Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2016, 12:12   #4521
bartulko
ford::average

Model: Monedo Titanium 2016
Silnik: 2.0 EB (AT) 203KM
Rocznik: 12.2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał stefanb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze mówiąc, to nie doczytałem jeszcze w instrukcji, jak te układy dokładnie działają. Sprzedawca tłumaczył pobieżnie, że potrafią one samodzielnie zaparkować samochód równolegle i prostopadle oraz wspomagają wyjeżdżanie przodem z miejsca parkingowego. Samochód ma w przypadku tego elementu wyposażenia po 6 czujników z przodu i z tyłu, a nie tak jak standardowo, po 4.
No tak ale u Ciebie w Etis jest napisane
- Z autom.ukł. pomocy przy parkowaniu
a u mnie nie ma . Poczekamy zobaczymy

Bump: Odnośnie parkowania znalazłem takie coś
Układ aktywnego wspomagania parkowania (PAP)* - Działanie

Układ aktywnego wspomagania parkowania (PAP – Park Assist Pilot) pomaga kierowcy w parkowaniu, sprawdzając najpierw, czy wolna przestrzeń jest wystarczająco duża, a następnie obracając kierownicą w celu wprowadzenia samochodu na miejsce postojowe.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Odległość, przy której występuje ostrzeżenie, jest mniejsza, gdy czujniki są używane przez układ PAP niż wtedy, gdy korzysta z nich zwykły układ wspomagania parkowania.
Ale nadal nie wiem co to dokładnie oznacza

Ostatnio edytowane przez bartulko ; 30-11-2016 o 12:30
bartulko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 12:30   #4522
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Zaglądajac do aktualnego cennika: Active Park Assist jest płatny we wszystkich wersjach - 2800 zł. Tylko dla wersji Edition dopłata wynosi jedyne 900 zł - oznacza to że Edition coś już z tego systemu zawiera ale chyba nie wszystkie możliwości.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 12:53   #4523
anastazyy
ford::advanced

Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018

Może być tak że diler zrobił babola przy zamawianiu - u mnie podobna sytuacja z fiestą. Podobno jedna literka różnicy i w gratisie dostałem tapicerkę skórzaną.
anastazyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 13:04   #4524
biner
ford::professional

Imię: slawek
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

no to ładny gratisik ci wpadł
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 13:08   #4525
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

No może to faktycznie błąd przy zamawianiu i dealer się nie przyznał.
Potem cyknę fotkę, jak ta funkcja wygląda na ekranie Sync3, ale jest to na pewno coś ponad standard, bo po prawej stronie dźwigni biegów mam dodatkowy (trzeci) przycisk do tego. W testówce Titanium, którą jeździłem w sierpniu, były tylko dwa przyciski - wyłączanie ASS i czujników parkowania. A tu jest na górze jeszcze ten trzeci do wspomagania parkowania, na wyświetlaczu pojawiają się wtedy opcje i instrukcja jak postępować.
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 13:29   #4526
anastazyy

Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no to ładny gratisik ci wpadł
Pierwsze o co się zapytałem to czy zamówiłem podgrzewane fotele - w innym wypadku był czekał na auto bez tapicerki skórzanej.

Ostatnio edytowane przez anastazyy ; 30-11-2016 o 13:32
anastazyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 14:48   #4527
kaan1

Jest końcówka roku. Importer ma jeszcze w kolejce auta zamówione wg tzw. specyfikacji ogólnej - rezerwacja miejsca aby klient nie czekał długo - zobowiązania importera wg planów sprzedaży. Jeśli Twoja konfiguracja różni się nieznacznie od czegoś co maja zamówione, to bardziej im się opłaca domówić dodatkowe zamawiane przez ciebie opcje (możłiwa zmiana do 3 tygodni przed produkcją) oraz dać gratisa niz zamawiać nowe auto (lądujesz na końcu kolejki 3-4 miesiące) i za chwilę puszczać z mega rabatem jako stary rocznik. Podobnie fabryka może wziąć auto specyfikowane na inny rynek (z opcją) i dokonfigurować pod Ciebie. Taka jest zaleta zamawiania pod koniec roku - ale nikt Ci gwarancji na gratisa nie da. Jak Ci się zacznie coś sypać po odbiorze auta, to przy okazji mają chwycik, że cos dostałeś gratis - taka polityka sprzedaży.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 30-11-2016 o 14:51
Stary 30-11-2016, 17:35   #4528
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

Tak to wygląda:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Chyba faktycznie mam ten Active Park Assist, bo funkcje odpowiadają opisowi w konfiguratorze.
Mam również GPS, bo na głównym ekranie Sync3 jest wyświetlany kompas. Nie wiem czy jest on w standardzie, czy również dostałem coś niechcący gratis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Swoją drogą szkoda, że nie zamontowali mi przypadkowo silnika 2.0 203 KM...
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 18:36   #4529
dobo
ford::beginner

Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 1.5 EB AT

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , w titanium bez nawigacji też jest kompas (Sync 2), wiec od kompasu do nawigacji droga daleka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2016, 19:05   #4530
kaan1

Cytat:
Napisał stefanb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą szkoda, że nie zamontowali mi przypadkowo silnika 2.0 203 KM...
A wyższe spalanie też być łyknął - czy złożył reklamacje że 2 ltr pali więcej niż dane katalogowe dla 1.5 ltr? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rozumiem, ze automat też by Ci nie zaszkodził (2.0 jest tylko z automatem) - ale spalanie jak 1.5 w manualu
Odpowiedz

Zasady postowania