Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-12-2016, 19:04   #1661
horak
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0pb
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Ja założyłem w tym roku nowe Nokiany 205/55/16 wr d4 i są rewelacyjne. Na mokrym super, na śniegu i oblodzonej drodze rewelacja. Niesamowicie wgryzają się w twardy ubity śnieg. Ciągną pewnie do przodu i dobrze hamują. Głośność też jest bardzo dobra tzn są ciche. Myślę że za tą cenę rewelacja i wydaje mi się że będzie hit sezonu patrząc chociażby po liczbie kupujących na znanym portalu aukcyjnym.

horak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2016, 10:30   #1662
widos
ford::amateur

Imię: Witkacy
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003

JA z koleji mam miks oponowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - na przód zimowe a na tył letnie (firmy to dębica i Goodyear) ważne aby przy zakupie opon patrzyć na rok produkcji i żeby nie były "sparciałe" w sensie popękane.
widos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2016, 11:54   #1663
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Lepsze opony powinny być na tył. Twoja konfiguracja to chyba dość osobliwa próba samobójcza... :-/
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2016, 00:12   #1664
Lza
ford::advanced

Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5 TDCI + PowerShift
Rocznik: 2016

Gdyby tylko samobójcza to spoko, zwykła, znana w przyrodzie ewolucyjna eliminacja słabszych osobników. Najgorsze że przy okazji może innych pozabijać.
Lza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2016, 01:21   #1665
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

Terefere. Kwestia kto z jaka głowa jeździ. Uznaje się, ze lepszy tył zakładać bo w przypadku podsterowności człek odruchowo gaz odpuszcza i koła dociąża. Ale letnie w zimie to czasem kompletny brak trakcji. Jeśli wiec miasto plus trasa ale z głowa to tylko zima na przedniej osi a lato na tyle.

Klepane na kolanie...
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 10:59   #1666
Michal220446
ford::average

Imię: Michał
Model: Mondeo MK4 kombi titanium s ivdc
Silnik: 2.2 TDCi 200 ps KNBA
Rocznik: Koniec 2012

Witam w Nowym Roku! odnośnie oponek Dębica FRIGO HP2 według mnie naprawdę warte swojej ceny (200zł szt.) zrobiłem na nich już 5000km w różnych warunkach i nie mam się do czego przyczepić, spalanie średnio 5,6 l na 100 km w bardzo zróżnicowany cyklu. Dobrze trzyma w zakrętach, jest cicha, dobrze spisuje się na lodzie, auta innych osób same zsuwały się do rowu, podczas gdy mondek na Dębicy stał sobie spokojnie pod kątem na wzniesieniu. Jazda na mokrym super, nie szarpie kierownicą, w błocie bieżnik dobrze wgryza się w podłoże, czekam tylko na duży śnieg, niestety Płock i okolica płocka jak dotąd bez śniegu jaki powinien być typowy dla polski. Jak dotąd nie zauważyłem jakiegoś zbytniego zdzierania się opon. Na lato szykuje sobie chyba taki zakup [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

czas pokarze będę zdawał na bieżąco opinie.
Michal220446 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 12:16   #1667
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Michal220446 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na lato szykuje sobie chyba taki zakup [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Nie kupuj na lato opon z bieżnikiem kierunkowym do Mondeo, szczególnie dp kombi, bo szybko wyząbkują.
Stary 02-01-2017, 12:32   #1668
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Ona będzie ząbkować na 90% bo to żadna nowość tylko stary bieżnik Savy

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 19:09   #1669
M4r3k77
ford::average

Imię: Marek
Model: Passat
Silnik: 1.8 tsi
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lepsze opony powinny być na tył./
Tak. Zwłaszcza przy aucie podsterownym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wpadasz w poślizg auto podsterowne wyjeżdża z zakrętu na zewnątrz. Koła skręcone zero możliwości złapania przyczepności, ale dupa jedzie za przodem czyli w drzewo.
Mając opony zimowe wyjeżdżasz jak wyżej, ale przednie koła łapią przyczepność wcześniej niż letnie i możesz auto wyciągnąć mimo że dupa tańczy ale nie jest napędzana, ale odrobina przyczepności na przodzie pozwoli ci wyciągnąć auto.
Przy napędzie na tył masz jeszcze gorzej bo musisz wybrać między sterownością a przyczepnością kół napędzanych :/
Ogólnie zakładanie opon zimowych na jedną oś, a na drugą letnich to dosyć głupi pomysł :/
M4r3k77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 20:45   #1670
piotrfocustdci
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał mikolaj86krot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Musze w tym roku kupic opony zimowe do mojego Mondka... Rozmiar 205/55/R16 (takie mam letnie). W związku z tym mam pytanie jakich opon wy uzywacie zima albo jakie wg was sie dobrze sprawdzaja i sa wytrzymale...?
Oczywiscie w rosadnych cenachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja kupiłem w tym roku nokian wr d4. Jako, że nie ma śniegu ciężko coś powiedzieć. Ogólnie dobrze się jeździ. W focusie mamy uniwersalne Kleber, ale poza miasto nie jeździmy nim. W zeszłym świetnie się sprawdziły.
piotrfocustdci jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania