Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-10-2016, 00:42   #1
Maro03
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Szarpanie, sprężynka, temat rzeka. Czyszczenie EGRa. Zdjęcia

Witam, posiadam Mondeo mk3 2.2 TDCI bez DPFa. Znany temat dla posiadaczy tych fordzików, czyli losowe wywalanie sprężynki, wejście w tryba awaryjny, lub jak nadal daję w palnik, to całkowite odłączenie "silnika". Oczywiście występuje szarpanie charakterystyczne dla uszkodzonego EGRa.
Wpadłem z wizytą do mechanika, stara śpiewka: Panie, pompa, wtryski do regeneracji, oraz czyszczenie całego układu paliwa wraz z wymianą filtra paliwa... Cena 6 tyś...
Troszku nei pokrywało mi się z informacjami, które zasięgnąłem w internecie, a dokładnie, samochód po 2 lificie PODOBNO ma poprawioną pompę oraz delikatnie przemodelowane wtryski.
Dlatego też jak szybko wjechałem, tak również szybko wyjechałem od typa.
Na własną rękę wyczyściłem EGR bez dokładnej ingerencji w środek, dodatkowo maź usunąłem z kolektora dolotowego. Bez różnicy
Wpadłem do innego magika, który również przygotował znaną śpiewkę o regeneracji... Lecz zatrzymał mnie na dłużej, bo wpiął mnie pod komputer DELPHI, gdzie miałem pogląd na wszystkie parametry samochodu.
Po próbie wyczyszczenia błędów, na polu bitwy pozostają dzielne dwa:
P0403 - czujnik recyrkulacji spalin obwód A
P0409 - regulacja w układzie recyrkulacji spalin- usterka w obwodzie.
Próba przelewowa wypadła tak, że wtrysk 1. 2. 4. miały max około 0,17 mg/suw, natomiast trzeci wtrysk wykazywał około 0,34 mg/suw. Co potiwerdziło się z moimi mega prowizorycznymi badaniami(szmaty wokół wtrysków, odłączenie przewodów przelewowych i obserwacja, która najbardziej mokra). Sama pompa WC ładuje dobre ciśnienie.
Według mechaniora, nie ma do czego przyczepić się.

Zainspirowany tym wykręciłem EGR i rozebrałem go. Pierwsze wieści, to nie do końca zakmnięty zawór, oraz brak jednego z bolca na kole zębatym.
Jutro przy lepszym świetle postaram się nawiercić, wybić, cokolwiek zrobić, by usunąć resztki bolca. Potem dosztukować coś na wzór oryginału. Wyczyścić i złożyć.

W związku z czym, mam do Was pytanie, w jakiej pozycji pozycji powinien być zawór, gdy ten nie działa.
Oraz, w jakiej pozycji powinien znajdować sie zabierak tych bolców, a dokładnie element, który zespolony jest ze sprężyną/ taśma porusząjącą zawór.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodam, że sprawdziłem czujnik przepływu powietrza zaraz po filtrze. Ten jak nowy. Wszystkie 4 filtry(powietrza, paliwa, oleju i kabinowy) nowe- MANN.

Proszę o dyskusję. Chcę pobudzić modziaka do normalnego życia.
Jeśli ktoś posiada informacje dot. jak mogę sprawdzić na twardo, czy sam potencjometr otwiera się i zamyka, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

Maro03 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2016, 00:22   #2
Maro03

Domyślnie Odp: Szarpanie, sprężynka, temat rzeka. Czyszczenie EGRa. Zdjęcia

Witam ponownie. Wyczyściłem EGR z nalotu, wody i utlenionej miedzi. Złożyłem potencjometr na dodatkowej warstwie silikonu, by woda nie wchodziła w głąb.
Wyczyściłem również przewód powrotu spalin, i kolektor.
Zdjąłem rurę filtr powietrza-turbo, zastępując go innym w celu sprawdzenia nieszczelności. Po podaniu powietrza ze sprężarki w stronę turbo, układ szybko tracił ciśnienie. Zlokalizowałem, że owa nieszczelność występuję na metalowej rurze za intercoolerem. Dokładnie, powietrze wychodziło spod czujnika. Po rozkręceniu okazało się, że ze starej uszczelki zostały strzępy. Zastąpiłem ją nowa. Uprzednio czyszcząc czujnik z delikatnej warstwy oleju.
Po tym zabiegu układ trzyma mi 2 bary.
Wszystko złożyłem do kupy. Podłączyłem egr i odpaliłem.
Przegoniłem go i mały sukces, nie wywala sprężynki. Może dlatego, że pali się check? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
We wtorek jadę podpiać się pod kompa Delphi, w celu usunięcia błędów związanych z egrem.

Mam do Was pytanie. Wyczytałem, że ten rodzaj EGRu w pełni elektryczny, zapisuje w komputerze, lub sterowniku swoją pracę.
Zabiegiem koniecznym po czyszczeniu lub wymianie zaworu jest wyzerowanie jego historii pracy.
Czy faktycznie owa teoria pokrywa się z prawdą? Jeśli tak, to czy na wspomnianym kompie mogę zresetować zapisane info o EGR?

Pozdrawiam! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-10-2016, 08:35   #3
Mieto-68
ford::average

Imię: Mieczysław
Model: Ford Focus C-Max/Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Tylko nowy EGR trzeba adaptować. Ty załozyłeś ten co był więc nie ma potrzeby jego adaptacji - wystarczy tylko wykasowanie błędów DTC z pamięci.
Mieto-68 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2016, 14:10   #4
Maro03

Ok. Dzięki za info.
Jak pisałem we wtorek lecę z mundkiem na kompa. Dziś podczas porannego rozruchu zgasł mi dwukrotnie. Za trzecim razem odpalił i puścil czarnego bąka...
W drodze wywalił ponownie sprężynę, a gdy chciałem wrócić do domu, to już nie odpalił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Znaczy się, odpalał i momentalnie gasł... Objaw zbliżony, jakby był zapowietrzony. Lecz nic nie kombinowałem przy układzie zasilania paliwem. Sam filtr jest nowy.
Może wywala mi gdzieś kodowanie wtrysku?
We wtorek komputer powie mi wszystko. Przy okazji zamawiam dla siebie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 23-10-2016, 21:26   #5
Mieto-68
ford::average

Imię: Mieczysław
Model: Ford Focus C-Max/Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Też mam ELM 327 v3 i jest super. pozwala na modyfikacje oprogramowania - może nie głębokie, ale to zawsze coś. Pzdr
Mieto-68 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania