Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-11-2016, 20:15   #2851
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Masakra. :-(

cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 20:19   #2852
FJORD 40+
ford::average

Imię: Jan
Model: mondeo mk4 / mk5
Silnik: 2.0 TDCI / 1.5 EB
Rocznik: 2008 / 2016

Wczoraj odkurzałem wnetrze i zauważyłem pod fotelem kierowcy duża wtyczkę jakby od sterowania fotela albo od ogrzewania i problem w tym że ona wisi tak bez żadnego uchwytu .czy ona ma być gdzieś przyczepiona czy tak wisiec bezwładnie. u Was jest jakiś uchwyt ?
FJORD 40+ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 01:12   #2853
bartulko

Model: Monedo Titanium 2016
Silnik: 2.0 EB (AT) 203KM
Rocznik: 12.2016

Cytat:
Napisał pablo35 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy komuś udało się ustalić przyczynę ubytku płynu chłodzącego?
Co prawda obecnie mam i40 a MK5 zamówione ale w i40 miałem ubywający płyn chłodniczy. Po zgłoszeniu się do ASO powiedzieli. Wymieniamy panu silnik. No i wymienili. Sami zaproponowali bez żadnego stękania. Miałem przejechane jakieś 58 tys. a problem zaczął się tak przy 40 tys. Moim zdaniem silnik był OK bo sprawował się idealnie nic nie stukało zawsze odpalał ....... przyspieszenie v-max ... Ciekawe jaka jest przyczyna u Ciebie. Ja nie dochodziłem dlaczego po co .... nie interesowało mnie to.

Ostatnio edytowane przez bartulko ; 07-11-2016 o 01:15
bartulko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 08:09   #2854
Malenstwo8
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009

W Fordzie byś dostał nowy silnik... Ja też dolewam płynu pośród innych atrakcji w moim aucie i tak się turlam.
Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 10:14   #2855
bartos1985

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)
Rocznik: 2015

U mnie po kolejnych 7-8 tysiącach poziom płynu znowu zbliża się do minimum. Zgłoszę to na przeglądzie na 30 tys. Jeśli ASO znów będzie miało radę w stylu jeździj pan aż zacznie się gdzieś lać, to uruchamiam prawnika. Skoro instrukcja nie mówi nic o dopuszczalnym ubytku płynu, to dla mnie jest równoznaczne z awarią. Skoro serwis nie usuwa jej w ramach gwarancji to ja się prosić nie będę.
bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 10:39   #2856
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał bartos1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie po kolejnych 7-8 tysiącach poziom płynu znowu zbliża się do minimum. Zgłoszę to na przeglądzie na 30 tys. Jeśli ASO znów będzie miało radę w stylu jeździj pan aż zacznie się gdzieś lać, to uruchamiam prawnika. Skoro instrukcja nie mówi nic o dopuszczalnym ubytku płynu, to dla mnie jest równoznaczne z awarią. Skoro serwis nie usuwa jej w ramach gwarancji to ja się prosić nie będę.
A sprawdzałeś przy różnych temperaturach silnika - płynu? Zrobiło się chłodniej więc poziom płynu naturalnie może się obniżyć.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 19:12   #2857
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

Ciekawy wpis na temat silnika 1.5 EB pojawił się w ostatniej opinii o Mondeo na Autocentrum:

silnik 1.6 ecoboost w moim poprzednim Mondeo był chyba lepszy. Mam wrażenie, że zbierało się auto ciut lepiej, było żwawsze na starcie, wcześniej mogłem wrzucać wyższe biegi i miało się wrażenie wyższej elastyczności. W MK4 miałem taką siłe na 6 biegu juz przy 65-70 km/h jaką mam w MK5 dopiero przy jakiś 70-85km/h. Może to kwestia innej masy pojazdu. Wg instrukcji MK5 powinien być lżejszy o 14kg od MK4, czyli bez różnicy. A ma się wrażenie, ze jest cięższy. Muszę to sprawdzić - jeśli okaże się istotnie cięższy niż to podaje specyfikacja to skończy się sądem., bo tak nie może być, masa jest masa, ale nie uprzedzajmy faktów. Podobne historie przeżyli wierzący w lekkość ich auta posiadacze nowej Mazdy 6 - dziennikarze motoryzacyjny ustalili, że ma większą masę od deklarowanej o 120kg! - skandal!. Rozgrzany silnik w MK4 pracował bardzo cichutko - stojąc prze maską auta było słychać bardzo przyjemny dźwięk, bardzo to było ciuchutkie. W MK5 jak staniesz przed maską bedziesz miał wrażenie, że słuchasz wyśmienicie cichego ... diesla ;-). Jest tam jakieś takie ciche terkotanie - może tak mam być bo tak pracuje jakiś element, ale nie ejst to tak gładki dżwięk rozgrzanej benzyny jak to miało miejsce w przypadku 1.6 ecoboost MK4. 1.5 ecoboost podczas przyspieszania jet nieco bardziej warkotliwy od tego 1.6. Na początku to kręci, bo dźwięk jest fajny jak dostanie głębiej agz i ciut obciążenia, ale...skoro to ma być wygodna, miękka, cicha "limuzyna" to...nie chcemy w takim przypadku żadnego warkotliwego dźwięku. Ma być cisza, bo to nie miało być i nie jest sportowe auto. Generalnie silnik ok, bardzo przyjemny, cichy przy małych prędkościach, wyższych raczej też. Tylko to przyspieszanie ciut za bardzo warkotliwe. Daje "doskonale' bo to super silniki, nie biorą oleju jak TSI, elastyczne, bezawaryjne.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jak widać te silniki mają po prostu swój specyficzny zestaw dźwięków, do których trzeba się przyzwyczaić...
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 19:19   #2858
anastazyy

Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] widzę że przygód ciąg dalszy. Ciekawe jak ma się sprawa w przypadku Vignale? Obstawiam że jest to jeden c...j. Nie pozostaje nic innego jak cieszyć się że nie kupiłeś Vignale za 170kPLN - bo wówczas byłby dopiero w**** na maksa..
anastazyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 19:32   #2859
Malenstwo8

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009

Przeczytałem cały wpis na autocentrum i generalnie to prawda, z tym, że gość ma najechane 4 kkm, chyba za szybko się podniecił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 19:37   #2860
bartos1985

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A sprawdzałeś przy różnych temperaturach silnika - płynu? Zrobiło się chłodniej więc poziom płynu naturalnie może się obniżyć.
Sprawdzam zawsze w zbliżonych warunkach w garażu podziemnym. Temperatura otoczenia 16-21 stopni zależnie od pory roku. Silnik zimny po całej nocy. To nie przypadek, że średnio co 8-10 tysięcy trzeba dolać 1l płynu. Coś jest nie tak z tymi silnikami, skoro więcej osób ma z tym problem. W VW których miałem kilka, nigdy nie było takich historii. Z perspektywy czasu coraz bardziej żałuję zakupu. Mogła być M6 podobnie jak u kolegi kilka postów wyżej.
bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania