Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-08-2016, 19:04   #1
jagmar
ford::average

Imię: Marek
Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2018
Domyślnie Wyciągnięcie poduszki a przycisk Ford Power // wymiana przycisków na kierownicy

Witam!

Chciałem sobie wymienić przyciski na kierownicy na nowe. Żeby to zrobić należy zdemontować poduszkę... I teraz pytanie...

Chciałem odłączyć klemy od akumulatora i odkręcić poduszkę ale z tego co czytałem na forum żeby ją odkręcić dobrze by było odkręcić śruby górne a potem przekręcić kierownicę i odkręcić śruby na dole. Ale w przypadku przycisku Ford power po odłączeniu akumulatora kierownica się zablokuje i nie będzie możliwości jej "przekręcenia"... Czy da radę jakoś to obejść albo czy da radę wyciągnąć poduszkę (tak ustawić kierownicę) aby nie trzeba było jej przekręcać aby odkręcić ?

I czy po odłączeniu poduszki (na odłączonym akumulatorze) i tak trzeba będzie podłączyć potem samochód do komputera w celu "aktywacji" poduszki lub coś ?

pozdrawiam

jagmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 19:09   #2
aurerum
ford::professional

Imię: Mieczysław
Model: Mondeo mk4 ,Puma 1,7
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wyciągnięcie poduszki a przycisk Ford Power // wymiana przycisków na kierownicy

Nic nie trzeba aktywować .Najpierw odkręć a potem odłącz aku
aurerum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 22:21   #3
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Wyciągnięcie poduszki a przycisk Ford Power // wymiana przycisków na kierownicy

Cytat:
Napisał jagmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...odkręcić poduszkę ...
A jak Ty chcesz "odkręcić poduszkę"??? W Fordzie poduszki są na zaczepach - nie ma żadnej śruby mocującej... Trzeba cienkim śrubokrętem umiejętnie manipulować w celu wypięcia poduszki...
Jest mnóstwo filmów na yt - wystarczy poszukać...
Stary 23-08-2016, 23:03   #4
jagmar

właśnie szukałem i myślałem, że oprócz zatrzasków są jeszcze śruby... ale pomyliło mi się ze śrubami osłony kolumny kierowniczej... zobaczymy czy uda się tak ustawić kierownicę, żeby nie trzeba było nią kręcić... ewentualnie tak jak kolega wyżej napisał... najpierw ją wypiąć z zaczepów a dopiero potem odłączyć klemy i rozłączyć kable...

Ostatnio edytowane przez jagmar ; 23-08-2016 o 23:40
Stary 24-08-2016, 07:49   #5
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007

Odłącz aku zanim blokada się włączy i będziesz mógł kręcić do woli.
Stary 24-08-2016, 11:16   #6
rut1985
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci 140
Rocznik: 2009

Ja tam się nie znam, ale jak ostatnio byłem na montażu tempomatu, to kolega mm32 nie odłączał aku, a jedynie wyciągnął jeden bezpiecznik i przy demontażu poduszki kręcił kierownicą bez problemu.

Ostatnio edytowane przez rut1985 ; 24-08-2016 o 18:38
rut1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2016, 15:46   #7
jagmar

dziękuje wszystkim za odpowiedzi oraz sugestie... w takim razie w weekend wymiana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania