Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-08-2016, 23:30   #481
ARTi_V6
ford::advanced

Model: Mk4 Titanium S
Silnik: DW10C 193PS 400Nm
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: upgrade 2.0 tdci 140 do wersji 163 KM

Cytat:
Napisał szczerba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zależy od temperamentu i odczuć. Ja tylko tydzień po zmianie ze 140 na 163 popędziłem do Heko - 200KM to jednak jest wyraźna różnica!
To jest właśnie najdziwniejsze.

Zmiana 140->163 była przyjemnie odczuwalna, ale dopiero program u Heko daje kopa w plecy na każdym biegu.

W moim przypadku oceniam przyrost 163->193 na 200% tego co dała zmiana 140->163, mam nadzieję że wiadomo o co mi chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

BTW: Po zmianie mapy u Tediego hamownia pokazała idealnie 163PS i 360Nm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 12-08-2016, 23:35   #482
radekrogo

Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004

Ja znając Siebie, pewnie za rok i tak u Heko wyląduje bo się przyzwyczaję do 163 i w ego będzie Mi mulił hy hy.
radekrogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2016, 08:42   #483
TuneFORCE
ford::professional

Imię: Grzegorz
Model: Focus RS
Silnik: 2.3EB
Rocznik: 2017

Prawda jest taka, że jak ktoś jest debilem to nawet w 100konnym aucie będzie niebezpieczny, powiedziałbym nawet że debil musi mieć mocną furę bo wtedy przy wyprzedzaniu stwarza mniejsze zagrożenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak czy siak mocy nigdy za wiele i lepiej zrobić chipsa niż decydować się na półśrodki bo potem mówi się to samo co wszyscy....żaluje że tyle zwlekałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TuneFORCE jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2016, 10:23   #484
szczerba

Imię: Bogdan
Model: MK5
Silnik: 2,0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał ARTi_V6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...

Zmiana 140->163 była przyjemnie odczuwalna, ale dopiero program u Heko daje kopa w plecy na każdym biegu.

W moim przypadku oceniam przyrost 163->193 na 200% tego co dała zmiana 140->163, mam nadzieję że wiadomo o co mi chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....
Miałem dokładnie takie same odczucia!!!

Cytat:
Napisał TuneFORCE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... jak kiedyś musiałem zrobić trasę Opel Zafirą 1.7 125Hp ...to była dla mnie masakraaa...podjąłem tylko jedna próbę wyprzedzania i odpuściłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po prostu bałem się że nie zdążę...po chipsie jechało to lepiej ale mimo wszystko szału nie było...
Jak przesiadam się na auto żony (68 KM) to tak samo o wyprzedzaniu zapominam bo ten manewr staje się ekstremalnie ryzykowny!!! W Mondeo wyprzedzanie to przyjemność, trwa kilka/kilkanaście sekund (w przeciwieństwie do seksuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)!

Ostatnio edytowane przez szczerba ; 13-08-2016 o 18:20
szczerba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2016, 21:52   #485
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał radekrogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja się nie napinam , ale po sobie wiem, ze jak mam TIR-a + 3 emerytów to wyprzedzając mam 160-180km/h. Wystarczy dziura w drodze , pies , sarna w nocy, trzeba mieć trochę wyobraźni. Te jednopasmowe, lecą lasami najczęściej. A o pijanych na szosie to nie wspomnę i rowerach.
Dlatego ja w takiej sytuacji robię ich na minimum 2 razy wciskając się między nich (co czasem wśród nich powoduje irytację, że wciskam się na siłę, bo oni oczywiście nawet nie trzymają odległości ale to już nie mój problem - w ten sposób nie narażam się i nie muszę tak jak piszesz robić 3 aut + TIR naraz bo to jest bardzo niebezpieczne).

Bump:
Cytat:
Napisał szczerba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem dokładnie takie same odczucia!!!

Jak przesiadam się na auto żony (68 KM) to tak samo o wyprzedzaniu zapominam bo ten manewr staje się ekstremalnie ryzykowny!!! W Mondeo wyprzedzanie to przyjemność, trwa kilka/kilkanaście sekund (w przeciwieństwie do seksuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)!
A jak te chipsy się długoterminowo spisują? Nie ma problemów z DPF? Nie pada któryś z podzespołów typu turbo, sprzęgło, skrzynia?

Ja na razie po zmianie na 163KM uważam, że to jest totalne minimum i w ogóle nie powinno się produkować Mondeo MK4 ze słabszym silnikiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak wygląda w Waszych silnikach 200/400 kwestia tzw. "torque steer", czyli samoczynnego skręcania auta przy przyspieszaniu? Miałem to w MDO MK2 1.8TD (okazuje się, że w tamtym aucie po tuningu było dużo dużo więcej mocy niż myślałem, skoro DW10C 140KM był dla mnie mułem), a w MK4 pojawiło się dopiero przy mapie 163KM. Zawieszenie raczej mam w dobrym stanie, nic nie stuka. Ciekawym jak mocno musicie kontrować kierą na 3 biegu z gazem w podłodze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-08-2016, 10:17   #486
kordyl

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007

Jak trzymasz kierownicę prawidłowo i nie ma za dużych kolein to można butować.
Stary 21-08-2016, 10:47   #487
szczerba

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak te chipsy się długoterminowo spisują? Nie ma problemów z DPF? Nie pada któryś z podzespołów typu turbo, sprzęgło, skrzynia?
W tym Mondeo mam chipa niewiele ponad 20 tys km. - nic się złego nie dzieje. W poprzednim Mondeo MKIII przejechałem z chipem ponad 100 tys. km i też nic kompletnie się nie działo (normalne wymiany eksploatacyjne)

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak wygląda w Waszych silnikach 200/400 kwestia tzw. "torque steer", czyli samoczynnego skręcania auta przy przyspieszaniu?
Generalnie staram się przy skręconych kołach nie wykorzystywać maks. możliwości silnika (nie tylko chodzi o trudniejsze utrzymanie kierunku, ale o ryzyko uszkodzenia przegubów). Muszę jednak stwierdzić, że tak duża moc/moment (200KM/421Nm) wymaga silniejszego trzymania kierownicy przy mocniejszym "depnięciu" na skręconych kołach.
Stary 21-08-2016, 13:15   #488
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)

Cytat:
Generalnie staram się przy skręconych kołach nie wykorzystywać maks. możliwości silnika (nie tylko chodzi o trudniejsze utrzymanie kierunku, ale o ryzyko uszkodzenia przegubów). Muszę jednak stwierdzić, że tak duża moc/moment (200KM/421Nm) wymaga silniejszego trzymania kierownicy przy mocniejszym "depnięciu" na skręconych kołach.
Chybaśmy się nie zrozumieli. Torque steer występuje przy jeździe na wprost, auto samo chce skręcać. Podczas normalnej jazdy, hamowania itd wszystko jest w porządku ale z gazem w podłodze czasami chce jechać w jedną stronę. Moim zdaniem to występuje dlatego, że w aucie z silnikiem położonym poprzednie masa z przodu nie jest rozłożona idealnie po bokach (od strony skrzyni biegów auto jest lżejsze) i przy dużych mocach może to powodować chęć do skręcania. Rozumiem, że nie macie tego?
Stary 21-08-2016, 18:32   #489
szczerba

Cytat:
Chybaśmy się nie zrozumieli.... Rozumiem, że nie macie tego?
Rzeczywiście nie zrozumieliśmy się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mam opisanych przez Ciebie objawów!
Stary 22-08-2016, 11:56   #490
piotrek20878
ford::amateur

Imię: Piotrek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI

Witam,
W piątek wróciłem od kolegi Mayak po upgrade z 140KM na 163KM. Jestem bardzo zadowolony z pomocy. Profesjonalne podejście do tematu, miły kontakt naprawdę super a później przyjemny powrót do domu z dodatkową ilością 23km. Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam Mayak i szczerze polecam innym.
piotrek20878 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania