![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Również nie mam u siebie problemów, choć zauważyłem że na prawym spryskiwaczu chyba puścił klej :/
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-11-2014
Model: Titanium
Silnik: 1,0 EcoBoost 100 KM
Rocznik: 2017
|
No i zgłosiłem do Ford OneCall +48 22 522 27 27. Uprzejma pani powiedziała, że skoro serwis tak twierdzi, to widocznie tak jest. Po niezbyt długiej wymianie zdań stwierdziła, że skontaktuje się z serwisem, a oni ze mną. Tak też się stało i serwis zaprosił moje auto do siebie.
Po paru godzinach odebrałem. Spryskiwacze wymienione, działają prawidłowo. Taka naszła mnie po tym refleksja... Czyżby serwis działał na zasadzie, że najpierw się odmawia, a gdy klient uprze się, to dopiero coś robią? Taka odgórna polityka?
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Focus mk1 Mondeo mk3 2.0 tdci
Rocznik: 2003
|
W Polsce to standard, gdy masz zamiar coś kupić lub naprawić jesteś traktowany jak pan. Ale gdy zgłosisz reklamację jesteś intruzem którego trzeba się pozbyć wmawiają przy okazji ze ma się urojenie a towar lub usługa jest super.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
|
Zależy jak jest prowadzony biznes i przez kogo i jakie mają "fundusze" i "cele" do wykonania. Każdy biznes to tabelki w Excelu u takich jajogłowych co w większości przypadków nigdy nie byli w serwisie i nie wiedzą że "zdarza się że wpadnie klient który czegoś chce".
Dla takich osób siedzących całe życie przy biurku (sam takim jestem) to kwestia taka że masz 48 serwisów w kraju i przykładowo akurat ten w Gdańsku i ten w Olsztynie są w słupkach wyjątkowo wywindowane jeśli chodzi o koszta napraw gwarancyjnych. Potem idzie taki mail do serwisu (managera regionalnego itp) z informacją że mają się wykazać wynikami w następnym miesiącu bo inaczej będzie mniejsza premia. Zarówno dla regionalnego, jak i dla managera salonu/serwisu oraz mniejsza premia do podziału pomiędzy pracownikami najniższego szczebla. A wszystko przez to, że średnia wydatków wszystkich punktów serwisowych jest na poziomie powiedzmy 10 000 zł na miesiąc (wartość wyjątkowo losowa.. nie wiem ile dokładnie idzie) ale kilka punktów serwisowych ma koszta rzędu 12 000 - 15 000 zł na miesiąc. I potem robi się taki łańcuch korpo w którym regionalny martwi się że dostanie mniej pieniążków do kieszeni, więc wpada z wizytą do jakiegoś tam Olsztyna i mówi managerowi żeby przyciął, bo źle to w papierach wygląda że 30% więcej napraw gwarancyjnych robią kiedy wcale nie trzeba, bo nie każda usterka jest wg "oficjalnych standardów firmy jak w papierkach" usterką i trzeba tak robić, żeby wyglądało jak normalne zużycie nie podlegające naprawom itp itd. A później taki manager idzie do chłopaków na serwisie i chłopaki na serwisie dostają OPR że za dużo aut naprawiają na gwarancji i że za mało napraw płatnych o mocnej marży robią. I później taki na serwisie (przy biurku, co to zgłoszenie przyjmuje) kombinuje jak zrobić lepsze cyferki, bo przecież premia sama się nie zrobi. Każdy jeden biznes rządzi się swoimi prawami, żałuję tylko że w Polsce naprawdę rzadko spotykałem się z jakimkolwiek przejawem przedłożenia dalekosiężnych korzyści nad chwilowym mniejszym zarobkiem. A o co chodzi? Klient który dostanie od czasu do czasu coś gratis, albo w lepszej cenie, albo dostanie lepszą usługę jest potencjalnym klientem który będzie wracał i wracał i wracał. I kiedyś zacznie zostawiać większe pieniądze (na to liczymy). Zamiast tego w Polsce lepiej jest "zedrzeć" ile się da na wstępie, a jak "klient głupi to i tak wróci to jeszcze dociśniemy żeby zedrzeć jeszcze więcej". A szkoda.... Z drugiej strony rozdawnictwo i wykonywanie usług ponad normę czasami skłania klientów do bycia tymi, co zaczynają oczekiwać więcej i więcej za tą samą cenę. Ale to już chyba za bardzo popłynąłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 1.6 Ecoboost
|
Ktoś rozwiązał problem słabo działających spryskiwaczy na własną rękę?
U mnie z prawej strony jest ok z lewej działa słabo. wycieków nie widzę osłona pod maską zdjęta i nic dziwnego tam nie znalazłem, żadnego ucisku na wężyku itp... Bump: Wiecie w ogóle jak wyregulować spryskiwacze? (dysze podgrzewane). Pomocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: Fiesta, Focus
Silnik: słabiutki
Rocznik: Taki sobie
|
Też jestem ciekawy jak to się reguluję. Mam chyba mgłowe - bo nie ma w co igły wsadzić żeby wyregulować.
ps. apropo wymiany w serwisie spryskiwaczy - ciekawe do kogo następnego trafiły te słabo psikające Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w końcu wg serwisu były dobre... A znalazłem - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] hmm, naprawdę inaczej się nie da? Ostatnio edytowane przez dark2pl ; 04-10-2016 o 21:20 Powód: znaleziona odpowiedź |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Nie chciałbym sam sobie odpowiadać na pytanie ale... jeżeli nie ma opcji regulacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to albo dysza zatkana albo coś z pompką ?
Spróbuję przedmuchać kompresorkiem... zobaczymy czy to coś da. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Ktoś coś?
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Spryskiwacze mgłowe są nieregulowane. Jeśli 1 działa ok, a drugi nie, to może rzeczywiście przedmuchać ten słabszy.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mani
Rocznik: 1999
|
Witam wszystkich mam problem z spryskiwaczami nie działają mi wcale nawet przy naciśnięciu przycisku wycieraczki tez się nie załączają teraz co może być ??? Co mam kupic bezpieczniki są ok ale niewiem czy to pompka czy włącznik przy kierownicy . Proszę o pomoc doradźcie cos . Pozdrawiam
|
|
|
|