Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-08-2016, 17:09   #1
boski88

Domyślnie Zakup Mondeo MK4 Titanium / Ghia

Witam serdecznie jako nowy na Forum. Choć w swojej karierze miałem kilka fordów z których byłem bardzo zadowolony to od jakiegoś czasu tylko BMW.
Jednak nadchodzi czas zmian a stara miłość do Mondeo nie rdzewieje. Planuję niedługo zakup Mondeo MK4, koniecznie w automacie z racji 90% jazdy po autostradach i w dieslu (jakoś tak pasują razem - i silnik mniej się męczy) z roku powiedzmy 2008-2010.
Nurtuje mnie w zasadzie jak spisują się automaty gdyż to jest niejako wyznacznikiem i czy bardziej polecana jest wersja
titanium czy ghia gdyż raczej tylko te wchodzą w grę. Samochodu będę szukał w Niemczech i też tutaj go rejestrował tak więc pojemności nie grają roli (choć płacenie 300-400 euro podatku boli czasem). 10 lat temu miałem mondeo mk1 w dieslu - 100% zadowolenia i chciałbym żeby i tym razem tak było. Doceniam również opcję szukania tematów - ale po godzinie bolą oczy i myślę że ktoś jednak nie walnie na dzień dobry użyj wyszukiwarki - bo skoro ja mogłem napisać - to tak samo ktoś może odpowiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ostatnim pytaniem jest co może mnie zaskoczyć poza oczywistymi rzeczami, na co zwrócić szczególną uwagę gdyż w temacie Mondeo nie było mnie lat kilka a trochę się zmieniło. Jak znajdę coś wartego uwagi to skorzystam z pewnością z pomocy sprawdzenia z VIN. W Polsce raczej nie szukam gdyż wiem czym to pachnie...wiadomo.
Liczę na kilka podpowiedzi / odpowiedzi i pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez boski88 ; 28-08-2016 o 07:17
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 18:01   #2
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Zakup Mondeo MK4 Titanium czy Ghia?Mnóstwo pytań mało odpowiedzi

Jaki budet planujesz? W przedliftach jest skrzynia automatyczna durashift, w poliftach dwusprzeglowka powershift.
Silnik 2.0tdci bardzo fajny i malo awaryjyny, koszt KFZ steuer to 302€.

Zdecydowanie polecam wersje Titanium, Ghia z tym drewnem nie do kazdego przemawia.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2016, 18:28   #3
boski88

Domyślnie Odp: Zakup Mondeo MK4 Titanium czy Ghia?Mnóstwo pytań mało odpowiedzi

W sumie nie wiem jak to z przed i poliftowymi. Budżet? 8000. Awaryjność skrzyń wysoka czy jeśli regularnie serwisowana to ryzyko mniejsze? Silnika się nie boje jakoś, elektroniki też. kilka jest zalukanych, tylko muszę zebrać siły i pojeździć. Oczywiście mi się mega podoba kombi ale jak się trafi inny to też się weźmieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z tego co widziałem tutaj po ogłoszeniach to silniki mają czasem nalatane (ale sławna magiczna rzeka Odra zmniejsza przebieg o połowę - nie trzeba się zanurzać - wystarczy ją przekroczyć). Myślę że jak kupię w okolicach 200 Tkm to nie będzie najgorzej.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2016, 10:05   #4
slawek-kali

Domyślnie Odp: Zakup Mondeo MK4 Titanium / Ghia

No to raczej przedlift, skrzynia durashift, raczej malo awaryjna jak sie dba.
Stary 28-08-2016, 11:17   #5
boski88

A od kiedy wyszly po- ? W sumie patrze na 2009-2010. W sumie obojetne co bedzie, nie mam jakiejs sraki na nowszy aby byl dobrze wyposazony i automat bo w sumie robie tylko autostrady...
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2016, 11:28   #6
slawek-kali

Koniec 2010..

Jak wspomnialem w automacie bedzie ciezko o polifta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-08-2016, 12:25   #7
boski88

To zrozumiale i cisnienia nie ma. Jakie wskazowki na co patrzec? Na co zwrocic uwage?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2016, 12:36   #8
slawek-kali

Na moim blogu znajdziesz info na co patrzec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-08-2016, 07:42   #9
boski88

Nikt nic wiecej nie doda?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2016, 08:58   #10
fordes
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał boski88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nikt nic wiecej nie doda?
Ja szukałem wcześniejsze swoje auta zawsze sam, Mondeo też tak zacząłem szukać ale po lekturze forum nieco zmieniłem nastawienie. Poczytaj jak ludzie kupują auto nie zawsze okazyjnie ale chodzi o zakup bez historii a potem idź za ciosem i poczytaj o tych autach więcej w czasie. Często zakup jest z wyglądu niezły ale brak pewnej historii i przebiegu wozu zbyt często zmienia się w wątki jak i co naprawić w kilka dni/tygodni po zakupie. Wszystko może się posypać ale jak znajdziesz auto serwisowane z historią masz mniejsze szaanse na wydatki na starcie. Jeśli nie wiesz na co patrzeć zdecydowanie skorzystaj z pomocy, naprawdę warto.
fordes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania