Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-11-2016, 15:05   #71
Miralon
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Rozpoznawanie znaków - nie widzi teren zabudowany

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. hmmm... to na priv-a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale na filmie - tempo x3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Miralon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 17:13   #72
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał skoru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] no i dla mnie sprawa wyjaśniona: informacja o ograniczeniu musi iść z map. Dzięki Ci za poważne podejście do sprawy.
Jak dla mnie tak działający system jest OK, teraz pytanie czy da się to aktywować w dokładanych navi?
No ja też zrobiłem test - wcześniej włączyłem opcję ostrzeżeń o niebezpiecznych miejscach. U mnie jest inaczej -> przykładowe zdjęcie. Navi pokazuje ograniczenia na drodze (np. 140 autostrada) - oczywiście nie wyświetla tego w panelu. Po minięciu znaków, w panelu pokazało mi się 80 i 60 (jechałem wolno za ciężarówką - z reguły na tym łuku nie mam mniej niż 100 więc drugiego ograniczenia, 60 nie zdąży zarejestrować). Kilkadziesiąt metrów dalej skręcam w prawo w ulicę (po drodze nie ma znaku obszaru zabudowanego). Ograniczenie 60 z normalnego, czerwonego robi się szare (układ rozpoznaje skręt? włączony kierunkowskaz?) i zgłasza że ograniczenie już dalej prawdopodobnie nie obowiązuje. Jadę jeszcze chwilę po drodze z 50 km/h, dopiero po pewnym czasie to szare 60 znika i nic mi się nie wyświetla. Czyli w tym przypadku panel nie pobiera informacji z navi. Inne spostrzeżenia: czasami miałem różne prędkości między navi a panelem. Czasami navi pokazywało mniej (nieaktualne ograniczenie), czasami więcej (pjawił się nowy znak). Generelanie navi sygnalizowało mi stare ograniczenia, których już nie było. Jaki sens ma wyświetlanie ograniczenia na podstawie navi, jeśli nie ma go w rzeczywistości?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg fot1.jpg (43.7 KB, 56 wyświetleń)
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 17:38   #73
taajniak
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki sens ma wyświetlanie ograniczenia na podstawie navi, jeśli nie ma go w rzeczywistości?
Ale dla systemu to ograniczenie istnieje w rzeczywistości, bo takie są mapy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Podejrzewam że w przyszłym roku wyjdą bardziej aktualne mapki i może już będą faktycznie odzwierciedlać stan faktyczny.

Przy czymś takim przydałaby się możliwość ostrzeżenia dźwiękowego gdy przekraczasz dopuszczalną prędkość z nawi np. o 30 km/h.

Wtedy byłoby to bardzo przydatne, bo w tym aucie naprawdę czasami można się zagapić i prędkości nie poczuć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
taajniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 17:52   #74
Miralon

Ja tylko dopowiem, że aby Wam pokazać jak to działa - specjalnie wybrałem właśnie tę drogę, którą zarejestrowałem. Dlaczego? Bo ten odcinek był przebudowywany 3 lata temu a oznakowanie zmienia się dosyć dynamicznie przez te 3 lata. Ogólnie na prawdę uważam, że jakość wyświetlanych u mnie informacji czyli z algorytmem, jak sądzę, pokazuj to co masz na mapie nawigacji, chyba, że przeczytano inną wartość ze znaku, jest bardzo dobra. Oczywiście to nie jest 100%, ale biorę pod uwagę dwa czynniki:
1. Znaków u nas jak gwiazd na niebie i dosyć często są zmieniane
2. Te zmiany są na tyle dynamiczne, że aktualizacja map jest zawsze "w tyle".

Podejrzewam, że w innej częsci Europy skuteczność systemu jest bardzo bliska 100%.

Nierozwiązane zostaje dlaczego u mnie w nawi tych ograniczeń nie pokazuje. Bo jeśli dobrze rozumiem, to u Was jest tak, że jeśli ktoś ma fabryczną nawi to pokazuje i w nawigacji i między zegarami (przy czym między zegarami może być coś innego niż na nawi). Jeśli tak jest to osobiście uważam, że lepiej jak jest tak jak u mnie bo przekaz jest spójny.
Stary 07-11-2016, 18:07   #75
kaan1

Na razie wywnioskowałem, że navi aktywowane w 2016 pokazuje ograniczenia na mapie (to może być kwestia wersji softu nawigacji), ale nie pokazuje tych ograniczeń w panelu wskażników. Być może zastąpiono jedno drugim? Dawniej (wersje 2015) wszystko było w panelu, a w nowszym sofcie informacja jest wyświetlana rozdzielnie (panel vs. navi). Programiści doszli do wniosku, że skoro jest kamera i jasno widzi czy jest znak czy go nie ma - to po co czerpać informację z mapy navi, która może nie być aktualna ze względu na ograniczenia tymczasowe. A czy u tych osób, które mają wyświetlane ograniczenie do 50 km/h w panelu (na podstawie info z navi) - również wyświetlane jest ograniczenie do 90, 100, 120 lub 140 na drogach poza obszarem zabudowanym?
Stary 07-11-2016, 18:22   #76
Miralon

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy u tych osób, które mają wyświetlane ograniczenie do 50 km/h w panelu (na podstawie info z navi) - również wyświetlane jest ograniczenie do 90, 100, 120 lub 140 na drogach poza obszarem zabudowanym?
U mnie TAK.
Stary 07-11-2016, 18:34   #77
kaan1

Czyli wygląda na to, że między 2015 a 2016 mogli rozdzielić. Może robili wspólne oprogramowanie pod różne modele nie chcieli aby nowy S-max (od 2016) z opcja dostosowywania prędkości tempomatu do ograniczeń na drodze nie zaczął jechać wg "starych prędkości z navi" w sytuacji kiedy nie ma znaku na drodze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-11-2016, 19:14   #78
skoru
ford::average

Imię: Szymon
Model: Mondeo mkV | Volvo XC70
Silnik: 1.5 EB MT | 2.5T AT
Rocznik: 2016 | 2015

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ty masz fabryczną czy aktywowaną navi?

Ja tu widzę prawidłowość że ci co mają fabryczną zawsze dostają info o prędkości z navi na zegary, a z aktywowaną - nie, niezależnie od rocznika.

Teoria z S-maxem i tempomatem jest o tyle niedoskonała, że wtedy w zabudowanym tempomat będzie chciał jechać 90 km/h bo nie rozpozna tablicy "teren zabudowany"!!!
skoru jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 19:22   #79
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Miralon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie TAK.
Poproszę VIN auta na PW. Porównam z tym co ma Marek @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-11-2016 o 20:32
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 19:58   #80
Miralon

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poproszę VIN auta na PW. Porównam z tym co ma Mirek @cattani75
Proszę bardzo. Poszło.
Odpowiedz

Zasady postowania