Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-12-2016, 08:57   #1
badboy82$
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Focus Mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie Czy przedni dolny wahacz aluminiowy można zastąpić stalowym

Witam.

Kupiłem Forda Focusa 2.0 benzyna HB w wersji Titanium 2012r z Kanady, po wizycie na stacji diagnostycznej okazało się, że mam wybity przedni lewy wahacz, kwalifikujący się do wymiany. Oczywiście wahacz jest aluminiowy, stąd moje pytanie, czy przedni dolny wahacz aluminiowy można wymienić na stalowy, czy różnią się one geometrią, długością lub kątem nachylenia swożnia? Z tego co mi się udało ustalić, do tej pory, przeszukując Google, to aluminiowy wahacz występuje tylko w wersji Titanium, w pozostałych, nawet w ST montowane są wahacze stalowe. Chciałbym, jeśli to oczywiście możliwe, wymienić oba wahacze na stalowe, chociażby dlatego, że w stalowym można wymienić sam swożeń a w aluminiowym, nie ma tej możliwości, trzeba wymieniać cały wahacz, no i oczywiście cena, aluminiowych wahaczy jest mało na rynku i są drogie a używki nie będę kupował, bo nie wiadomo ile taki wahacz wytrzyma.

Czy któryś z kolegów, miał podobny problem lub posiada informację o kompatybilności tych części?

Pozdrawiam serdecznie

badboy82$ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2016, 12:40   #2
Szymon_Zy

Domyślnie Odp: Czy przedni dolny wahacz aluminiowy można zastąpić stalowym

A masz numer z tego wahacza w ogóle? Ti to przecież wersja pakietu stylizacyjnego, pierwsze słyszę o zmianach w zawieszeniu. W katalogu też nie widać Titanium tylko silniki TI. Po numerze można dojść co Ford daje w zamian. Masz auto z Kanady więc po VIN raczej nikt Ci nie zdekoduje co pasuje.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2016, 12:57   #3
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Zaskoczyłeś mnie... bo myślałem, że ST i RS tym bardziej będą mieć alu ze względu na masę. SZOK jeżeli tam są stalowe.

Czy przypadkiem ST (podobnie jak RS) nie ma z przodu również wielowahacza (a nie jak cywilne McPhersona)?

Najważniejsze:
Czemu wahacz do wymiany? Ja mam swoje cały czas :-)
- tuleje tylne bez problemu wybijasz/wyprasowujesz
- sworzeń odnitowujesz i montujesz nowy na śrubach
Po temacie.
Stary 31-12-2016, 13:15   #4
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010

ST ma niemal dokłądnie takie same zawieszenie jak każdy inny Focus. Różnica polega wyłącznie na innych sprężynach i amortyzatorach, natomiast wahacze, łaczniki itp. elementy są dokładnie identyczne jak w Focusie z 1.6 o mocy 105KM...czy tez 16.TDCi...I nie, nie są aluminiowe. nie wiem skąd sie wzieło u kolegi to, że sa one aluminiowe. A juz na pewno nie ma do tego nic odmiana Titanium...To jakaś bzdura albo...kolega nie zauwazył, że czyta temat odnośnie Mondeo lub nowszego Focusa (w sumie nie wiem czy któryś z nich ma wahacze alu)...ak czy inaczej większej bzdury dawno nie czytałem o tym, że TYLKO TITANIUM ma aluminiowe...Powinien mieć tytanowe...żeby do nazwy wyposazenia pasowało...ST - Stalowe, RS...zardzewiałe? Ale...nie ma ludzi nieomylnych. Wrzuć te padło na podnośnik i pyknij dobra fotkę...sadzę, że odrożnię na luzie wahacz alu od stalówki...I powiem CI czy masz rację, czy piszesz lub czytasz i powtarzasz bzdury.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2016, 13:57   #5
pjetrucha
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
pjetrucha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2016, 14:16   #6
Thombike
Zablokowany

To jest przyjacielu MKIII. I tu sie wszystko zgadza i...co lepiej to nie jest kweistia czy to będzie Titanium czy najzwyklejsza budżetówka...Wszystkie mają dokłądnie to samo - alu. Kolega najwyraźniej posiłkował się posiadanym MKII z 2008r. który ma, jak wszystkie MKII wahacze stalowe.

Swoją drogą dostarzcyłeś mi kolejnego argumentu by NIE kupować MKIII Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-12-2016, 14:21   #7
pjetrucha
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014

Czytaj ze zrozumieniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozatym nie ma pewności czy wersja na stany jest robiona identycznie jak wersja na Europę.
pjetrucha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2016, 14:43   #8
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Cytat:
Napisał badboy82$ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałbym, jeśli to oczywiście możliwe, wymienić oba wahacze na stalowe, chociażby dlatego, że w stalowym można wymienić sam swożeń a w aluminiowym, nie ma tej możliwości, trzeba wymieniać cały wahacz, no i oczywiście cena, aluminiowych wahaczy jest mało na rynku i są drogie a używki nie będę kupował, bo nie wiadomo ile taki wahacz wytrzyma.
aktualnie wahacz do Focusa 2011- kosztuje w ASO od 700 do 910 zł w zależności od wersji ( daj vin na PW popatrze ) .
Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie są aluminiowe. nie wiem skąd sie wzieło u kolegi to, że sa one aluminiowe.
właśnie występowały występowały w Focusie 2011- w niektórych wersjach aluminiowe wahacze i to nawet w Europie.
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2016, 17:49   #9
Idkram
ford::average

Model: Focus,Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010,2016

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaskoczyłeś mnie... bo myślałem, że ST i RS tym bardziej będą mieć alu ze względu na masę. SZOK jeżeli tam są stalowe.

Czy przypadkiem ST (podobnie jak RS) nie ma z przodu również wielowahacza (a nie jak cywilne McPhersona)?

Najważniejsze:
Czemu wahacz do wymiany? Ja mam swoje cały czas :-)
- tuleje tylne bez problemu wybijasz/wyprasowujesz
- sworzeń odnitowujesz i montujesz nowy na śrubach
Po temacie.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Idę się położyć bo mnie brzuch rozbolał ze śmiech a za chwilę bawimy się.
Takie posty to moderatorzy powinni usuwać bo to już jest gruba przesada.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Idkram jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2016, 19:12   #10
Thombike
Zablokowany

W tym wzgledzie zgadzam się z Idkram...ten post to wiecej niż ROTFL roku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wielowahacz zamiast McPhersona...o mannn...Chciałbym zobaczyć jak wygląda takie zawieszenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I sworzeń na śrubach...kocham te wynalazki ludzi, którzy kupują by nie dać rady potem normalnie utrzymać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania