Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-08-2016, 09:01   #381
tegies
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: inny
Silnik: 1.4
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Agresja na drodze i blokowanie pasa ruchu - wydzielona dyskusja

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]kurcze miałem wrażenie że większość kierowców wyzwala z siebie agresję, kompletny brak cierpliwości i całkowity brak zrozumienia wobec innych na drodze. Coś w stylu: Ja jadę więc wszyscy z drogi.[...]
Dokładnie takie samo wrażenie posiadam, więc takie postrzeganie tego co się dzieje nie jest jakieś odosobnione.
A to co pogrubiłem to właśnie główny problem jaki sam widzę.
Ja nazywam takich 'zdrogibojadeee'. Nie ważne że nie może wjechać, ma pierwszeństwo, ma zielone to jedzie. A że wjedzie komuś w tyłek to nie ważne. Jedzie bo ma pierwszeństwo/zielone i nic się już nie liczy. Po prostu brak zasady ograniczonego zaufania na drodze i ciągłej oceny sytuacji wokół własnego pojazdu.

tegies jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 12:26   #382
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dac do zrozumienia, rozumiem sygnalem swietlnym lub dzwiekowym, co wg niektorych tu jest naganne a niektorych krajach podobno i karalne.
I o to włąśnie mi chodziło od początku... Piszą redaktorzyny te felietony o ruchu drogowym tłumacząc na zrozumiały język przepisy na przykładach i ze zdjęciami ale niepotrzebnie dodają od siebie do tego treści jak uzasadnienie wyprzedzania prawą stroną przy uporczywym blokowaniu lewego pasa lub dawanie do zrozumienia temu na lewym żeby zjechał... Gdzie to jest w przepisach? O to właśnie pytałem na początku! to uzasadnienie, dawanie do zrozumienia, gdzie to jest? Nie to, że można wyprzedzać prawą, ale gdzie jest w przepisach to, co redaktorzy tych felietonów dodają od siebie? Nie ma! Przepis to przepis. Dobrze, że tłumczą na zrozumiały język przepisy, bo większość inaczej nie zakuma, ale odsyłanie do takich artykułów celem uzasadnienia racji czy też w odpowiedzi na pytanie o przepis (gdzie jest dane stwierdzenie) jest błędne...

I taki redaktorzyna pisze by dawać do zrozumienia... Jak się daje do zrozumienia? Długimi, trąbieniem, lewym kierunkiem lub najeżdżaniem na zderzak, tak? A jak MaXyM zauważych nie jest to chyba zgodne z przepisami... Taki redaktorek chce dobrze a wychodzi jak zwykle, sam się mota i sobie przeczy... Taki już jest u nas poziom dziennikarstwa...

Pamiętajcie, w takich tekstach internetowych autorzy dodają wiele od siebie co może wydawać się logiczne aczkolwiek nie musi być prawdziwe i poparte w przepisach...

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 21-08-2016 o 12:29
Andrzej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 08:23   #383
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Edukacja, edukacja, dawanie dobrego przykładu zachowań na drodze. Wszyscy debile w E36 sami się wyeliminują. Wymieni się pokolenie kierowców ...no i już będzie dobrze. Trzeba czekać.
Stary 23-08-2016, 12:48   #384
Litwa525
ford::average

Imię: Damian
Model: Ford Mondeo Mk 3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 23.12.2004

To ta wymiana kierowców to któreś pokolenie w przód i w tył by trza wymienić... widzi plant jeden z drugim że zakorkowana droga. autobusem wyjechałem do połowy z przystanku bo dalej korek, to mi tak pod bagażniki podjechali za przednim kołem że musiałem cofać spowrotem na zatokę bo gdybym do przodu pojechał to bym mu pół przodu wywiuzl za skrzyżowanie... po co to podjezdza? Z nadzieja ze go w lusterku nie zauwaze i zachocze. Ot uprzejmość.. wystarczy wysiąść z osobowki usiąść w autobusie i spróbować zrobić 50 km po mieście tak żeby nikt na ciebie nie zarabil, nie wymusił piwszwnstwa i nie przyblokowal... to jest wyczyn

Ostatnio edytowane przez Litwa525 ; 23-08-2016 o 12:52
Litwa525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 13:05   #385
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

U mnie raczej szanują autobusy MPK. Gorzej z prywatnymi busami, które nie mają pierwszeństwa wyjeżdżając z zatoki.

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 23-08-2016, 15:43   #386
Litwa525

Ja jeżdżę prywatnym. I dlaczego kolego mówisz że prywatny nie ma pierwszeństwa? A MPK ma takie?
Stary 23-08-2016, 15:50   #387
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Specjalnie zajrzałem do przepisów bo mnie zaciekawił ten temat i widocznie nie ma wyróżnienia czy autobus jest z MPK czy jest to busik prywatny. Taka trochę chyba dziura w przepisach. Chyba że gdzieś pominąłem w kodeksie ruchu drogowego definicję autobusu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 18:52   #388
Juzek

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

MPK ma w terenie zabudowanym pierwszeństwo podczas wyjazdu z zatoki autobusowej.

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 23-08-2016, 19:14   #389
Litwa525

No właśnie nie. Autobus wyjeżdżając z zatoki włącza się do ruchu ma to zrobić tak żeby nie utrudniać ruchu innym. ty jako kierowca innego pojazdu masz mu umożliwić wyjazd z zatoki nie ma pierwszeństwa nigdzie w przepisach o tym tak nie pisze. Jeżeli przewoźnik prywatny wykonuje przewozy regularne na danej trasie to rozkład reguluje na którym przystanku mu wolno się zatrzymać.
Stary 23-08-2016, 19:31   #390
tapas
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Ford Galaxy MK3
Silnik: 2.0 TDCI, 100 KW
Rocznik: 2011

Art. 18 - Ustawa o Ruchu Drogowym

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem(trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Tak więc w przypadku autobusu, jeśli sytuacja ma miejsce w obszarze zabudowanym, ma on pierwszeństwo przed innymi pojazdami podczas włączania się do ruchu. Nieważne, czy jest to autobus komunikacji miejskiej, PKS lub prywatny - autobusy i trolejbusy ruszające z przystanku mają pierwszeństwo przy włączaniu się do ruchu. Oczywiście zamiar ten musi być odpowiednio wcześnie zasygnalizowany kierunkowskazem, tak jak u wszystkich pojazdów. Niezastosowanie się do tego przepisu karane jest mandatem w wysokości 200 zł (bez punktów karnych).
tapas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania