Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-01-2017, 03:14   #51
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Mandatowa zabawa w kotka i myszkę - kiedy to się skończy?

No.... dzis jest troche inaczej niz 20 lat temu, bo dzis zeby zmienic zarowke to nierzadko trzeba do tego serwisu ale wyobraz sobie nastepujace przypadki:
- kierowca nie wie gdzie sie dolewa plynu do spryskiwaczy. Na drodze podczas mokrej pogody ma ograniczona widocznosc a wiec i zmniejszone bezpieczenstwo siebie i innych uczestnikow ruchu
- kierowca nie wie gdzie sie sprawdza olej. Auto zatrzymuje sie na autostradzie powodujac powazne zagrozenie
- spalila sie zarowka (co gorsza kierowca nawet nie ma odruchu zeby raz na jakis czas sprawdzic czy swieca). sam wymienic nie umie, do serwisu nie pojedzie bo nie ma czasu albo drogo. Stwarza zagrozenie.
- kierowca nie wie jak wymienic kolo. Im dluzej auto stoi na drodze tym dluzej stwarza zagrozenie. A kierowca glowkuje co z fantem zrobic

Ja to rozumiem tak, ze kierowca auta powinien miec podstawowa wiedze o nim. Moze to troche ostre porownanie, ale posiadajac bron palna tez musisz miec opanowane obchodzenie sie z nia, wiedze nt jak dziala etc.

No ale ja mam troche wypaczone podejscie do sprawy. IMO kazdy kierowca powinien miec badania psychologiczne, psychotechniczne, przeszkolenie na plycie poslizgowej etc. Pewnie by bylo o polowe mniej samochodow na drogach.

Stary 06-01-2017, 09:42   #52
xczar0
ford::beginner

Imię: Cezary
Model: Fiesta mk 5 (2001-2008)
Silnik: 1.3 duratec
Rocznik: 2006

Bardzo dobre podsumowanie!
Dodałbym tu jeszcze panów od "szybko, ale bezpiecznie".
Niestety gościu robiący 70 po drodze gdzie jest 30 nie nadaje się do prowadzenia pojazdu mocniejszego niż taczka. Nie potrafi przeanalizować, ze na drodze osiedlowej zza krzaka moze mu wyskoczyć rowerzysta czy pieszy. On zapier**** ale bezpiecznie. Żałosne.
Każde wykroczenie powinno być naliczane jako % od wynagrodzenia, pobierany w momencie wypłaty. Jeśli wypłata jest dawana "do łapy" w przyszłym miesiącu konfiskuje sie auto dopóki nie ureguluje sie należności.
Dodatkowo ubezpieczyciele powinni podczas obliczania wysokości oc brać nie tylko wiek auta, kierowcy i tak dalej, ale równiej ilość punktów karnych oraz mandatów jakie zebrał w ciągu roku. Skończyłoby się śmieszkowanie i w końcu jeżdżący bezszkodowo i zgodnie z przepisami byliby wynagrodzeni za to, że dbają o bezpieczeństwo swoje i innych.

Sent from my iPhone using Tapatalk
xczar0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2017, 10:06   #53
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem pewien czy sie w ogole zastanowiles nad tym co piszesz
Po pierwsze lusterko fotochromatyczne ma pewna zwloke. i nie reaguje od razu.
Po drugie da sie lusterko wsteczne ustawic zle? Tzn mozna tak ze nie widzisz do tylu. Ale zakladam ze ustawienie aby widziec tylna szybe a wiec i co za autem uznamy za poprawne
Trzy, wiesz jak sie rozchodzi swiatlo, w szczegolnosci swiatel drogowych? Wiec jesli jedziesz przed autem, w ciemnosciach (w szczegolnosci poza obszarem zabudowanym czy autostrada) to to migniecie dlugimi odbija sie od lusterka wprost do twych oczu: te sama droga jaka sie dostaje do twych oczu obraz ktory w lusterku widzisz.

Zreszta czy nie oslepiaja cie swiatla dlugich jadacych z naprzeciwka? no.. to migniecie z tylu jest jeszcze bardziej "bolesne" bo jedziesz w osi z autem za toba a i odleglosc jest mniejsza.
Pozwolę sobie odpowiedzieć w ten sposób. Gdybym tutaj tak się wypowiadał, nie wiedząc o czym piszę, to nie pisałbym wcale.
Dziwię się - bo jeżdżę w nocy w kraju, w którym 90% zakładów (nawet tych robiących przegląd) nie ma w swojej ofercie ustawiania świateł. Więc wiem co to znaczy być ciągle oślepianym i wiem co to znaczy jak debil w Land Roverze jedzie za Tobą waląc światłami tak, że masz ochotę dać po hamulcach, dać mu wjechać w Ciebie, po czym wyciągnąć go z auta, zasiekać łopatą i zakopać gdzieś w lesie. Tylko za światła.

Więc wiem o czym piszę i wiem też, że okazjonalne mrugnięcie długimi nie powinno w żadnym stopniu oślepiać kierowcę przed tym mrugającym. A już w przypadku aktywnego lusterka i przyciemnianych szyb, to prawdę mówiąc oprócz faktu że coś mrugnęło, to rzadko rozpoznasz co za Tobą jedzie i w jakim jest kolorze.

Wiem, bo niejednokrotnie dziękowałem za właśnie ten zestaw - fotochromatyczne lusterko plus przyciemniane szyby - w trakcie długich nocnych podróży, gdzie "mobilki" mrugają sobie za każdym wyprzedzaniem, bo im to "pomaga" żeby wiedzieli gdzie im się naczepa kończy zjeżdżając z powrotem na wolny (u mnie lewy) pas. I tak kilkaset razy w ciągu jednej wyprawy z domu do północnej Szkocji (gdzie jednym ciągiem jedzie się jakieś 10-12 godzin).

I dziwi mnie że uważasz że fotochrom działa z opóźnieniem. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jadąc wieczorem lub w nocy, żeby moje lusterko było na tyle "jasne", żebym w ogóle widział coś więcej niż tylko dwa punkty zapalonych świateł osoby za mną.

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2017, 10:11   #54
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jadąc wieczorem lub w nocy, żeby moje lusterko było na tyle "jasne", żebym w ogóle widział coś więcej niż tylko dwa punkty zapalonych świateł osoby za mną.
Mnie się zdarzyło wielokrotnie, szczególnie w mieście. To nie jest urządzenie idealne.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2017, 10:13   #55
edmun

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

A co do znajomości jak działa auto i co można naprawić, całkowicie Cię popieram.
Nawet nie wiesz jak mnie wnerwia jak widzę w kółko auta na środku jezdni pozostawiane przez ciapowatych reprezentantów zachodniej cywilizacji.
Problem który zauważyłem w kilku krajach jest taki, że "assistance" drogowy jest dawany prawie że gratis do wszystkiego co masz lub jest w tak niskiej cenie (w porównaniu do zarobków) że każdy ma assistance.
Niby fajnie, ale wyobraź sobie że masz pół centrum miasta zakorkowane, bo na zwężce ktoś złapał gumę, lub zabrakło mu paliwa i to auto stoi czasami godzinę, blokując kompletnie drogę póki nie przyjedzie laweta i go nie ściągnie.
Co z tego, że 10metrów dalej jest zatoczka autobusowa lub zjazd na podrzędną drogę.
Nigdy, nigdy przez ostatnie 10 lat nie widziałem ani w Anglii, ani w Hiszpanii, ani we Francji, żeby ktoś "pchał" swoje auto. W Polsce to jest w miarę naturalne (choć chyba też powoli zanika). A żeby jeszcze ktoś trójkąt ostrzegawczy postawił? Marzenie....
Stary 06-01-2017, 10:22   #56
weuek
Zablokowany

A ja w twoim kraju miałem taką sytuację, że nieskośnooki Azjata złapał gumę, zjechał ładnie na bok, pod krawężnik, wyjął koło zapasowe i podnośnik i... stwierdził, że nie umie z niego skorzystać, więc pytał przechodniów czy mu nie pomogą.

Czyli, w świetle powyższego, albo nie miał assistance albo nawet prawa jazdy. :-)
Stary 06-01-2017, 10:51   #57
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I dziwi mnie że uważasz że fotochrom działa z opóźnieniem. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jadąc wieczorem lub w nocy, żeby moje lusterko było na tyle "jasne", żebym w ogóle widział coś więcej niż tylko dwa punkty zapalonych świateł osoby za mną.
Po pierwsze fotochrom dziala z opoznieniem przynajmniej parosekundowym. Po drugie dziala w zaleznosci od roznicy w ilosci swiatla z przodu i z tylu. W zwiazku z tym jadac w nocy, kiedy nic nie jedzie za toba masz lusterko zawsze "jasne". Dopiero jak cos ci w nie poswieci od tylu to sie przyciemnia. I tu dochodzimy do sedna.
Co wiecej, przyciemniona szyba opoznia reakcje lusterka (bo mniej swiatla z tylu sie do niego dostaje)

Wyobraz sobie, ze jedziesz w nocy pusta autostrada. Lusterko masz na maxa rozjasnione. Wjezdzajac przed wyprzedzone auto, jesli to ci blysnie zanim zareaguje lusterko to tymi dlugimi dostajesz po oczach.
Malo tego, fotochromatyczne jest tylko wsteczne lusterko. Boczne nie sa. Wiec z bocznych dostajesz po oczach zawsze. A jesli sie to stanie w kompletnej ciemnosci (pusta autostrada) to o tyle jest to gorsze.

Nei zebym dramatyzowal.. nie lzawia mi oczy, nie osleplem od tego. Ale jest to mniej przyjemne niz migniecie auta jadacego na przeciw. (sam sobie odpowiedz czemu). Dlatego uwazam tez zwyczaj za bezsensowny.
Stary 06-01-2017, 11:00   #58
weuek
Zablokowany

Pewnych rzeczy się samemu nie dostrzeże, aż ktoś o tym na forum nie napisze. Niedawno w ten sposób odkryłem, że przy ruszaniu bez gazu same obroty się podnoszą. Wcześniej na to nie zwracałem uwagi.
Stary 06-01-2017, 11:12   #59
Marek

Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995

Cytat:
Napisał alfonso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwi mnie tylko dlaczego Wy wszyscy mega zarabiający non stop w necie siedzicie? Bezrobocie?
Wyobraź Sobie, że mnie firma internet zapewnia w pracy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co więcej bez ograniczeń. W telefonie też. Tak w tej polsce Nas krzywdzą.
Ja rozumiem,że w lakierni,kutrze i baraku nie masz stąd to zdziwienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do tego nikt Nas batem nie goni i na spokojnie mogę Ci odpisywać.
Jeszcze ze dwa lata bidowania i królu się dorobisz tego co MY wszyscy biedacy mamy od dawna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety nie odpiszesz już bo pożegnałeś się z forum i musisz fokę reperować, a to niby inni ruinami jeżdżą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Marek ; 06-01-2017 o 11:16
Marek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2017, 11:12   #60
edmun

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dopiero jak cos ci w nie poswieci od tylu to sie przyciemnia. I tu dochodzimy do sedna.
Co wiecej, przyciemniona szyba opoznia reakcje lusterka (bo mniej swiatla z tylu sie do niego dostaje)
Wynika z tego że chyba wszyscy mi świecą po lusterku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na serio - wieczorem i w nocy nie mam żadnych problemów żebym miał jasne lusterko które ściemnia się dopiero jak ktoś długimi mi wali. Raczej ściemnia się od razu jak mam za sobą auto (bo świeci światłami). Nie pozostaje mi nic innego jak spróbować to jakoś uwiecznić zdjęciem czy nagraniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A co do bezsensowności - całkowicie się zgadzam.

Cytat:
Niby fajnie, ale wyobraź sobie że masz pół centrum miasta zakorkowane, bo na zwężce ktoś złapał gumę, lub zabrakło mu paliwa i to auto stoi czasami godzinę, blokując kompletnie drogę póki nie przyjedzie laweta i go nie ściągnie.
Co z tego, że 10metrów dalej jest zatoczka autobusowa lub zjazd na podrzędną drogę.
Nigdy, nigdy przez ostatnie 10 lat nie widziałem ani w Anglii, ani w Hiszpanii, ani we Francji, żeby ktoś "pchał" swoje auto. W Polsce to jest w miarę naturalne (choć chyba też powoli zanika). A żeby jeszcze ktoś trójkąt ostrzegawczy postawił? Marzenie....
Tak dla przykładu sytuacja z Wtorku:

Dla mnie to normalka, przyzwyczaiłem się do takich "sytuacji".
Najważniejsze, żeby jak najszybciej zrozumieć co się dzieje i zareagować.
A biorąc przykład z filmu powyżej - zaraz pewnie będzie pytanie - po co hamowałeś. Niestety w tym kraju już się przyzwyczaiłem, że ta Astra już była w mojej "grupie podwyższonego ryzyka" i należy hamować. Raz kiedyś nie przyhamowałem a ten z lewego i tak we mnie wjechał (bo przecież jak miał na swoim zaparkowane auto to jak miał dalej jechać).

Bump:
Cytat:
Napisał alfonso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwi mnie tylko dlaczego Wy wszyscy mega zarabiający non stop w necie siedzicie? Bezrobocie?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Prawdę mówiąc to prawie tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Siedzimy non stop w necie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 06-01-2017 o 11:29
Odpowiedz

Zasady postowania