Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-11-2016, 08:28   #4411
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Mam pytanie czy elektryczną klapę bagażnika można dezaktywować tak żeby dało się ją zamknąć jak tradycyjną. Chodzi mi o to czy można jej pomóc w ostatniej fazie lotu docisnąć tak żeby zgniotła to co może być zgniecione czy odbije kiedy poczuje najmniejszy opór ?

pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 08:51   #4412
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Da się. W zegarach jest gdzieś coś o włączniku klapy. Ale chodzi strasznie ciężko i nie da się nią trzasnąć z samej góry (kombi). Ale dopchnąć się da.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 10:06   #4413
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak chcesz dopchnąć to dopychasz. Nie trzeba nic deaktywować.
Stary 20-11-2016, 10:21   #4414
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czuć. Uff... a już myślałem, że tylko mnie krowa zdycha, ale na szczęście sąsiadowi też. ;-)
U mnie czuć ale delikatnie takie zapięcie biegu,ale jak pozwolę mu parę sekund pochodzić na p i wtedy zapinam R to wtedy
zapięcie jest prawie niewyczuwalne.

Bump:
Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czuć. Uff... a już myślałem, że tylko mnie krowa zdycha, ale na szczęście sąsiadowi też. ;-)
U mnie czuć ale delikatnie takie zapięcie biegu,ale jak pozwolę mu parę sekund pochodzić na p i wtedy zapinam R to wtedy
zapięcie jest prawie niewyczuwalne.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 10:26   #4415
pedroso

Ja nie posiadam wiec nie przetestuje ale teraz korzystałem na wyjeździe z wypożyczalni i trafiło się BMW gdzie po dość długiej walce z automatyczną klapą można było odnieść wrażenie że klapa zamknie się tylko przy pustym bagażniku. Bagaże były w formie plecaków więc przy męskim pierd..... klapą powinny się bez problemu poddać a tutaj był problem.
W moim kiedy człowiek chce dynamicznie pociągnąć klapę w dół to przy braku doświadczenia można sobie złamać nos albo przynajmniej odbić dolną krawędź klapy na czole Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-11-2016, 10:58   #4416
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak chcesz dopchnąć to dopychasz. Nie trzeba nic deaktywować.
Jak Ci elektryczna odbije, to raczej ciężko ją dopchnąć, bo ona wtedy chce się otwierać na maksa. Tak przynajmniej kojarzę z sytuacji, kiedy mnie wkurzała.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 14:19   #4417
olek.tbg

Cytat:
Jak Ci elektryczna odbije, to raczej ciężko ją dopchnąć, bo ona wtedy chce się otwierać na maksa. Tak przynajmniej kojarzę z sytuacji, kiedy mnie wkurzała.
Dokładnie. U mnie bardzo często klapa odbija do góry, i potem trzeba ją zamykać ręcznie.

W sumie, to mimo elektrycznej klapy, to prawie co drugie zamknięcie bagażnika robię to ręcznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 14:31   #4418
Strat69
ford::average

Model: MK5 USA
Silnik: 2.0 Ekoboost 240 KM
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał tburzynski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć
Piszę co prawda w wątku o mondeo ale mam ten sam silnik i skrzynie.
Chciałbym się dowiedzieć czy u kogoś z was w mondeo 2.0 EB AT 240KM przy przełączaniu z P na D jest odczuwalne uderzenie/szarpnięcie ?
Mam Galaxy dopiero 3 miesiące i 6 000 przebiegu i nie wydaje mi się to normalne.
A jak jest u Was ze zmianą biegów w trakcie jazdy ? Szarpnie nieraz, szczególnie między 2 a 3 ?
U mnie zuważyłem jeszcze, że więcej "czuć" skrzynię gdy jest na wolnych obrotach bo jak dam ogień, idzie i nie wiadomo kiedy zmienia biegi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2 EB 240 KM
Strat69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 15:38   #4419
pedroso

Jest coś w tym, że jak chcesz zaprezentować komuś jak płynnie zmienia biegi to próbując jechać delikatnie będzie czuć zmiany biegów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a kiedy pojedziesz bardziej dynamicznie to tak jak piszesz. Kiedy jest lekkie wzniesienie to z kolei czeka ze zmianą do szczytu więc odruchowo zmieniłbyś już wcześniej ale generalnie i tak jest super.
Stary 20-11-2016, 20:39   #4420
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Przez tydzień w Rumunii nie widziałem ani jednego mk5... Bardzo dziwna sprawa. Ford ma tam jakieś embargo? Kwestią pieniędzy to nie wydaje się być, bo nowych merców BMW i lexusów tam nie brakowało. No i oczywiście passeratti.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania