Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-11-2016, 17:02   #3001
bartos1985
ford::average

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Ja pociągnę jeszcze trochę temat "afery sprzęgłowej". Mam prośbę do Kolegów jeżdżących dieslami (mk5) z manualną skrzynią. Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy da się ruszyć płynnie bez szarpnięć w zakresie obrotów 1000-1500. Ważne, aby nie korzystać z automatycznego podnoszenia obrotów tylko dodać trochę gazu. U mnie nie daje się ruszyć płynnie i mam wrażenie, jakby sprzęgło się ślizgało.

bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 21:55   #3002
robert2
ford::average

Imię: Robert
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI180km
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał bartos1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja pociągnę jeszcze trochę temat "afery sprzęgłowej". Mam prośbę do Kolegów jeżdżących dieslami (mk5) z manualną skrzynią. Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy da się ruszyć płynnie bez szarpnięć w zakresie obrotów 1000-1500. Ważne, aby nie korzystać z automatycznego podnoszenia obrotów tylko dodać trochę gazu. U mnie nie daje się ruszyć płynnie i mam wrażenie, jakby sprzęgło się ślizgało.
Nic takiego kolego nie zaobserwowałem a dość dużo poruszam się po mieście.
Chociaż ja mam 180km.
robert2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 22:20   #3003
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM

Cytat:
Napisał robert LC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale pisząc do sedna moim zdaniem spadła jakość MK5 w stosunku do MK4
Myślę, że troszkę za wcześniej wyrokować. Jednak wątki Mk4 dt. wad są znacznie bardziej obfite. Nie można porównywać końca produkcji jednego modelu z początkiem produkcji nastepnego. Nalezy porównać początek jednego i drugiego. No i ta kwestia jakości - np. pasowanie , skrzypienie, deformująca się deska, nierówny montaż, resetujcy się software radia itd. - to nie są wady powodujące akcje serwisowe, unieruchamiające auto, zagrażające bezpieczeństwu. To są wady do poprawy i na pewno będą poprawione. Tak samo było z MK4 na początku i na końcu produkcji. Wystarczy przejść po salonach - równiez marek premium - wszędzie to samo. Pomijając kwestię kosztów - to cykle wdrożenia aut skracają się a ich komplikacja rośnie - tym samym oczywiste jest że lista potencjalnych usterek i problemów bedzie dłuższa. Proszę bardzo Volvo, takie wychuchane, wydmuchane - wzorzec jakości. I co akcja serwisowa bo auta zagrażają zdrowiu. Ja spodziewam się właśnie takiej różnicy między Mk5 (projekt US) i Mk4 (projekt EU). Bedzie więcej uwag dotyczących staranności montazu, pasowania, jakości materiałów ale mniej powaznych problemów. Auta w Stanach zawsze były i są kiczowate (zwłaszcza w środku) jednak na powazne ryzyko i awarie malo kto sobie na to pozwala - w Stanach na taką okazję czyha zbyt wielu krwiopijców - prawników
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 22:27   #3004
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

To oczywiście żadne pocieszenie, że inni też mają źle, ale generalnie problemy jakościowe zdarzają się wszędzie. Cytat z forum Passata B8:

Ja jeżdżę od 6 tygodni i masakra. - zrobione 8 tys.

Po odebraniu auta lista usterek:
1. Przede wszystkim auto sciąga na prawo i to dosyć mocno - geometria ok. serwis nie wie o co kaman będą szukać rozbierać itd... porażka
2. Z trzech felg schodzi lakier
3. Do wymiany listwa w podsufitówce w bagażniku
4. Wyskakuje błąd w tylnej lampie
5. Resetuje się komputer samoczynnie po północy
6. Skrzypienie lewych drzwi przednich i tylnych

Niestety samochód jest BARDZO niedopracowany.
Jak narazie wymienili tylną listwę i przesmarowali drzwi, po części naprawili komputer...
Trochę żałuję bo już prawie wsiadałem do Mondeo - żona jeździ Focusem od roku 30.000km i ani jedna usterka!

Więcej:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Rozumiałbym to jeszcze (powiedzmy) w samochodzie z początku produkcji... Ech ta współczesna motoryzacja...
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 22:43   #3005
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

435 stron o wadach B8 i 300 o mk5 ,czyli nie jest źle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 22:47   #3006
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

Tak, tym bardziej, że z tych 300 jakieś 200 to różne "śmichy - chichy", czy jak kto woli "dyskusja okołotematyczna" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 23:01   #3007
kaan1

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM

Cytat:
Napisał stefanb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, tym bardziej, że z tych 300 jakieś 200 to różne "śmichy - chichy", czy jak kto woli "dyskusja okołotematyczna" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ot to to .. popatrzcie ile poważnych tematów jest pod linkiem Mk4 ... to dla tych z nostalgią wspominających poprzedni model Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 23:26   #3008
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Tutaj macie człowieka legendę jeśli chodzi o niezadowolenie z mk4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proponuję poczytać jego posty
http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=12746

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 00:09   #3009
Malenstwo8

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009

Dobra, może to i racja. Mój strzeli focha, ale jedzie i trzeba przyznać, że robi to świetnie. Dzisiaj nakręciłem po mieście 140 km i miałem cały dzień banana na facjacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stwierdziłem, że dam mu szanse i trochę się zdystansuję.
Jestem ciekawy, czy już ktoś nakręcił pierwsze 100 kkm. Taka informacja byłaby bardzo wartościowa z naszego punktu widzenia.
Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 00:13   #3010
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Nieee... @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] chyba dopiero ma 70 kkm. :-)
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania