Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-10-2016, 20:08   #51
mrhenio
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę

Temat widzę ciągnie się od czterech lat, ale chyba nikt nie dał odpowiedzi na pytanie.
Niestety i mnie dopadło to straszne drganieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. u mnie przy obrotach w granicach 1000-1200 obr/min w drgania wpada karoseria, kierownica i chyba nawet ja sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zauważyłem to dopiero dzisiaj, wcześniej raczej na pewno tego nie było, jestem wyczulony na wszelkie dziwne odgłosy i wydaje mi się że zauważyłbym coś takiego. Czyli można powiedzieć usterka pojawiła się praktycznie z dnia na dzień, a najgorsze że kompletnie nie mam pojęcia to może być, ale chciałbym żeby byłą to poduszka ....

mrhenio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2016, 09:04   #52
lukasgb
ford::beginner

Model: Mondeo mk5, S-max
Silnik: 2.0tdci 180KM/ 2.0 tdci 180KM
Rocznik: 2018 ,2017
Domyślnie Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę

Cytat:
Napisał maniunio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdzanie wtrysków wykonywałeś sam czy w jakimś warsztacie? Jeśli warsztat to jaki koszt sprawdzenia?
Sprawdzane były w firmie tak że pewna sprawa co do ich sprawności, zresztą jest dokumentacja dla każdego z nich. co do ceny to ok 200 zł skasowali za sprawdzenie i oczyszczenie z nagaru ale to tak jak wspomniałem wcześniej nie wiem czy jest to normalna cena czy jak warsztat dla warsztatu.
lukasgb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2016, 14:12   #53
lukasgb

Nowa górna poduszka silnika założona (Febiego) jest lepiej, ale jeszcze nie to.
Mam takie wrażenie możne ktoś będzie się orientował co to jest, jak samochód staje to niezależnie czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie słychać tak jakby zmieniała się charakterystyka pracy silnika na twardą (ciężko jest mi to określić) wystarczy odrobinę dodać gazu i już chodzi miękko
Stary 28-10-2016, 21:25   #54
dodo34
ford::average

Imię: Paweł
Model: Focus, były Mondeo, Fiesta, C4 Spacetourer
Silnik: 1.5 TDCi
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał lukasgb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nowa górna poduszka silnika założona (Febiego) jest lepiej, ale jeszcze nie to.

Czy chodzi o tą poduszkę?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Czy u Ciebie drgania występują także w trakcie jazdy,np. jadąc stałą prędkością w określonym przedziale obrotów (1600-1800obr)? Czy odczuwasz je tylko na postoju?
Ostatnio rozmawiałem z jednym z użytkowników Mdo Mk4 (2.0tdci), który również borykał się z, jak to określił, wrażeniem jazdy po tarce, wielu mechaników odrzucało problem z dwumasą, bo nie było typowych objawów. Po wymianie kompletu sprzęgła z kołem zamachowym, wszystkie objawy zniknęły.
dodo34 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2016, 22:35   #55
lukasgb

Cytat:
Napisał dodo34 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy chodzi o tą poduszkę?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Czy u Ciebie drgania występują także w trakcie jazdy,np. jadąc stałą prędkością w określonym przedziale obrotów (1600-1800obr)? Czy odczuwasz je tylko na postoju?
Ostatnio rozmawiałem z jednym z użytkowników Mdo Mk4 (2.0tdci), który również borykał się z, jak to określił, wrażeniem jazdy po tarce, wielu mechaników odrzucało problem z dwumasą, bo nie było typowych objawów. Po wymianie kompletu sprzęgła z kołem zamachowym, wszystkie objawy zniknęły.
tak ta właśnie poduszka, niestety ja mam drgania tylko na wolnych obrotach i co ciekawe dzisiejsze odkrycie tylko na postoju. jadać mogę wyrzucić bieg (jadąc na luzie ) zero drgań. chodzi mi jeszcze po głowie wymiana napinacza wielokliny bo już jest zmęczony, i otworze rozrząd czy coś tam nie sknocili jak go robili.
Stary 29-10-2016, 22:55   #56
lukasgb

Jeszcze chodzi mi po głowie czy to nie wina pompy wspomagania (zwykła napędzana z paska) sytuacja taka słabe drgania na postoju tak jak napisałem a przy delikatnym skręcie kierownicy ale bardzo delikatnym drgania znacząco się nasilają. Poprzedni właściciel użytkował go na 18 c alowcach 245 zastanawiam się czy nie tu jest problem.
Stary 29-10-2016, 23:20   #57
Golson
ford::professional

Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018

A czy ktokolwiek z was wymieniając dolna poduszkę skrzyni wymieniał również tuleję w podporze?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2016, 07:08   #58
lukasgb

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy ktokolwiek z was wymieniając dolna poduszkę skrzyni wymieniał również tuleję w podporze?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poprzedni właściciel wymieniał widać że jest nowa, a co do tulei to nie mam pojęcia jak ja sprawdzić?
Stary 30-10-2016, 09:48   #59
lukasgb

Teraz pytanie czy da się kupić taka tuleję bo faktycznie jeśli poduszka była wymieniana a tuleja n ie to może być Tu problem
Stary 30-10-2016, 10:58   #60
Golson
ford::professional

Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018

Cała łapa SASIC-a stoi ca 150pln. Nie ma sensu samej tulejki szukać.
Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
drgania , kierownica , mk4

Zasady postowania