Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-12-2013, 20:22   #41
jakub2704
ford::amateur

Model: transie
Silnik: 2.2 l
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Kodowanie pilota zamka centralnego

Witam czy może ktoś wie jak zakodować nowy klucz do transita 2009 rok.

jakub2704 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2013, 21:20   #42
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Z tego co wiem, z modelem po 2006 roku musisz złożyć wizytę w warsztacie dysponującym fordowskim IDS-em.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 13-12-2013 o 11:21
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2013, 09:57   #43
jakub2704

Model: transie
Silnik: 2.2 l
Rocznik: 2007

Tak własnie zrobiłem ale dzieki za szybka odpowiedz.
jakub2704 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2014, 19:47   #44
rysz
ford::beginner

Imię: Ryszard
Model: Transit280
Silnik: 2,0 TDDI 85KM
Rocznik: 2001

Podzielę się moim przypadkiem z forumowiczami ,ponieważ może się komuś przydać.Od jakiegoś czasu zacząłem mieć problemy z otwarciem drzwi pilotem.Po prostu otwierałem z coraz bliższej odległości,nawet przy samych drzwiach.Przeszukałem to forum i zacząłem stosować rady. Na początek wymieniłem baterie w pilocie,trochę pomogło i dalej to samo.Następnie przekodowałem pilota,wg podanego porządku podanego wcześniej.Wszystko odbyło się jak należy, zamek zaklekotał,trochę się poprawiło i znów to samo.Akumulator jeszcze na gwarancji.Dopiero podczas przygotowania do zimy wyciągnąłem akumulator-co zawsze przed zimą robię -sprawdzam dolewam jeżeli trzeba wody i doładowuję.Po tym wpadło mi do głowy spróbować zakodować pilota.Pomogło pilot otwiera z kilku metrów.Ja myślałem,że taki nowy akumulator-który sprawował się bardzo dobrze-nie może być tego przyczyną.Człowiek się cale życie uczy i z tego powodu to napisałem.

Ostatnio edytowane przez rysz ; 08-01-2014 o 19:51
rysz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-09-2016, 19:33   #45
davidson22

Model: mondeo
Silnik: 1800
Rocznik: 2002

Witam,
Ja tym sposobem zakodowałem w transicie 2008 2,3i.

pozdrawiam
davidson22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2016, 08:57   #46
maniero
ford::beginner

Imię: mariusz
Model: focus mk4
Silnik: 1.0 ecoboost
Rocznik: 2019

123

Ostatnio edytowane przez maniero ; 22-09-2016 o 09:32
maniero jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2016, 22:14   #47
yatzek.tm
ford::average

Imię: Jacek
Model: Transit Euroline
Silnik: 2.0 TDCi 125KM
Rocznik: 2005

A czy ktoś z Was wie jak przeprogramować piloty tak, żeby jednym naciśnięciem otwierać tylko drzwi kierowcy (lub kierowcy i pasażera), a dopiero drugim naciśnięciem resztę drzwi? Czyli w moim przypadku bocznych i tylnej klapy?
Dziś dorobiłem u magika od zamków 2 kluczyki-piloty (za materiał posłużyły oryginały fordowskie z innych aut z trzema przyciskami każdy) bo razem z autem dostałem tylko 1 klucz bez przycisków (tylko z immo).
Oba te nowe klucze otwierają mi od razu wszystkie drzwi, a magik od zamków twierdzi, że nie wie jak i czy w ogóle, ale jeśli już to powinno być to możliwe poprzez zastosowanie odpowiedniej kombinacji przyciskania przycisków, kręcenia stacyjką itp.
yatzek.tm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2016, 23:16   #48
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Moim zdaniem takie możliwości w Transitach Mk6 zależą od tego czy masz model Van (trzy przyciski na pilocie/kluczyku) lub Kombi/Bus (dwa przyciski na pilocie/kluczyku).
Czytałeś instrukcję użytkownika?

Programowanie przy pomocy stacyjki i przycisków pilota służy do wprowadzanie kodu, gdy sterownik go zgubi lub do zaprogramowanie dodatkowych innych pilotów (do czterech różnych). Moim zdaniem nie da się zaprogramować pilota z trzema przyciskami w modelach Kombi/Bus, sterownik zapamięta sygnał tylko dwóch przycisków. Ale mogę się mylić, nigdy tak nie próbowałem...

Zupełnie inaczej jest w modelach Mk7.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-12-2016 o 23:18
Stary 16-12-2016, 10:30   #49
yatzek.tm
ford::average

Imię: Jacek
Model: Transit Euroline
Silnik: 2.0 TDCi 125KM
Rocznik: 2005

Z tego co się dowiedziałem, u mnie oryginalnie było tak, że były dwa klucze tylko z immo i do tego 1 lub 2 piloty osobne, którymi można było otwierać/zamykać drzwi. Niestety z tego kompletu otrzymałem tylko 1 klucz bez pilota, którym mogłem otwierać drzwi manualnie.
Teraz mam tak, jak napisałem poprzednio. Nie mam instrukcji, jeśli jest gdzieś na forum do poczytania czy pobrania, jeszcze do niej nie dotarłem.
W każdym razie nie mam już oryginalnych kluczy, więc wątpię, czy czytanie oryginalnej instrukcji coś mi pomoże...?
yatzek.tm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2016, 11:54   #50
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał yatzek.tm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W każdym razie nie mam już oryginalnych kluczy, więc wątpię, czy czytanie oryginalnej instrukcji coś mi pomoże...?
Kluczyk w odniesieniu do zdalnego sterowania zamkiem centralnym nie ma nic wspólnego, tyle tylko że w niektórych Fordach pilot zamka jest w kluczyku, w innych oddzielnie. Skoro miałeś kluczyk z transporderem do immo ale bez przycisków, to brakowało tylko oddzielnego pilota do centralnego zamka, gdybyś taki zdobył, to bez problemów byś go zakodował - podobnie jak ten kluczyk z przyciskami do centralnego. Transit Mk6 nie miał (wg instrukcji) takiego zintegrowanego kluczyka immo/zamek centralny, pilot do centralnego był oddzielnie.

Jeżeli masz vana, to brakowało pilota z trzema przyciskami, jeżeli masz kombi/bus, to z dwoma przyciskami (fabryka dawała dwa kluczyki z transporderem immo i jednego pilota)

W instrukcji jest opisane jak obsługiwać pilota dwu i trój-przyciskowego, tak by w drugim przypadku można było otwierać oddzielnie pakę i kabinę.

Instrukcję w pdf-ie ściągniesz korzystając z linka [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 16-12-2016 o 12:00
Odpowiedz

Zasady postowania