Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-09-2016, 18:06   #11
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Jaki powinien być moduł do sterowania z kierownicy na szynie CAN-BUS

Nie pomogę Ci, mam za małą wiedzę. W moim Focusie jest zamontowany Blaupunkt FX (mała navi). Nie zmieniałem radia na inne, chociaż dopadła mnie wada fabryczna, naprawa 400pln. Tadeusz napisał Ci co potrzebujesz: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , ale nie widzę tego w kraju. Może ktoś się jeszcze odezwie...

radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2016, 19:10   #12
teyo3
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: FORD FOCUS MK II
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Jaki powinien być moduł do sterowania z kierownicy na szynie CAN-BUS

radek70 teraz to już jest tak namieszane że nic z tego nie rozumie rozmawiałem z wieloma osobami i każdy twierdził że w fordzie focusie mk2 po liftingu występują 3 szyny can jedna odpowiedzialna za audio i że potrzeba odpowiedni adapter interface z obsługą właśnie szyny can-bus w navi mam wtyk do sterowania z radia kabelek jack jak widać na zdjęciach , mało tego sprzedawca który sprzedaje te modele clariona nx302e do forda focusa powiedział ze potrzebny jest interface podal mi linka it , wiele sprzedał tych navi nie ma tam żadnego problemu tylko kostka odpowiednia kable sa w navi odpowiednie i te sterowanie a tu sie teraz dowiaduje że jakiś CAN143W nie ma w kraju , nie wiem czy my rozmawiamy o tym samym , fakt faktem występują kabelki które opisałeś ale szyna can jest w moim modelu potwierdziło to wiele osób i potrzebny jest adapter interface na can

Ostatnio edytowane przez teyo3 ; 05-09-2016 o 10:03
teyo3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2016, 19:39   #13
radek70

Po lifcie są trzy szyny: MS-CAN, HS-CAN i LIN. LIN komunikuje tylko moduły drzwiowe (jeżeli są obecne). Audio używa MS-CAN głównie do komunikacji pomiędzy radiem, modułem BT/VC/USB i ewentualnie zmieniarką. Raczej nie potrzebuje tego radio niezależne. Do czego potrzebny jest emulator MS-CAN? Oryginalna kostka Forda nie ma plusa po zapłonie dla radia. Sygnał ten idzie właśnie po CAN i wykrywa go dedykowany interfejs. Plus po zapłonie można łatwo znaleźć w innym miejscu instalacji, bo tego chyba wymagają radia niezależne. Jeżeli sprzedawca zapewnił Cię, że podany przez niego zamiennik działa, to trzeba się tego trzymać...

Ostatnio edytowane przez radek70 ; 04-09-2016 o 19:45
Stary 05-09-2016, 10:37   #14
teyo3

radek70 twoja wiedza jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie szacun , nikt tak dobrze mi tego nie wytłumaczył , to reasumując to jak bym kupił zwykły interface np taki:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
to będzie działało sterowanie z kierownicy
Stary 05-09-2016, 11:07   #15
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Witam

Powinno pasować
Zawsze możesz zapytać sprzedawcę

pozdrawiam
Arturek
Stary 05-09-2016, 12:04   #16
teyo3

arturek tak zrobię tylko zapytam sprzedawcę tylko jak wczesniej pytałem wszystkich jakie są chyba możliwe na necie to każdy twierdził że musi być na szynę can-bus że bez nie będzie działało a powyżej kolega (radek70)fajnie wszystko opisał , wytłumaczył i z tego by wynikało że faktycznie nie trzeba a jak dzwoniłem do różnych sprzedawców to każdy twierdził że musi być na can -bus i można oszaleć od tego ju z sam nie wiem czego mam szukać czy na can czy bez albo kupić bez can bo taniej jak nie będzie działać to zwrócę tylko znowu nie wiem o co chodzi z tym plusem po stacyjce że nie występuję nigdzie że samemu trzeba zrobić czy jak możesz mi to jakoś sensownie wytłumaczyć kolego
Stary 05-09-2016, 20:31   #17
radek70

Cytat:
Napisał teyo3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radek70 twoja wiedza jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie szacun , nikt tak dobrze mi tego nie wytłumaczył
Marcin przeceniasz mnie, to tylko wiedza z forum. Jak napisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , interfejs z aukcji wydaje się być ok. Powinien rozwiązać Twoje problemy. Nie będziesz musiał szukać plusa po zapłonie dla czerwonego kabla w Clarion i będzie działało sterowanie z kierownicy... Pieniądze akceptowalne, zawsze możesz zwrócić jak nie zadziała i będziemy martwić się dalej...
Stary 05-09-2016, 23:42   #18
teyo3

radek70 i tak dalej uważam że znasz się na rzeczy , ponieważ najlepiej mi to wytłumaczyłeś , pytałem się wielu mechaników , elektryków i nawet aso swoją drogą najgorzej wypadli nie wiedzieli czy w focusie jest ta szyna can i dali mi numer do zaprzyjaźnionego mechanika który mi wszystko miał wytłumaczyć , tak mi wytłumaczył że cytuję " oczywiście że jest" wiec skoro jest to szukałem interface tylko na can-bus a się okazuję że nie jest potrzebne ten can , link który podałem do aukcji sprzedawca krótko i na temat powiedział ,żebym sprawdził czy w radiu występuję can , wiec zacząłem szukać napisu na obudowie nie było potem sie dowiedziałem że to na kabelkach ma być , powiedział krótko jak będzie na wiązce forda pisało can to znaczy że jest jak nie ma to nie będzie i tyle , wiec wypiąłem ponownie radio dokładnie sprawdziłem kabelki i chyba nie ma możesz mi radku70 albo arturek zdiagnozować po fotach bo fajnie że się znacie na rzeczy , aż miło się później czyta posty na zadane pytania dzięki jeszcze raz

Bump: fotki fabrycznej instalacji forda ciąg dalszy
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMAG3558.jpg (84.7 KB, 148 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG3559.jpg (83.5 KB, 117 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG3563.jpg (86.6 KB, 114 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG3570.jpg (78.5 KB, 108 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG3580.jpg (81.6 KB, 97 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG3582.jpg (85.9 KB, 99 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG3591.jpg (68.5 KB, 82 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG3606.jpg (80.5 KB, 90 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg kabelek.jpg (39.1 KB, 90 wyświetleń)
Stary 06-09-2016, 00:33   #19
radek70

Kable MS-CAN powinny znajdować się na foto1 foto2, powyżej przewodów czarnym z zielonym paskiem i czarnym z niebieskim paskiem w drugiej/górnej wtyczce od lewej w kolorach niebieskim i szarym, w linii za czarnym z niebieskim paskiem. Na zdjęciu słabo je widać. Specjalistę od Fordów masz w Katowicach, to tedi_k.
Stary 06-09-2016, 10:59   #20
teyo3

Radek70 a możesz mi na priv podać swojego emaila prześlę ci fotę tych kabli w dużej rozdzielczości , wtedy miałbym prośbę jakbyś mógł mi sprawdzić czy jest ten can , bardzo bym cie o to prosił kolego
Odpowiedz

Zasady postowania