od pionu wskazowce bylo juz tyle ze az dziwi ze kolejny kolega pyta o to samo.
Nie chodzi mi o to czy wskazówka pokazuje precyzyjnie, czy nie. Napisałem, że zdaję sobie sprawę iż wskaźnik pokazuje temperaturę mocno orientacyjną.
Chodzi mi natomiast o to, że czujnik przy zimnym silniku wskazuje temperaturę niższą niż temperatura otoczenia- moment w którym działanie termostatu w żaden sposób nie wpływa na odczyt. Próbuję dojść do tego czy jest to usterka czujnika, błąd software, czy celowe działanie.
Stary 25-06-2016, 13:44   #107
malybu
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK IV
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007

Witam wszystkich kolegów na forum. Na początku chciałbym się przywitać bo to pierwszy post i podpiąć do tematu. Zakupiłem Mondeo MKIV 2007 rok 1.8tdci. Pierwsze co zauważyłem to problem z wskaźnikiem temperatury. Mianowicie podnosi się dopiero jak mocno deptam autostradą i to do jakiś 75 stopni, gdy dojeżdżam do skrzyżowania wskazówka spada do zera i na tym poziomie się utrzymuje. W środku ogrzewanie działa, klimatyzacja też chodzi. Dziwny objaw jest też taki, że w momencie gdy zgaszę silnik i przekręcę stacyjkę to wskazówka wskakuje na 90stopni a po odpaleniu leci stopniowo w dół aż do 0. Nie znam się kompletnie i proszę o pomoc, drugim objawem (być może powiązanym) jest brak mocy do 2 tysięcy obrotów - ciężko uciec z skrzyżowania, a z rury w tym momencie wydobywa się czarny dym. Dopiero przy 2,2tyś auto dostaje takiego strzała, że wciska w fotel. Silnik pracuje równo i na biegu jałowym nie nie dymi. Podczas rannego odpalania przy tych temperaturach długo świeci się kontrolka od świec - też dziwne. Auto po wymianie oleju z filtrami i rozrządu. Macie koledzy jakieś sugestie? Nie chciałbym, żeby mechanik wciskał mi jakiś kit. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
malybu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2016, 21:23   #108
richi102

Cytat:
Napisał malybu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
problem z wskaźnikiem temperatury. Mianowicie podnosi się dopiero jak mocno deptam autostradą i to do jakiś 75 stopni, gdy dojeżdżam do skrzyżowania wskazówka spada do zera i na tym poziomie się utrzymuje. W środku ogrzewanie działa, klimatyzacja też chodzi.
Powiem Ci na swoim przykładzie:
Po zakupie auta wskazówka nie dochodziła na 90 stopni ( na zegarach). Poza tą przypadłością wszystko było ok.
Na forum wszędzie jest napisane że ten typ tak ma. Ja uparłem się przy swoim i twierdziłem że uszkodzony jest termostat. W warsztacie wymienili mi na dobry zamiennik, najprawdopodobniej vernet i zapojawił się problem jak u ciebie.
Po dwóch dniach kupiłem w aso oryginalny i go wymieniłem. Wszystko wróciło do normy, poza tą wskazówką. Nie dochodzi na zegarach do pionu. Zaakceptowałem to i tak jeżdżę.

Jeśli chodzi o ten problem to wymienił bym termostat, ale tylko na oryginalny.
Stary 13-12-2017, 17:33   #109
ravenax28
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo kombi
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008

Witam! Od kwietnia śmigam mk4 1.8 tdci. Przyszły pierwsze chłody, no i zonk. Temperatura wariuje, a zobaczyć wskazówkę w pionie, to chyba do lata trzeba czekać. Termostat wymieniony na nowy i ciągle to samo. Zastanawia mnie tylko fakt, czy w waszych 1.8 tdci ta gruba rura, co wychodzi od obudowy termostatu i schodzi na dół chłodnicy, stopniowo się nagrzewa, czy dopiero po osiągnięciu tych ok. 90 stopni puszcza chłodziwo do dużego obiegu. Mój mechanior nie widzi problemu... A tak z innej beczki- strasznie wkurza, ze wszyscy opisują swoje problemy z autami, a nikt nie dopisze, czy udało się rozwiązać sprawę i w jaki sposób.
ravenax28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2017, 12:27   #110
czarek1985

Imię: Cezary
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1,8
Rocznik: 2008
Domyślnie Problemy z nagrzaniem silnika 1.8 mk4 tdci

Czesc,

Od jakiegos czasu zauważyłem u siebie dziwna anomalie po dluzszej jezdzie pow. 50 km w trasie (spokojna jazda 2tys obrotow) temperatura spada na liczniku do 60 stopni i nawet dopiero jak sie go mocniej przegonie to na wskazniku jest 70-80. Nie tylko w zimie tak jest rowniez na jesieni tak sie dzialo. Co ciekawe samochód po odpaleniu całkiem dobrze sie nagrzewa 15 km i jest okolo 90 dopiero później drastyczne spada. Gdyby wogole sie nie nagrzewal to raczej termostat a w takiej sytuacje to nie wiem. Juz nawet wyłączyłem ogrzewanie ale i tak to nie dawalo nic.
czarek1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania