Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-11-2016, 20:39   #1
shinobi
ford::beginner

Model: Transit
Silnik: 2.0 TDDI 85ps
Rocznik: 2005
Domyślnie Po odpaleniu kopci i nierówno pracuje

Transit 2.0 TDDI po odpaleniu jak jest zimny za samochodem tworzy się chmura spalin o kolorze siwym/białym oraz nierówno i dość głośno pracuje/klekocze. Dzieje się to tylko po odpaleniu zimnego silnika i jest tak do czasu aż złapie trochę temperatury czyli jakieś 5 do 7 min, potem przestaje kopcić a praca silnika wyrównuje się po jakichś 2min. Podczas jazdy na rozgrzanym silniku nie puści nawet dymka, pracuje równo (może lekko bardziej stukowo w niższym zakresie obrotów ale to tylko tak na moje ucho), moc w porządku i spalanie też. Płynu w chłodnicy nie ubywa, poziom oleju ok., a przy odpalaniu nawet nie trzeba długo kręcić. Pompa po regeneracji, końcówki wtrysków zmienione (lały i wtedy też zaczęło się kopcenie), filtry wymienione, w tym tygodniu idą świece do wymiany.
Zakładam ten temat choć jest dużo podobnych ale występują objawy jak większe spalanie czy też utrata mocy co u mnie nie występuje. Wiem że niektórzy piszą, że skoro jeździ to się nie przejmować ale jakaś przyczyna tego jest skoro wcześniej tego nie było i nawet w największe mrozy odpalał bez tej zasłony dymnej. A poza tym robię dłuższe trasy i wolałbym nie wracać na lawecie. Wywala też błąd P0149 czyli przestawiacz kąta wtrysku no i moje pytanie czy ponownie pompa się sypła czy może inny powód tego dymienia z rana i nierównej pracy. Trzech mechaniorów się za to brało i żaden nie potrafi znaleźć przyczyny a mi zaczyna już brakować sił i funduszy. Chyba że ktoś z Was zna dobrego mechaniora od transita albo common rail w toruniu albo okolicy to poproszę namiary. Dodam jeszcze że tankuje na dobrej stacji to lepsze paliwo i dolewałem dodatku czyszczącego do paliwa.

shinobi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2016, 22:12   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Po odpaleniu kopci i nierówno pracuje

Skoro wywala ci błąd nastawnika kąta wyprzedzenia wtrysku, to prawdopodobnie to jest przyczyną dymienia - na zimnym silniku kąt wyprzedzenia powinien mocno się zwiększyć. Jeżeli tak nie jest, paliwo (zwiększona dawka wtrysku) nie spala się całkowicie i silnik dymi na siwo-niebiesko, przy tym spaliny charakterystycznie mocno śmierdzą smażącym się paliwem.

Łatwo można odróżnić ten zapach od dymu od spalonego oleju silnikowego.

Może być uszkodzony sam nastawnik w pompie, może być uszkodzony sterownik pompy.
Stary 18-11-2016, 07:28   #3
medar
ford::average

Model: transit
Silnik: 2.0 tddi

Miałem dokładnie to samo, dokładnie jak pisze Wojtek. Wymiana nastawnika zlikwidowała problem.
medar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2016, 08:52   #4
shinobi

Tego się obawiałem, ale zastanawia mnie tylko to jakim cudem niecałe dwa miesiące po regeneracji pompy wraz ze sterownikiem znowu coś się w niej zepsuło.
Stary 18-11-2016, 09:47   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI

Cytat:
Napisał shinobi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakim cudem niecałe dwa miesiące po regeneracji pompy wraz ze sterownikiem znowu coś się w niej zepsuło.
Zależy kto regenerował...
Nie wspomniałem o wtryskach, bo piszesz, że mają nowe końcówki - chyba ktoś je sprawdził po regeneracji?
Stary 21-11-2016, 10:40   #6
shinobi

Przepraszam za dłuższą nieobecność, i tak wtryski były sprawdzone po regeneracji a dodatkowo jeszcze był w międzyczasie założony komplet nowych, niestety kopcenie i nierówna praca nie ustało. A regeneracja była przeprowadzana w dobrym polecanym warsztacie, który zajmuje się praktycznie tylko tego typu rzeczami, czyli pompy i wtryski.
Stary 01-12-2016, 20:13   #7
shinobi

I się okazało, że poprzedni mechanik założył nie wiadomo co zamiast dobrych wtrysków, wstawiłem samochód do innego mechanika i:
- wszystkie świece popalone i do wymiany,
- delikatnie przestawił jeszcze zapłon,
- wtrysk (ten niby po regeneracji) na czwartym cylindrze lekko lał i przez to nierówna praca oraz klekotanie nawet po rozgrzaniu silnika,

Ogólnie rzecz biorąc ustała nierówna praca po odpaleniu rano, pracuje o wiele ciszej nawet jak jest zimny, jedynie kopcenie zostało ale już mniejsze niż poprzednio dlatego też zostaną wymienione jeszcze pozostałe trzy wtryski (te niby po regeneracji) no i się okaże jak będzie, chociaż nawet tak jak jest teraz to o jakieś 80% lepiej niż było.
Stary 01-12-2016, 22:43   #8
janusz2111
ford::amateur

Imię: Janusz
Model: Ford Transit
Silnik: 2l

ja miałem pompę 4 razy robioną w serwisie na połowę polski znanym ,dopiero rozmowa z szefem poskutkowała palił 12 na 100 teraz w 7 się mieści ,padał zawór dawkujący paliwo a co do wtrysków to jeden był uszkodzony w środku na stole super a w silniku rzucało ,urok polskich mechaników ,temat rzeka mam motor 2 litry i czapkę kasy wydałem i nerw od .......
janusz2111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania