Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-08-2016, 10:02   #41
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Jak zniwelować bardzo głośny silnik?

Cytat:
Napisał Filuś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo Twoim tokiem myślenia moje mondeo albo szrot albo dla emeryta co nie przekracza 80km/h...
Nie szrot, tylko na autostrady się nie nadaje. Auto kupuje się pod konkretne zastosowanie/a - nie musi być ono nowe. Sam nowego nigdy nie kupiłem, ale odkąd mam dostęp do autostrady wschód-zachód, to auto zmieniłem na takie się nadające.

orczyk4, te ceny w sztucewyciszania to z niezłą fantazją zostały wymyślone. Szybko można przekroczyć wartość kilkuletniego auta. :-)

Ostatnio edytowane przez weuek ; 27-08-2016 o 10:06
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 12:08   #42
Filuś
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MKII Ghia X
Silnik: 1,8 16V
Rocznik: 2000

Smigam moim Fordem po autostradach. Predkosciami 120, 140, 160, a nawet 200 i nie narzekam. Fakt, wiadomo, ze mogloby być ciszej. Ale ciesze sie tym co mam bo na nic innego na razie mnie nie stać.

Wyklikane z Szajsunga
Filuś jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 16:07   #43
Michasio
ford::amateur

Imię: Michał
Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: 1993

[QUOTE]
Cytat:
Napisał orczyk5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego Filuś a w jakich samochodach na autostradzie nie dostajesz pierdolca, żeby było do czego porównać? Wszystkimi samochodami jeździłem ponad 140 na godzinę i nigdy nie przyszło mi do głowy, że może to AŻ tak przeszkadzać. Zawsze mam włączone radio i słucham muzyki. W 16 letnim samochodzie to albo sam zrobisz albo tanio nie będzie. Chociaż przekonany jestem, że w nowym miałbyś problem bo różnica nie jest aż tak duża w głośności. Ale nie jesteś sam na tym świecie z takim "problemem". Tutaj masz rozwiazanie i cennik [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]....
Patrząc na te ceny to wole już chyba tego pierdolca dostać niż wydać tyle kasy.
Wielu z was piszę że nie jest tak źle u was z tym hałasem, może tylko u mnie tak warczy może problem tkwi gdzie indziej?

Cytat:
W imieniu użytkowników wersji ST i RS powtarzam - dramatyzujecie
Nie porównuj warkotu normalnego focusika do pięknego mruczenia st czy rs

Bump: Zauważyłem że tą podkładkę/osłonke czy matę(nie wiem jak to sie nazywa) co jest pod maską silnika to jest ona bardzo sucha(kruszy się w niektórych miejscach) i ma z dwie dziury jak by jakieś robaki je wydarły ale wątpie w to chyba bardziej możliwe że jakiś mechanik wcześniej zawadził czymś o to i sie zrobiły dziury. Może wymiana tego by pomogła? Czy nie opłaca się wymieniać?
Michasio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 16:38   #44
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Gdy kupiłem w 2008r. Focusa MK2 FL 1.6 100KM to pierwsze co zrobiłem, to zakupiłem osłonę pod silnik oraz wygłuszenie maski. W standardzie tego nie było. Może wiele to nie dało w kwestii wyciszenia ale sam dźwięk zmienił ton i stał się mniej uciążliwy. Planowałem także "podciągnąć" trochę matę wewnętrzną na grodzi silnikowej, ale jakiś mi zeszło i w końcu sprzedałem samochód. Jednak, gdybym zrobił wszystkie te rzeczy razem to myślę, że byłoby ciszej.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 16:42   #45
Michasio

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdy kupiłem w 2008r. Focusa MK2 FL 1.6 100KM to pierwsze co zrobiłem, to zakupiłem osłonę pod silnik oraz wygłuszenie maski. W standardzie tego nie było. Może wiele to nie dało w kwestii wyciszenia ale sam dźwięk zmienił ton i stał się mniej uciążliwy. Planowałem także "podciągnąć" trochę matę wewnętrzną na grodzi silnikowej, ale jakiś mi zeszło i w końcu sprzedałem samochód. Jednak, gdybym zrobił wszystkie te rzeczy razem to myślę, że byłoby ciszej.
Czyli ty w ogóle nie miałeś tej czarnej osłony pod maską? Bo u mnie jest ale stara i dziurawa trochuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-08-2016, 16:46   #46
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Ford wprowadzając Focusa MK2 FL przyoszczędził na wszystkim. Szczególnie na tym co na pierwszy rzut oka nie widoczne, czyli wygłuszenie.
Wcześniej jeździłem MK1 1.6/100KM w wersji Ghia sedan i było o niebo ciszej.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 18:54   #47
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Ja w swoim MK2FL 1.6 100KM nie miałem w ogóle żadnych mat/obudów i tak dalej.
Hałas przy 140km/h był wręcz tak uciążliwy, że nie opłacało się z taką prędkością jechać.
Stąd też - tak.. uważam że próby wyciszenia tego pojazdu mogą przynieść ulgę.
I nie jest to dźwięk sportowy, raczej huk silnika który po prostu ryczy i ten właśnie hałas potrafi skutecznie zagłuszyć jakiekolwiek próby rozmowy z pasażerem.
Z drugiej strony, ten 1.6 100KM benzynka nie był stworzony do jeżdżenia autostradą 140km/h. Jest to raczej mały silnik do okazjonalnego wykorzystywania go na dłuższych trasach pod warunkiem nie przekraczania prędkości 120km/h. Wtedy jeszcze można spokojnie słuchać radia i rozmawiać z pasażerem.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 18:58   #48
Filuś
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MKII Ghia X
Silnik: 1,8 16V
Rocznik: 2000

U mnie silnika nie słychac. Słychać tylko szum powietrza przy drzwiach. I opony z tyłu. Bez tego by było ideolo. A z tym juz nic nie poradze. Bo nie bede w wygluszenie wpieprzac 500 zl...

Wyklikane z Szajsunga
Filuś jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 19:48   #49
Michasio

No ja zazwyczaj używam tego auta do jazdy do pracy jakies 20km w jedna stronę. Kurcze ale nie raz zdarzyło się odwieść kogoś na lotnisko czy pojechać za sprzedawanymi samochodami wtedy to jakieś 300 km w jedną stronę i naprawdę to jest udręka dla mnie i pasażerów. Gdyby chociaż ten silnik jakoś brzmiał to jeszcze bym tak nie ubolewał nad tym hałasem ale na prawdę to auto przy ponad 120/130km/h daję po uszach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-08-2016, 02:42   #50
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Filuś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie silnika nie słychac. Słychać tylko szum powietrza przy drzwiach. I opony z tyłu.
Rewelacja. To trzeba nam na mondeo mk2 zmieniać.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania