![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-11-2012
Model: Wesfalia nugget 2,0 '89
Silnik: Swap 2,3 16V Y5A + automat
Rocznik: 1989
|
Cześć, cóż mogę powiedzieć. Operacja wybitnie kosztowna i mało opłacalna. Dostęp do części (transita MK3), niestety już bardzo ograniczony. Tu najlepiej jest mieć dawcę w postaci transita, wówczas to będzie taniocha, ale nie będzie 2,3 16V Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Twój kamper jest po lifcie ? Pytam bo to wbrew pozorom spora różnica. Projekt jeszcze nie skończony, może inaczej - był złożony, zrobiłem kilka przejażdżek, które wykazały choroby wieku dziecięcego, niektórych rozwiązań. Został ponownie unieruchomiony i jak to zwykle bywa zaczęło brakować czasu....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale nie zamierzam się poddać, wpakowałem w niego "worek" pieniędzy i skończyć muszę. Zostały tak naprawdę drobiazgi, które skutecznie auto unieruchamiają. Przy dobrym wietrze może w czwartek będzie back online ,wraz z zaprzyjaźnionym warsztatem. Musze mieć wsparcie, to będzie mi się bardziej chciało.
Tak naprawdę to masz już wiele spraw omówionych i w przeciwieństwie do mnie nie będziesz wywarzał drzwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Dodam tylko ,że za radą kolegów z GB oraz Wojtka, zaspawałem otwory w piastach i zrobione zostały otwory pod szpilki na obecne Brabusy 17". Ostatecznie powinny pięknie chować się w nadkolach. Pozostał do wykonania pierścień centrujący. Jedna uwaga, po spawaniu metal jest bardzo twardy ,aby precyzyjnie wykonać obróbkę bez CNC nie da rady. Koszt przygotowaniu obu piast to 300zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#92 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Transit T300, Galaxy
Silnik: 2.3 lpg, 2.3 lpg
Rocznik: 2006, 2001
|
Mógłbyś przybliżyć różnice w miskach olejowych scorpio a galaxy?
I może jakieś zdjęcia? |
|
|
|
|
|
#93 |
|
|
DF bardzo łatwo można namierzyć fotki w internecie. Generalnie w galaxy spad (najniższa część) jest od frontu auta. W scorpio jest odwrotnie.
W każdym razie jedziemy z tematem. Piasty przednie zrobione, weszły nowe łozyska. Robimy regenerację tylnych hamulców, nowe linki, tłoczki, szczęki. Bębny wyczyszczone i pomalowane. Niestety okazało się ,że bak od nowszej wersji 92-2000, kompletnie nie pasuje, wobec tego przerobiony został oryginalny bak, dospawany został kołnierz , poszerzony otwór montażowy + obniżona pompa od scorpio. Na nowo zostały poprowadzone wszelkie przewody, tak by było czysto i schludnie. Obecnie ogarniamy wykonany na zamówienie tłumik końcowy, ze stali nierdzewnej. Całość policzona według oryginału od Galaxy, tak aby został hak i jednocześnie całość ładnie się komponowała. Teraz też powinien zmienić się trochę pomruk silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Cytat:
|
|
|
|
#95 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Transit T300, Galaxy
Silnik: 2.3 lpg, 2.3 lpg
Rocznik: 2006, 2001
|
A to znaczy, że miski są zamienne? Mogę na blok scorpio założyć miskę galaxy?
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
|
Tak są zamienne, ale trzeba pamiętać ,że w misce są wałki równoważące , które są spięte z rozrządem (to samo co w Skorpiaku), trzeba przyłożyć smok i bagnet. Dodatkowo podciąć aluminiowy odlew miski (aby nie opierał się na belce w Transicie) oraz wyfrezować misce na rozrusznik i obniżyć trochę EGR.
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
|
Dobra Transit znowu gada, z nowym tlumikiem dostał przyjemnego basowego pazura. Zaczyna to na prawdę fajnie wyglądać. Felgi pięknie schowały się z przodu w nadkolach nic nie obciera. Zamontowalismy nowy zbiornik spryskiwaczy , znacznie wygodniejszy od oryginału. Wreszcie nie słychać pompy paliwa, nie ma cofnieć paliwa itp. Sporo czasu poświęciłem na ustalenie pływaka, chciałbym aby komp pokazywał poprawne dane. Cały układ paliwowy szczelny. Musiałem znów zmienić simering na skrzyni , tym razem na mniejszą średnicę. Teraz wejdzie jeszcze nowa szyba przednia, bo stara się rozwarstwia. Postaje jeszcze dokończenie kokpitu, przezbrojenie drzwi, wymyślenie rurek od klimy i może szyby w prądzie. Dalej konserwacja, audio , kamera (od roku leży gdzieś w szafie), ale to już pikuś... z górki. Nie mogę się doczekać , tymczasem jeszcze trochę czasu, pracy i niestety kasy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najważniejsze ,że znów jest wiatr w żagle.....
Ostatnio edytowane przez elspasoo ; 22-11-2016 o 12:23 |
|
|
|
|
|
#98 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-11-2016 o 09:14 |
||
|
|
|
|
|
#99 |
|
|
Odpuścić? Nigdy, za dużo pracy i kasy włożonej w projekt. Wrzucę fotki elementów jak tylko będzie okazja wystawić na zewnątrz Tranzolka. Całościowo dopiero jak skończę. Musze jeszcze znaleźć jakąś ambitną firmę ,która dorabia przewody do klimy , bo chcę wprowadzić schludnie przewody pod maskę. Zna ktoś w Wielkopolsce lub lubuskim, takową?
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI