Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-08-2016, 15:47   #371
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie Odp: Agresja na drodze i blokowanie pasa ruchu - wydzielona dyskusja

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli są 3 pasy w jednym kierunku poza terenem zabudowanym to można . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odsyłam do przepisów, bo masz niepełną wiedzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tapnięte z Szajsunga MkIV

Stary 20-08-2016, 15:55   #372
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odsyłam do przepisów, bo masz niepełną wiedzę
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

O to mi chodziło tylko napisałem w skrócie.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2016, 17:34   #373
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jezdzi ktos z was na tempomacie adaptacyjnym?

Ja mam aktywny tempomat - to co napisałeś to przeżywałem na naszych nielicznych highway'ach dziesiątki razy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam ustawioną standardową (bezpieczną) odległość, przy 100-140 km/h to jakieś 50 metrów odstępu.

Wiadomo że tempomat nie reaguje w ułamku sekundy. Zanim mi ktoś zjedzie to minie 2-3 sekundy zanim mi auto przyspieszy a ten z tyłu już mruga światłami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-08-2016, 17:54   #374
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O to mi chodziło tylko napisałem w skrócie.
Wyprzedzanie prawą ok - jest, ale o tym uporczywym blokowaniu w przepisach ani słowa nie ma...
Dopuszczalność prawna jest ale nie dorabiajmy do tego uzasadnień tak jak to w przytoczonym artykule zostało zrobione...
Stary 20-08-2016, 18:11   #375
Juzek

Cytat:
1) na jezdni jednokierunkowej;
Każda autostrada w Polsce posiada dwie jezdnie jednokierunkowe
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

To nie żadne dorabianie a ich interpretacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Może i nie było w przepisach napisane, że uporczywe zajmowanie lewego pasa jest wystarczającym powodem ale jest społecznie uzasadnione

Ostatnio edytowane przez Juzek ; 20-08-2016 o 18:14
Juzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2016, 21:33   #376
Audi'ofil

Imię: Stachu
Model: Kuga II 4x4
Silnik: 2,0 180 PowerShift
Rocznik: 2016

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

.
Audi'ofil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2016, 21:34   #377
Juzek

Sześć postów wyżej spójrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 20-08-2016, 23:27   #378
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

ciekawy cytat z tego artykulu:

Cytat:
Zalecamy jednak wyprzedzanie po lewej stronie. Bardzo często wystarczy, jadąc za wolniejszym pojazdem, dać do zrozumienia, że powinien zjechać na prawy pas.
Dac do zrozumienia, rozumiem sygnalem swietlnym lub dzwiekowym, co wg niektorych tu jest naganne a niektorych krajach podobno i karalne.

Ale osobiscie mysle ze lepiej zaswiecic swiatlami niz przeprowadzac ryzykowny manewr wyprzedzania z prawej. Szczegolnie na autostradzie.
Stary 20-08-2016, 23:36   #379
Audi'ofil

Imię: Stachu
Model: Kuga II 4x4
Silnik: 2,0 180 PowerShift
Rocznik: 2016

Już się pogubiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temat ten przerabiany był już kilka razy właśnie z tymi cytatami. Nie zaszkodzi przytoczyć jeszcze raz, skoro nie dociera.
Jakoś ostatnio nie mam czasu śledzić tworzonych tutaj doktoratów.
Ciekawy post napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ehh panowie... nie wiem czy rozgrzebywać ten temat czy też nie bo dopiero co byłem w Polsce i powiem tak. Takiego chamstwa, nerwów i wieśniactwa to już dawno na drogach nie widziałem. Bez obrazy dla tych jeżdżących normalnie ... w Polsce albo ludzie mają niesamowite kompleksy i każdy potrzebuje pokazać wszystkim dookoła jakiego to ma "demona prędkości" albo po prostu ludzie mają zbyt płytkie życie seksualne i swój testosteron muszą wyzwalać na drogach i autostradach.

...
Ostatnio przerzuciłem się na "jednoślad". Teraz to można w pełni poznać zdanie "agresja i brak tolerancji na drodze"...

.
Audi'ofil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2016, 23:43   #380
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Teraz trochę mi wstyd za to co napisałem, ale kurcze miałem wrażenie że większość kierowców wyzwala z siebie agresję, kompletny brak cierpliwości i całkowity brak zrozumienia wobec innych na drodze. Coś w stylu: Ja jadę więc wszyscy z drogi. Każdy ponad każdym i tym podobne. Jakby od tych kilku kilometrów na godzinę więcej zależało czyjeś życie. Ostatnio znowu trafiłem na nowy odcinek youtubowej serii "Polskie drogi". I w kolko zawsze zastanawiam się co kieruje ludźmi którzy na zwężce mając kierowcę obok o pol samochodu przed nimi, który zmienia pas ruchu na ich pas, to zamiast delikatnie popuścić i kulturalnie przejechać ten moment to trąbią i wyjeżdżają gościowi w prawe tylne nadkole. Na serio? :-/
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania