![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sławek
Model: Mondeo
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2001
|
No właśnie nie wiem jakim cudem...
Przetestowalem te warianty o których piszesz zeby mieć pewnosc i jest tak: Przy otwieraniu auta przytrzymujac przycisk dluzej szyby sie też otwierają Przy otwartych szybach i zamykaniu samochodu poprzez dłuższe trzymanie przycisku szyby się zamykają Czyli zupełnie normalnie poza tym że czasem otwierają sie tez przy zamykaniu auta. To sie dzieje kiedy pilot nie zalapie za pierwszym razem wtedy drugie lub trzecie naciśnięcie pilota powoduje otwieranie szyb. Zauważyłem też siedząc wewnątrz samochodu że czasem przy naciśnięciu na przycisk zamykania słychać klikniecie przekaznika a drzwi się nie zamykają. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 145km
Rocznik: 2008
|
Koledzy ja mam troszkę inny problem. Od kilku dni mam problem z szybą kierowcy.
Zaznaczam, że nie odłączałem akumulatora, nie kombinowałem nic z programowaniem szyb, w ogóle nic nie robiłem co mogło spowodować taką usterkę. Chodzi o to, że guzikiem szybę można normalnie opuścić, do połowy, do końca, ale nie ma możliwości jej podniesienia, przełącznik nie reaguje. Aby podnieść szybę muszę wyjść z auta i przytrzymać przycisk ryglowania drzwi, wtedy szyba podnosi się bez problemu. Problem jest tylko z tą jedną szybą. Na chwilę obecną nie ma u mnie jakiś większych mrozów, choć to raczej nie ma nic do rzeczy. Nie wiem za bardzo gdzie szukać przyczyny. Mam rozebrać przełącznik i go przeczyścić ? Co robić ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. EDIT: no cóż odpowiem sobie sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na początku wyciągłem panel z opuszczania szyb. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podważyłem od przodu, panel jest na dwóch zatrzaskach, co jest widoczne na zdjęciu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Następnie wykręciłem od spodu trzy śrubki, po czym miałem dostęp do przełączników Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Następnie podważamy delikatnie przełączniki. Zaczepy są po dwóch stronach, ostrożnie aby nie uszkodzić przełączników. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do oczyszczenia styków użyłem takiego środka z K2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Uwaga pod każdym przełącznikiem w środku jest taki biały element, nawet nie wiem jak go nazwać, ale wiem, że służy to do opuszczania szyb, jest to w swoim rodzaju ślizg. Należy pamiętać, aby przed założeniem przycisków ułożyć je na środku, tak jak jest zaznaczone na zdjęciu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I to tyle, mam nadzieje, że komuś się przyda poradnik. Ostatnio edytowane przez Yoo! ; 22-12-2016 o 20:16 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::average
![]() Imię: Jerzy
Model: Mondeo Mk 3
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2004
|
A ja mam problem z szybą pasażera (przód)
Nie chce się podnieść i mam wrażenie, że opuszcza się nawet wtedy gdy wciskam przycisk podnoszenia. I nie ma znaczenia czy robię to przyciskiem kierowcy czy pasażera. Próbowałem podnieść ją na siłę bo wykazywała luzy. Ale teraz już całkiem się schowała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS Jak się dobrać do drzwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 145km
Rocznik: 2008
|
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
|
Spróbuję dobrać się do tego przełącznika chociaż on wygląda trochę inaczej.
I oczywiście pytanie do którego się dobrać bo szyba nie podnosi się niezależnie od tego czy kierowca chce zamknąć okno czy pasażer |
|
|
|
|
|
#36 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
|
Zdemontuj boczek i zobacz co tam się dzieje. To łatwiejsze niż rozbieranie przełączników, które mogą być sprawne. Przy mrozach, elementów mechanicznych jakie mogły się ułamać, zerwać, zetrzeć w podnośniku jest sporo. Jeśli przy naciskaniu przycisku szyba nie podnosi się ani nie opada ale słychać pracę silnika to prawdopodobnie napęd szlag trafił i musisz wymienić całość (możesz kupić zestaw bez silnika ale upewnij się najpierw czy zębatka na osi silnika jest cała).
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak wygląda mechanizm. Linka (mogła się zerwać) napędzana w przekładni (mogła się zetrzeć) przez silnik (jeśli nie pracuje mógł się spalić) porusza wózkami (mogły popękać) na których zamocowana jest szyba.
Ford Mondeo Kombi 93' 1.8b+LPG -> oddał za mnie życie Saab 9-5 SportKombi Vector v6 3.0 TiD 02' -> trudna miłość ... Ford Mondeo Kombi 05'/06' 2.0 TDCi -> weryfikator cierpliwości Ostatnio edytowane przez kosteg ; 10-01-2017 o 10:46 |
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam zaprzyjaźnionego mechanika i właśnie dowiedziałem się, że napęd. Silniczek jest OK Szybka w górze i szukamy napędu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
|
|
|