Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-10-2016, 11:07   #21
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Jakie żarówki

Pisz po polsku, trochę szacunku dla nas, czytających.
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A moze wskazesz, ze konkretne zarowki wystepuja w dwoch wersjach: nocnej i calodniowej?
Nie wskażę. Bo wszystkie żarówki do świateł mijania produkowane są w jednej wersji: do oświetlania drogi przed pojazdem (czego nie robi się za dnia, gdy tą drogę widać w świetle słonecznym). A produkcja tych żarówek nie ma żadnego związku z przepisami dotyczącymi używania świateł w konkretnych krajach.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 12-10-2016 o 11:09
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2016, 11:25   #22
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Bo wszystkie żarówki do świateł mijania produkowane są w jednej wersji: do oświetlania drogi przed pojazdem
Serio? Wskaz mi taki zapis w specyfikacji. W szczegolnosci, ze: zarowka nie jest konstrukcyjnie przystosowana do sygnalizowania pozycji pojazdu (bo to probujesz udowodnic od poczatku).

Ale wrocmy do twojej tezy ze zarowki sie w dzien bardziej grzeja bo to jedyna sensowna rzecz, ktora na razie napisales. Zapomniales jednak, ze w Polsce, w dzien czesto jest zimniej niz w poludniowych krajach w nocy. I co wtedy? Moze producenci robia zarowki z dedykacja dla danych obsarow klimatycznych. Moze powinnismy kupowac zarowki na rynek Egipski czy Hiszpanski. Wtedy bym uznal twoja rade za trafna i pomocna. No ale ty nie to miales na mysli...

Cytat:
Pisz po polsku, trochę szacunku dla nas, czytających.
Jestem pewien, ze wiekszosc nie ma z tym problemu.
A w twym przypadku... jestes pewien, ze zaslugujesz na szacunek?

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 12-10-2016 o 11:31
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2016, 11:37   #23
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Nie oceniaj subiektywnie sensowności czy mojego stopnia głupoty, tylko odnoś się do faktów.
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Serio? Wskaz mi taki zapis w specyfikacji. W szczegolnosci, ze: zarowka nie jest konstrukcyjnie przystosowana do sygnalizowania pozycji pojazdu (bo to probujesz udowodnic od poczatku).
Daj spokój, nie wiesz, że każdy pojazd jest wyposażony w światła pozycyjne? One, jak nazwa wskazuje, służą do sygnalizowania pozycji pojazdu w nocy. A za dnia (zaledwie kilka % państw świata) służą do tego światła do jazdy dziennej.

Cytat:
Zapomniales jednak, ze w Polsce, w dzien czesto jest zimniej niz w poludniowych krajach w nocy. I co wtedy?
Wtedy nie świeci u nich słońce. :-)

------
Jeśli żarówki mają służyć długo w niesprzyjających im warunkach (lato, dzień), to najlepiej wybierać te bez jakichkolwiek +30% - +130% na opakowaniu, czyli te najtańsze i o najcieplejszej barwie.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 12-10-2016 o 11:47
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2016, 11:46   #24
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

A co ma slonce do tego? Wazna jest temperatura. Poza tym w Polsce przez duza czesc roku tez jest brak bezposredniego swiatla slonecznego nawet w dzien.

Cytat:
Daj spokój, nie wiesz, że każdy pojazd jest wyposażony w światła pozycyjne? One, jak nazwa wskazuje, służą do sygnalizowania pozycji pojazdu w nocy. A za dnia (zaledwie kilka % państw świata) służą do tego światła do jazdy dziennej.
No tak, ale:
- jazda w dzien na pozycyjnych jest niedozwolona
- "swieczki" w dzien sa wlasciwie niewidoczne
- no i na nie tez negatywnie wplywa slonce i wyzsza tempera
Ta twoja argumentacja ma zbyt wiele slabych miejsc...
Poza tym, czy sugerujesz, ze producenci zarowek sprzedaja homologowane zarowki do homologowanych lamp, jednak nie przeznaczone do ich uzywania wg lokalnych warunkow/przepisow?
Z tego wszystkiego wyglada jednak, ze zapomniales na pytanie jakie sam zadales, a od ktorego zaczela ta dyskusja i ci sie "rozjezdza" logika:

Cytat:
A używałeś zgodnie z ich konstrukcyjnym przeznaczeniem, czyli wyłącznie w nocy?
Jesli o to pytasz, znaczy ze
- masz dowody na to, iz zarowki nie sa przystosowane do swiecenia w dzien
lub
- istnieja zarowki dedykowane do swiecenia 24h

Jesli zaden z powyzszych punktow nie jest spelniony to twoje pytanie jest niczym innym jak trollowaniem. Dostales szanse wykazania ze tak nie jest przez wskazanie konkretow. Niestety zadnych nie dostarczyles.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 12-10-2016 o 11:56
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2016, 12:55   #25
mario595
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015

Panowie a czy można byłoby tak zaprzestać tej słownej walki? Nie szkoda Wam czasu?
mario595 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2016, 17:58   #26
gunter2079
ford::advanced

Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Qba_ONY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ledy ktoś już testował na h7?? jaki koszt??
To stanowczo zly pomysł. Popatrz na testy na yt. Wątpie żeby strumień światła sięgał wystarczająco daleko. Już chyba hid'y bym wolał co też nie jest dobrym pomysłem.

tap from eldżi
gunter2079 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2016, 21:13   #27
Qba_ONY

Imię: Kuba
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010 LIFT

Raczej zakupie Osram NB UNLIMITED
Qba_ONY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2016, 22:31   #28
kleryk

Imię: Piotr
Model: S-Max FL
Silnik: 2.0 Duratec-HE 145KM
Rocznik: 2010

Ja u siebie 2 rok jeżdżę na Osram NB wprawdzie nie najnowszych tylko poprzedniej wersji ale ze względu na ledy jako dzienne jeszcze całkiem nieźle świecą. Chociaż ich żywotność faktycznie może być troszkę gorsza bo miałem w poprzednim aucie gdzie świeciły cały czas i po pewnym okresie widać było że to już nie to światło co kiedyś.
kleryk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2016, 06:19   #29
xelus

Model: S-Max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007

Przestałem korzystać z żarówek "światło plus" w reflektorach świateł mijania po wprowadzeniu przepisu cały rok na światłach. Ich trwałość jest niższa, a przepalają się zwykle w nocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (w dzień nie zauważysz). Dobrze, jeżeli masz dobry dostęp do reflektora, ale nowe auta skutecznie mi te żarówki wybiły z głowy.
Dodatkowo, są one dość precyzyjnie zrobione, i jak się wymienia parami, to przepalają się synchronicznie - raz mi się zdarzyło, że w przeciągu jednej dłuższej trasy.

Z kolei żarówki "long life" pomimo tego, że się nie przepalają, to po dość długim okresie użytkowania świecą słabo. I tak trzeba je zmienić, ale zwykle to ja wybieram moment wymiany.

Ford ma podobno jakiś system obniżonego napięcia dla świateł dziennych - może warto z tego korzystać jak się nie ma dodatkowych. Kiedyś czytałem, że o 0,5V niższe napięcie na żarówce zwiększa jej trwałość dwukrotnie.
xelus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-10-2016, 12:49   #30
djremo

Imię: Robert
Model: S-Max MK2 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 180HP
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał gunter2079 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To stanowczo zly pomysł. Popatrz na testy na yt. Wątpie żeby strumień światła sięgał wystarczająco daleko. Już chyba hid'y bym wolał co też nie jest dobrym pomysłem.

tap from eldżi
W Stanach, Japonii, Rosji i Chinach można, a może i wkrótce w EU więc trochę obala to twoją teorię. Mowa oczywiście o profesjonalnym oświetleniu, a nie żarówkach led za 50zł

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
djremo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania