![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#141 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Zalewaj zalewaj
Czy nic nie znaczy??? Dla Ciebie może nic, dla mnie bardzo dużo |
|
|
|
|
|
#142 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012
|
Powiem Wam jakaś masakra z tym samochodem... Jako przyczynę falujących obrotów mechanik (ten sam, który wyremontował mi silnik) wymienił zabrudzenie przepustnicy olejem. Wyczyścił (ponoć była brudna), 50zł wziął, a problem jak był tak jest... I mało tego - coś zaczyna dziać się ze sprzęgłem. Przy szybkim puszczeniu pedału sprzęgła na chwilę się blokuje, odbija parę centymetrów z głośnym "pierdnięciem" i dopiero odskakuje do końca. Pojechałem z tym do znajomego mechanika (innego tym razem), otworzyliśmy maskę i podczas używania pedału sprzęgła z okolic skrzyni biegów dobiega taki dźwięk jakby gumy nachodzącej na inną gumę. Mechanik stwierdził, że to raczej nie problem samego pedału sprzęgła (co było moją nadzieją), ale że autko jednak trzeba dokładniej obejrzeć. Trochę to "dziwne", że dokładnie po remoncie pojawiły się dwa nowe problemy, po których wcześniej nie było śladu, ehh...
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
|
Czytają Twój opis naprawy- napisałem że to nie koniec problemów
Falujące obroty-jakiś odczyt z parametrów??? Stukające sprzęgło- na uruchomionym i zgaszonym silniku jest tak samo? |
|
|
|
|
|
#144 | |
|
|
Cytat:
Sprzęgło - tak, to samo na zgaszonym i zapalonym. To nie stukanie, dźwięk przypomina trzeszczenie, jakby mokrą gumę przesuwać po innej gumie. Pojawia się przy wciskaniu i puszczaniu pedału, kiedy pozycja jest ustalona (całkowicie wciśnięte/puszczone), to niczego nie słychać. Ostatnio edytowane przez lewap02 ; 10-09-2016 o 20:54 |
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
|
szkoda że nie zobaczył na parametry
stuki bardziej słychać w kabinie czy w komorze silnika-sprzęgło |
|
|
|
|
|
#146 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
|
wygląda na wysprzęglik- ale głowy nie dam
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
|
Spokojnie
Moim zdaniem objedzie- staraj się mało używać sprzęgła I w poniedziałek wracaj do warsztatu |
|
|
|
|
|
#150 |
|
|
Objechał, ale do kompletu zaświeciła się kontrolka "check engine" i przy jednym uruchomieniu obroty falowały pomimo, że był ciepły. W czwartek wraca na warsztat i ciekawi mnie, czy gdyby któraś z tych awarii (wysprzęglik? falowanie? kontrolka?) była związana z tym remontem silnika, to czy mechanik by to przyznał... Kiedyś już jeden zdobył moje zaufanie właśnie tym, że przyznał swój błąd i nawet opłacił lawetę, która przywiozła unieruchomione autko z miasta (ale to nie dotyczyło focusa).
A, jeszcze jedna rzecz, być może powiązana - przy niektórych uruchomieniach system start-stop jest ustawiony na OFF i nie można tego zmienić w czasie jazdy. |
|
|
|
![]() |
|
|
|