![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Dzięki,w takim razie odpadają.
Myślę czy lepiej uniroyal, Kleber czy firestone bo są w tej samej cenie na allegro Wysłane z mojego C3
|
|
|
#72 | ||
|
ford::average
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
Cytat:
Cytat:
jak pisałem żadna opona nie zastąpi trzeźwej oceny sytuacji na drodze, jeżdżąc baaardzo wiele km rocznie np. Dębicy nie oceniam źle, jeździłem i zimą w górach i latem w różnych warunkach drogowych bo robiąc kilkadziesiąt tys.km. rocznie siłą rzeczy trafia się na różne warunki drogowe, trzeba jak wspomniałem trzeźwo oceniać sytuację na drodze i stosownie do niej się zachowywać. Żeby nie było, jeździłem i często też kupuję opony markowe z górnej półki, uznawane przez dwie strony, czyli i firmy je oceniające i użytkowników i powiem szczerze, zastanawiam czy warto pakować grubą kasę w TOP opony czy jednak wybrać coś innego , bo obecnie różnice w oponach nie są tak wielkie jak kiedyś. Dębica obecnie jest własnością Goodyear i czerpie z ich wzornictwa, technologii itp Inne marki robią podobnie. Miałem kiedyś zimowe opony firmy Kumho, dawne czasy bo początek lat 90, miałem je założone w Mercedesie, wiadomo (jeszcze) tylnonapędowym aucie i powiem wam że nawet na lodzie było trudno bąka wykręcić, taki był skład mieszanki że auto jechało jak na kleju,minusem ich było to że zużyły się przez jedną zimę
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Cytat:
Miałem klienta ,który dostał samochód nowy na Goodyear całorocznym i... zostawił go na zimę bo w lecie nie szlo jeździć.( były miękkie, szumiały, źle się prowadziły przy wysokich temperaturach). Kupił letniego klebera na lato. Ostatnio edytowane przez jvc ; 21-08-2016 o 20:01 |
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Kolejny raz sprawdzając cenę vredesteinów quatrac 5 natknąłem się na nowość: fulda multicontrol. Chyba jeszcze nigdzie nie testowana, bo jakiegokolwiek tekstu o niej brak.
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zablokowany
|
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Ja kupiłem Klebery, są ciche i na mokrym nie ślizgaja się tak jak Navigator
Wysłane z mojego thor
|
|
|
#77 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-09-2016
Model: fiesta
Silnik: 1.5 TDCi
Rocznik: 2013
|
również posiadam Klebery i jestem zadowolony
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
A ja testuje imperial ecodriver 4s. Na razie mam jedną oś. Po 500 km będę coś więcej wiedział
Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zablokowany
|
Przeturlałem się tydzień/500 km na tych oponach i takie mam spostrzeżenia w porównaniu do fulda sportcontrol w tym samym rozmiarze (też asymetryczne, tyle że W zamiast V).
Na minus: quatrac 5 ma bardziej zaokrąglone boki, co tworzy węższy bieżnik. Jest wrażenie jakby tył chciałby lekko uciec na szybciej pokonywanych zakrętach. Może to jeszcze kwesta niestartych "cycków", których te opony mają naprawdę dużo. Około licznikowego 100 km/h (więc jakieś 94 km/h) opony wytwarzają charakterystyczne huczenie, które zanika po przekroczeniu tej prędkości. Na plus: są niewiarygodnie ciche, co zaskoczyło mnie od razu podczas jazdy testowej. Bez porównania bardziej ciche niż sportcontrole, które na nalepce mają deklarowane 67 dB. Większość hałasu w tym pojeździe pochodzi z tylnych nadkoli i teraz "jak siekiera odciął" Treadwear 400 (sportcontrol 280), więc, przynajmniej teoretycznie, powinny się o wiele wolniej ścierać. Na suchym i mokrym jestem zadowolony (przy nieobciążonym aucie). Innych warunków jeszcze nie przetestowałem. |
|
|
|
![]() |
|
|
|